Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Αίρει τις αντιρρήσεις της η Ουγγαρία
Η Ουγγαρία αναμένεται σήμερα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το τελευταίο εμπόδιο πριν από το ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας να εγκαταλείψει την ουδετερότητα την οποία διατήρησε ευλαβικά κατά τη διάρκεια δύο παγκοσμίων πολέμων και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει με άνεση το σουηδικό αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική συμμαχία, ιδιαίτερα μετά και την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη Παρασκευή στη Βουδαπέστη κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία εξοπλισμών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνεται ένα τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις που προέκυψαν για την ολοκλήρωση της αλλαγής της πολιτικής ασφαλείας της Σουηδίας.
Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τη Φινλανδία.
Ενώ η γειτονική χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από πέρυσι, η Σουηδία έμεινε στον προθάλαμο της Συμμαχίας καθώς Τουρκία και Ουγγαρία, δύο χώρες που διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία σε σχέση με άλλα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, εξέφραζαν αντιρρήσεις.
Η μεν Τουρκία καθυστερούσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας απαιτώντας σκληρότερα μέτρα κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αφού ισχυριζόταν ότι η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο στους Κούρδους αντιφρονούντες. Τελικά, η Σουηδία τροποποίησε τη νομοθεσία της, όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και με την έγκριση των ΗΠΑ για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην τουρκική αεροπορία.
Οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας ήταν λιγότερο σαφείς, με τη Βουδαπέστη να εκφράζει συχνά την οργή της για τη σουηδική κριτική σχετικά με την ποιότητα της δημοκρατίας υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς όμως να εκφράζονται συγκεκριμένα αιτήματα.
Από τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της και συμφώνησε να κάνει αποδεκτή την αίτηση ένταξης της Σουηδίας, η Ουγγαρία είχε μείνει μόνη της να εκφράζει αντιρρήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ και τον Όρμπαν να αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους για να συμβιβαστεί.
Τι προσφέρει η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ
Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, δυτικοί ηγέτες σχολίασαν ότι τελικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε ουσιαστικά αυτό που προσπαθούσε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία, δηλαδή μια επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι η πιο σημαντική διεύρυνση της συμμαχίας μετά την εξάπλωσή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990. Η σουηδική στρατιωτική ισχύς αναμένεται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία διαθέτει σημαντικούς εξοπλιστικούς πόρους, όπως σύγχρονα υποβρύχια με τεχνολογία αιχμής, προσαρμοσμένα στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας, και έναν υπολογίσιμο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen, εγχώριας παραγωγής.
Πηγή: Reuters