Αγρίνιο
Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου: Η πρώτη Χειροτονία από τον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνό (Photos)
Αιτωλίας Δαμασκηνός σε νέο Πρεσβύτερο: «Να ποιμαίνεις τους ανθρώπους με τη δικαιοσύνη του Θεού»
Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου ιερούργησε σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την πρώτη του χειροτονία, χειροτονώντας στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον μέχρι σήμερα διάκονο του Ναού π. Μιχαήλ Βραχά.
Ο νέος Πρεσβύτερος είναι άγαμος και απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο π. Μιχαήλ κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στο πώς αντιλαμβάνεται την διακονία του Ιερέως στον σύγχρονο κόσμο κάνοντας αναφορές σε σύγχρονους θεολόγους και Πατέρες της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε τους γονείς του, τους πνευματικούς του πατέρες, τους συγγενείς του, τους φίλους του και όσους σημάδεψαν πνευματικά τη ζωή του. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την τιμή να αποτελεί την πρώτη χειροτονία που κάνει στην αρχή της αρχιερατικής του διακονίας και υποσχέθηκε να εργαστεί, ώστε να φανεί αντάξιος αυτής της τιμής και της εμπιστοσύνης.
Ο Σεβασμιώτατος στις παραινέσεις του προς τον νέο Πρεσβύτερο, λαμβάνοντας αφορμή από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, υπογράμμισε κυρίως τρία σημεία.
Το πρώτο είναι, ότι το γενεαλογικό δένδρο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως μας το παρουσίασε η Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, περιλαμβάνει ανθρώπους που υπήρξαν ευσεβείς αλλά και ασεβείς∙ τηρητές του Μωσαϊκού Νόμου, αλλά και αρνητές της εβραϊκής παραδόσεως. Ο Χριστός όμως δεν αρνήθηκε να έρθει στον κόσμο, με σκοπό να σώσει τον άνθρωπο και να τον λυτρώσει από την αμαρτία.
«Μη φοβάσαι, λοιπόν, και εσύ αυτόν τον κόσμο. Μη δειλιάς μπροστά στην ασέβειά και την αποστασία του. Εσύ πάντοτε να έχεις στραμμένο το βλέμμα σου στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Έρχεται το θείο Βρέφος για να φωτίσει με το άκτιστο φως της αγάπης, της ειρήνης και της καταλλαγής τα σκοτάδια του κόσμου».
Το δεύτερο που υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο νέο Κληρικό είναι να μιμηθεί την εύλαλη σιωπή και την υπακοή της Θεοτόκου στο θέλημα του Θεού. «Να ασκείσαι πάντοτε στην εύλαλη σιωπή της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας. Ο Ιερεύς πρέπει περισσότερο να μιλάει στο Θεό για τους ανθρώπους και λιγότερο στους ανθρώπους για το Θεό. Φρόντισε μέσα στην ησυχία της προσευχής να γαληνεύει η ψυχή σου για να μπορείς πάντοτε να μεταβαίνεις στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, που είναι η Εκκλησία. Σκοπός του Ιερέως είναι να φροντίζει, ώστε όλοι οι άνθρωποι να καταφτάνουν είτε γρήγορα είτε αργοπορημένα σε αυτό το νοερό σπήλαιο για να δουν, να προσκυνήσουν τον Σωτήρα Χριστό και να ενωθούν παντοτινά μαζί Του.
Προσπάθησε εκτός από τη σιωπή να μιμηθείς και την ολόθυμη αποδοχή της Παναγίας μας στο θέλημα του Θεού, να διακονήσει ως Μητέρα Του το Μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως. Το έργο που σου αναθέτει σήμερα η Εκκλησία είναι διακονία θυσίας, κένωσης και προσφοράς. Εκεί που θα βλέπεις ότι οι δικές σου δυνάμεις στερεύουν, εκεί που η ανθρώπινη λογική θα είναι αδύναμη, ίσως και ανίκανη να δώσει λύσεις και απαντήσεις, πάντοτε να στρέφεις το βλέμμα σου στον ουρανό και από εκεί θα αναμένεις την απάντηση, την λύση, την δύναμη και τον φωτισμό».
Το τρίτο σημείο που υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στον π. Μιχαήλ είναι να ακολουθήσει τη διάκριση του Μνήστορος Ιωσήφ και να συμπεριφέρεται με δικαιοσύνη και αγάπη στους ανθρώπους.
«Ο Ιωσήφ ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή. Βρέθηκε ανάμεσα σε δύο επιλογές: ή να τηρήσει το γράμμα του Νόμου ή να εκφράσει τη δικαιοσύνη του Θεού, με γνώμονα την αγάπη. Από αγάπη προς τον Θεό ανέλαβε τον ρόλο του προστάτου της Αγίας Οικογένειας, της Θεόπαιδος Μαριάμ και του Θείου Βρέφους.
Φρόντισε και εσύ με αυτή τη διάκριση να συμπεριφέρεσαι στο ποίμνιό σου. Να τους αντιμετωπίζεις με τη δικαιοσύνη του Θεού και όχι με τη δικαιοσύνη των ανθρώπων. Να τους συμπεριφέρεσαι με την αγάπη του Θεού και όχι με την κοσμική έννοια της αγάπης. Να αγαπάς και να προστατεύεις τους αμαρτωλούς και να αποστρέφεσαι και να θεραπεύεις την αμαρτία. Ποτέ, μα ποτέ μην υποβιβάσεις τη δικαιοσύνη του Θεού σε μια στείρα τυπολατρία και σκληροκαρδία».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην χαρά του γιατί ο π. Μιχαήλ είναι η τελευταία χειροτονία του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου Κοσμά και η πρώτη δική του χειροτονία, τον επαίνεσε, γιατί αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, ως άμισθος και εθελοντής Κληρικός και ευχαρίστησε τους γονείς του που αφιέρωσαν το παιδί τους στην Εκκλησία. Επίσης έκανε έκκληση και άλλοι νέοι να μιμηθούν το παράδειγμά του και να χειροτονηθούν Κληρικοί, αλλά και όσοι άνδρες μεγαλύτεροι στην ηλικία, αγαπούν την Εκκλησία και επιθυμούν να την διακονήσουν, παράλληλα με την εργασία τους, να πάρουν την απόφαση και να προσέλθουν στον Επίσκοπό τους με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο της μακαριστής Ελένης Παπαχρήστου, αδελφής του προκατόχου του, Μητροπολίτου Κοσμά.
Ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύσει την μακαρία ψυχή της λέγοντας ότι υπήρξε ένας άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στον Επίσκοπο αδελφό της, συγκυρηναίος του Επισκοπικού του Σταυρού και στήριγμα σε όλες τις δοκιμασίες της επίγειας ζωής του και της εκκλησιαστικής του διακονίας.
Επίσης ευχαρίστησε την μακαριστή Ελένη, γιατί κατέλειπε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με σκοπό να στηρίξει τις ιεραποστολικές και φιλανθρωπικές δράσεις της.