Δυτική Ελλάδα
Ιάσονας Φωτήλας: Καθυστέρηση στην Κύρωση της Σύμβασης της Κων/πολής για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
Στην καθυστέρηση στην Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών τρία (!) χρόνια μετά την υπογραφή της αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Μάκης Βορίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
Τη εν θέματι Σύμβαση – που καλύπτει κάθε μορφή έμφυλης βίας, όπως παρενοχλήσεις, παρακολουθήσεις θυμάτων, εξαναγκαστικούς γάμους, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικές εκτρώσεις και στειρώσεις – έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για ποιους λόγος δεν έχει έρθει ακόμη προς κύρωση στη Βουλή και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
- Εσωτερικών &
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Καθυστέρηση στην Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Απριλίου του 2011 από τους Υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ως βασικό στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό. Η Σύμβαση καλύπτει κάθε μορφή έμφυλης βίας, όπως παρενοχλήσεις, παρακολουθήσεις θυμάτων, εξαναγκαστικούς γάμους, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικές εκτρώσεις και στειρώσεις.
Τη εν θέματι Σύμβαση έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τέθηκε μάλιστα σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014 μετά την 10η επικύρωσή της από την Ανδόρα στις 22 Απριλίου 2014. Ωστόσο, μετά από σχεδόν τρία χρόνια η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κύρωσή της.
Σε μια περίοδο που η βία κατά των γυναικών βρίσκεται σε έξαρση, με τα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο, η επένδυση στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί πράξη πρωταρχικής σημασίας. Επισημαίνουμε ότι τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες παγκοσμίως βιώνει μία μορφή βίας και το κόστος στην κοινωνία είναι ανυπολόγιστο. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, το κόστος που προκύπτει από την άσκηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης φθάνει τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή η εν θέματι Διεθνής Σύμβαση;
- Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ποιες σχετικές ενέργειες γίνονται προς την κατεύθυνση της κύρωσής της;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης – Αττικής
Νίκος Παναγιωτόπουλος – Καβάλας
Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου – Β’ Αθηνών