Connect with us

Κοινωνία

Η γήρανση του πληθυσμού διευρύνει τις ανισότητες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

ilikiomenoi

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί μία πολιτική καινοτομία, που η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σούιτσα θα ζητήσει να δημιουργηθεί και από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η γγ Δημογραφίας και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου, κατά τη σύντομη παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η κυρία Στέφου τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διευρύνει τις ανισότητες και επιβαρύνει τα θεμέλια της κοινωνίας καθώς και τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Σημείωσε δε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ μπορεί να φανεί χρήσιμη, ενώ ανέφερε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (οικογενειακά επιδόματα, επίδομα παιδιού, διεύρυνση της γονικής άδειας, κοινωνική στέγαση κλπ) και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Στάθηκε δε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες: Τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, της διαχείριση της γήρανσης, τη νόμιμη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Συμπλήρωσε ότι οι επιδοματικές πρακτικές πρέπει να συνδεθούν με την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων, ενώ πρότεινε την καλλιέργεια συνεργασίας με κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στο δημογραφικό.

Ε. Ακρίτα: Ένταξη περισσότερων μεταναστών

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελένη Ακρίτα, παρατήρησε ότι υπάρχει διευρυμένο χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, όπως και της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε ότι η ανασφάλεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικογενειών που θέλουν να κάνουν παιδιά και εν τέλει το βάρος πέφτει πάνω στη γυναίκα, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η κυρία Ακρίτα υποστήριξε ότι το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα με πολλές και δύσκολες πτυχές και επισήμανε ότι δύο είναι οι βασικοί άξονες αντιμετώπισής του. Ο πρώτος, αφορά την ένταξη περισσότερων μεταναστών στη χώρα και ο δεύτερος να δοθούν κίνητρα και οι κοινωνικές παροχές για να κάνουν οι Έλληνες περισσότερα παιδιά. Διευκρίνισε δε ότι οι μετανάστες είναι προνόμιο για την οικονομία και την κοινωνία, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μετανάστες και πως οι δημαγωγίες της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς μπαίνουν εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και τα δικαιολογημένα παράπονα από πολίτες που ζουν σε άθλιες συνθήκες και οικονομική ασφυξία. Όσον αφορά την αύξηση των γεννήσεων, είπε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που σκοτώνουν κάθε σχέδιο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε το γρηγορότερο δυνατό τους πολίτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Ο Λόης Λαμπριανίδης, πρώην καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμφώνησε προς το γενικότερο συμπέρασμα της οικονομικής αβεβαιότητας, που επηρεάζει καθοριστικά το δημογραφικό και τόνισε ότι η μοναδική επιλογή είναι μία μεταναστευτική πολιτική, με κριτήρια και όχι στην τύχη, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Κριτήρια, για την αγορά εργασίας, όχι του τώρα, αλλά του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που θα επιλέξει η χώρα, ένταξη των μεταναστών σε περιοχές που ερημώνουν, με κίνητρα καθώς και η εκπαίδευση τους.

Επίσης, σημείωσε την αλλαγή στάσης της ΕΕ στο θέμα, καθώς όπως είπε η Κομισιόν θεωρούσε, πριν μερικά χρόνια, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης τη μετανάστευση και ότι χρειάζεται 56 εκατομμύρια μεταναστών, κάτι που πλέον έχει «παγώσει» μετά τη αντιμεταναστευτική ρητορική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη.

Ισότητα των Φύλων και Δημογραφικό

Λίγο νωρίτερα, σε άλλο πάνελ, η γγ Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, αναφέρθηκε στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Χαρακτήρισε στοίχημα την εξισορρόπηση επαγγελματικής ζωής και οικογένειας, αλλά και την επιδίωξη να δοθούν κίνητρα και επιλογές στις γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας, που θα προσφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην καλυτέρευση των οικονομικών των γυναικών, των συνταξιοδοτικών τους απολαβών, την υγειονομική τους περίθαλψη και της ζωής τους.

Επίσης, αναφέρθηκε σε προγράμματα που βοηθούν τις νέες οικογένειες και ειδικά τις γυναίκες, όπως το «Νταντάδες της γειτονιάς», αλλά και την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου κλπ.

Η κυρία Δημαδάμα μίλησε για τα στερεότυπα κατά των γυναικών που πρέπει να εκλείψουν και τη δυσχερή θέση που βρίσκονται και πως η ισότητα των φύλων αποτελεί πράξη δικαιοσύνης.

Η Γκαμπριέλα Αλβάρεζ Μίντε, περιφερειακή σύμβουλος για θέματα φύλου του Ταμείου Ηνωμένων Εθνών, θα συμφωνήσει με την κυρία Δημαδάμα ότι η ισότητα των φύλων διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και ότι πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για το δημογραφικό. Συμπλήρωσε ότι η ισότητα των φύλων, εν αντιθέσει με τη γενικότερη πεποίθηση, δεν έχει επιτευχθεί ούτε στις χώρες με πολύ αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς παραμένει το μισθολογικό χάσμα, αλλά και η αντιμετώπιση των γυναικών ως εργαζόμενες κατώτερης κατηγορίας.

Τέλος, η Βάλια Αρανίτου , αναπληρώτρια καθηγήτρια, τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρθηκε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που υπολείπεται κατά πολύ εκείνης της αντρικής. Χαρακτηριστικά είπε ότι μόλις το 6% των γυναικών έχουν επιχείρηση δική τους, ενώ εργοδότες είναι τα ¾ των ανδρών.

Τόνισε δε ότι τα επιδόματα δεν αποδίδουν, αλλά αντιθέτως αποδίδουν η άρση αποκλεισμών από την εργασία και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα έφερνε παράλληλα τεράστια αύξηση στην απασχόληση και κρατικά έσοδα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014