Η επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 και αναφέρθηκε στο επόμενο μεγάλο της στοίχημα μετά το ανάκτορο των Αιγών, που είναι η ολοκλήρωση των ανασκαφών στη Μίεζα.
Όπως τόνισε η ίδια, πέρσι πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε η διενέργεια ενός πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στον χώρο του Γυμνασίου στη Μίεζα όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μεγαλέξανδρο.
«Είναι μία ανασκαφή, που έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, είναι ένα τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα, περίπου τριάντα στρεμμάτων, όπως δείχνουν και οι δοκιμαστικές τομές. Έχει σκαφτεί περίπου το 1/5 έως τώρα», σχολίασε αρχικά η κα Κοτταρίδη, η οποία αναφέρθηκε στα έως τώρα ανασκαφικά ευρήματα στον χώρο.
«Αυτό το τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα στη Μίεζα είναι της εποχής του Φιλίππου, έχει στοιχεία αρχιτεκτονικά, που το συνδέουν με το ανάκτορο. Έχει ανάλογες ή ίδιες κατασκευές, είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο κτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αυτό θα είναι το επόμενο συγκλονιστικό εύρημα όταν αποκαλυφθεί, ολοκληρωθεί και αναστηλωθεί σε ορισμένα σημεία. «Θα έχουμε τον συναρπαστικότερο χώρο παιδείας στη Βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί είναι αυτή η περίφημη σχολή», επισήμανε η Αγγελική Κοτταρίδη.
«Φαίνεται πως αρχιτεκτονικά πρόκειται για το πρότυπο των ελληνιστικών γυμνασίων, που διαμορφώνουν ολόκληρη την ελληνιστική οικουμένη και την ελληνίζουν», πρόσθεσε.
Αγγ. Κοτταρίδη για ICOMOS: «Αυτά είναι αστειότητες»
Η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), που αμφισβητεί το ανάκτορο των Αιγών και ασκεί έντονη κριτική.
«Τους ενόχλησαν τα εγκαίνια και είπαν ότι έγιναν εσπευσμένα. Υπογραμμίζω ότι όταν τελειώνει ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο και το έργο το συγκεκριμένο τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, αμέσως πρέπει να αποδίδεται. Το είχαμε κάνει και το 2016 όταν είχε τελειώσει μία φάση στο ανάκτορο, είχαμε κάνει εγκαίνια και αποδόθηκε στον κόσμο, μολονότι το μνημείο δεν ήταν έτοιμο, είχαμε δώσει μία λωρίδα και μπορούσε να δει κανείς ένα τμήμα του γιατί είναι υποχρέωση του κράτους», ανέφερε.
«Τώρα σχετικά με το γιατί το έκαναν οι κύριοι αυτό, είναι ένα καλό ερώτημα αλλά δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Επίσης, ένα ερώτημα, που έχω εγώ είναι εάν όλα τα μέλη του ICOMOS διάβασαν όλη τη βιβλιογραφία ώστε να πάρουν θέση ή έστω αν ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ. Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι αστειότητες. Για τέτοια θέματα συνομιλούμε επιστημονικά σε συνέδρια ή γράφουμε άρθρα. Πάντως όχι δελτία Τύπου και όχι πολιτική κριτική και λιβελλογραφήματα», σημείωσε η επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, η οποία προ δύο ημερών συνέταξε και αναλυτική απαντητική επιστολή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Πηγή: ertnews.gr