«Ανασφάλιστος μένει κάποιος, αν δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου e-ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και τον Χρήστο Παγώνη, αποσαφηνίζοντας τι ισχύει για την περίθαλψη όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν οφειλές.
Ενώ πρόσθεσε ακόμη, σχετικά:
«Οι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους οφειλές, σε αντίθεση με τους μισθωτούς που καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές μέσω των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή τις καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται.
Τώρα έχουν υποχρέωση οι μη μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είτε να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, εάν έχουν και βέβαια να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους για να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.
Τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα; Είναι ουσιαστικά το κομμάτι υπέρ υγείας που πληρώνει κανείς μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και έχει την επιπλέον και πρόσθετη πρόσβαση στους ιδιώτες γιατρούς.
Άρα μπορεί κανείς να πάει σε έναν ιδιώτη γιατρό και να του γράψει τα φάρμακα ή τις εξετάσεις του σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή σε έναν ιδιώτη γιατρό με τη συμμετοχή του ΕΟΠΠΥ.
Για να υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, πρέπει να έχει κανείς είτε ρυθμισμένες είτε εξοπλισμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Το λέω αυτό γιατί ανασφάλιστος μένει σ’ αυτό το κομμάτι κανείς, αν δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του.
Γιατί όλοι οι πολίτες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν ενεργό ΑΜΚΑ μπορούν να πάνε είτε στην πρωτοβάθμια, σε δημόσια δομή υγείας – μπορούν να πάνε είτε στην πρωτοβάθμια, στα Κέντρα Υγείας, είτε σε νοσοκομείο.
Άρα όλοι οι πολίτες με ενεργό ΑΜΚΑ μπορούν να πάνε σε δημόσια δομή εάν δεν έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους.
Βέβαια πρέπει να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους – και η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες κινήθηκε σε αυτή τη λογική, έστειλε δηλαδή 100.000 e-mail σε πολλούς οφειλέτες οφειλέτες και υπήρξε ανταπόκριση.
Περίπου ένα 15 – 17% προσέτρεξαν και έκαναν κάποια ρύθμιση (…)
Οι οφειλές γενικά στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες είναι και πριν το 2009, είναι και πολύ παλιές οφειλές, φτάνουν στα 47 δισεκατομμύρια».
Για τα ΚΕΑΟ (Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) είπε:
«Έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές. Άλλαξε μόλις χθες το ίντερνετ. Δηλαδή μέσω του site, αν πατήσει κανείς ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ θα του βγάλει αμέσως τη σχετική σελίδα. Έχει αλλάξει τελείως στο να μπορούν πλέον οι οφειλέτες να μπουν με τους κωδικούς τους Taxisnet. Δεν χρειάζονται δηλαδή άλλους κρυμμένους κωδικούς που ενδεχομένως να μην τους θυμούνται να τους χάσουν, μπαίνουν κατευθείαν με τους κωδικούς Taxisnet.
Στην αρχή ζητά για τις περαιτέρω πληροφορίες το κινητό, το ΑΜΚΑ κλπ που τα βάζει κανείς για μία φορά και μετά μπαίνει κανονικά στη σελίδα και έχει πολλές αλλαγές. Μπορεί ο κάθε οφειλέτης να μπει από μόνος του και βέβαια είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης ψηφιακής μεταρρύθμισης του φορέα.
Και επίσης σημαντική αλλαγή στη σελίδα του ΚΕΑΟ είναι ότι οι οφειλές φαίνονται ενιαίες»,
Για τις εκκρεμείς και διεθνείς συντάξεις, επισήμανε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ο ΕΦΚΑ από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το 2017 και μετά βρίσκεται στο καλύτερο σημείο όσον αφορά τις εκκρεμότητες.
Δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσο λίγες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πλέον είμαστε στις 22.000.
Είναι η πρώτη φορά – και ενδεχομένως να είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού.
Στο παρελθόν παίρναμε όλες τις εκκρεμότητες του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του Ταμείου Νομικών και των υπολοίπων ταμείων. Δεν θα ήταν 22.000, Θα ήταν πολύ περισσότερες.
Άρα, όσον αφορά στις εκκρεμότητες, είμαστε στο χαμηλότερο σημείο. Πρέπει να το λέμε γιατί έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα πορευτούμε και στις διεθνείς με τον ίδιο τρόπο. Διεθνείς συντάξεις είναι αυτές που έχουν οι ασφαλισμένοι χρόνο στο εξωτερικό, Υπάρχουν ειδικές ομάδες εργασίας για πρώτη φορά στις διεθνείς συντάξεις και περιμένουμε να κλιμακωθούν. Είναι περίπου 17.000 οι εκκρεμείς. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να αποκλιμακωθεί πλήρως.
Θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτή γιατί θα βγαίνουν γρηγορότερα οι συντάξεις με διεθνή χρόνο».