Connect with us

Διεθνή

Η.Β: Με δυσκολίες και καθυστερήσεις προχωρά το νομοσχέδιο «Ρουάντα»

migration britain rwanda 2

Με εμφανείς δυσκολίες και καθυστέρηση προχωρά το νομοσχέδιο Ρουάντα. Ο Ρισι Σουνακ αντιμετωπίζει την προοπτική μιας νέας ήττας όταν το νομοσχέδιο Ρουαντα επιστρέψει αύριο στους Λόρδους του κοινοβουλίου, οπότε και θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν τις τροπολογίες τους.

Συνολικά δέκα  τροπολογίες κατατέθηκαν σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η σκληρή νομοθεσία του πρωθυπουργού, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τις νομικές προσφυγές που θα ματαιώσουν μελλοντικές πτήσεις απέλασης.

Μεταξύ των τροπολογιών ήταν εκείνη που θα υποχρέωνε τους υπουργούς να τηρούν το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και μία άλλη που θα εξαιρούσε όσους έχουν εργαστεί με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό από την απέλαση στη Ρουάντα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί αύριο ξανά στους Λόρδους με την αρχική του διατύπωση, όπου οι βουλευτές  θα αποφασίσουν αν θα καθυστερήσουν την ψήφισή του μέχρι μετά το Πάσχα. Πηγές  στο εργατικό κόμμα   δήλωσαν ότι σχεδιάζουν  να προτρέψουν τα μέλη τους να ψηφίσουν περίπου πέντε ή έξι τροπολογίες  που θα εξασφάλιζαν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τους μετανάστες.

Οι αυριανές τροπολογίες αναμένεται να υποστηριχθούν από αρκετούς για να προκαλέσουν άλλη μια ήττα στην κυβέρνηση, καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν να παραμείνουν σταθεροί στην αντίθεση τους στο νομοσχέδιο μαζί με άλλα κόμματα και δεκάδες ομότιμους του crossbench.

Πέντε συντηρητικοί συνάδελφοι που ψήφισαν κατά της κυβέρνησης αυτόν τον μήνα απειλούν επίσης να βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Εάν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί, οι πτήσεις προς τη Ρουάντα θα μπορούσαν να αναβληθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Κόβεντρι, δήλωσε: “Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών: “Εξακολουθώ να είμαι προσηλωμένος στο χρονοδιάγραμμα που έθεσα προηγουμένως, το οποίο είναι ότι στοχεύουμε σε μια πτήση την άνοιξη. Είναι σημαντικό να θέσουμε σε λειτουργία το πρόγραμμα της Ρουάντα, διότι πρέπει να έχουμε ένα αποτρεπτικό μέσο (για την παράνομη μετανάστευση)”.

Όμως, το πρόγραμμα απέλασης, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης των “μικρών σκαφών” στη Μάγχη, έχει επικριθεί έντονα και ακόμη και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι μπορεί να μην τηρεί τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο συντηρητικός Peer Lord Deben δήλωσε στο LBC ότι η Ρουάντα δεν ήταν ασφαλής και ότι το νομοσχέδιο ήταν αντισυνταγματικό, προσθέτοντας: “Δεν έχω πει ποτέ ψέμα δημοσίως στα 16 χρόνια που είμαι υπουργός. Δεν πρόκειται να πω τώρα”.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014