Connect with us

Κοινωνία

Η σκηνή του εγκλήματος σε 3D – Ψηφιακή τεχνολογία που διευκολύνει την εξιχνίαση των εγκλημάτων

img 20240314 wa0007 1024x576 1

Τα πολλά τελευταία χρόνια εξοικειωθήκαμε με αστυνομικές σειρές που ανέλυαν με τη χρήση υπαρκτής ή ανύπαρκτης τεχνολογίας τα δεδομένα από μία εγκληματική ενέργεια. Η ζωή έρχεται πλέον να προσπεράσει τη μυθοπλασία. Στην Αθήνα συναντήθηκαν επιστήμονες και διωκτικές αρχές από 12 χώρες της Ευρώπης. Ποιο είναι το πρότζεκτ που ετοιμάζουν; στο εξής η σκηνή του εγκλήματος και τα ευρήματά της θα απεικονίζονται και θα αναλύονται τρισδιάστατα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η στάση του θύματος, αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο, αλλά και ίχνη γενετικού υλικού, αποτελούν κάποια από τα στοιχεία που εξετάζουν οι εγκληματολόγοι, ώστε να συνθέσουν το παζλ ενός εγκλήματος. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απεικόνιση και η διερεύνησή του.

Η Έλενα Συρμάλη πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ασφάλειας, τονίζει πως: «Στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, το κρίσιμο στοιχείο είναι ο χρόνος. Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε στη συλλογή στοιχείων και όσο πιο σύντομα καταλήξουμε στον τρόπο δράσης, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε και τον δράστη».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΚΕΜΕΑ Νικόλαος Γερασιμίδης, επισημαίνει: «Το έργο το οποίο διαπραγματευόμαστε είναι πρωτοποριακό, χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες. Θα έχουμε σκηνές απεικόνισης εγκλήματος σε πραγματικό χρόνο».

Για πρώτη φορά, επιστήμονες 20 φορέων, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Μελέτης Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας- από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξαν σύστημα πολλαπλών αισθητήρων και τεχνολογικών τεχνικών, το οποίο θα σκανάρει τη σκηνή ενός εγκλήματος και θα την απεικονίζει σε τρισδιάστατη μορφή.

Ο Δημήτρης Καρπαλέζος χημικός μηχανικός, ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) αναφέρει πως: «Συνδυαστικά με τις τεχνολογίες του RISEN, της απομακρυσμένης ανάλυσης δηλαδή, τις τεχνολογίες που δεν έρχονται σε επαφή με τα δείγματα. Μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήρες περιβάλλον που τόσο η σκηνή είναι ένα ψηφιακό ομοίωμα, το οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί, αλλά περιέχει και τα δείγματα τα ίχνη του εγκλήματος, τα οποία μπορούν να δώσουν συμπεράσματα σε έναν εγκληματολόγο ή σε έναν σχετικό με το έγκλημα».

Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από τον τόπο ενός εγκλήματος, θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την κεντρική βάση δεδομένων, και θα γνωστοποιούνται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην έρευνα.

Μέσω του συστήματος τρισδιάστατης απεικόνισης, μεταξύ άλλων, θα επιτυγχάνεται: Άμεση ανίχνευση & ανάλυση στοιχείων. Δεν θα αλλοιώνεται το σημείο. Διαθέσιμα τα ευρήματα ανά πάσα στιγμή

Ο Δημήτρης Καρπαλέζος επισημαίνει: «Αφαιρεί μεγάλο φόρτο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς οι πρώτες ταυτοποιήσεις των ισχνών γίνεται από τις τεχνολογίες μέσα στη σκηνή του εγκλήματος. Ο ερευνητής ο αρμόδιος, έχει άμεσα την πληροφορία που χρειάζεται».

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε τελική φάση, με πολλές δοκιμές σε πεδίου που θυμίζουν σκηνές εγκλήματος, ενώ το επόμενο διάστημα, θα γίνουν οι τελικές δοκιμές από τους Καραμπινιέρι, στην Ιταλία.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014