Connect with us

Υγεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς η οποία καθιερώθηκε το 1999 και τιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς η οποία καθιερώθηκε το 1999 και τιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου στέλνει το δικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς η οποία καθιερώθηκε το 1999 και τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχο έχει να αναδείξει τόσο τον ζωτικό ρόλο της καρδιάς ως κινητήρια δύναμη της ζωής αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας καθώς τις τελευταίες δεκαετίες τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

«ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ»

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς ξεκίνησε εκστρατεία 2024-2026 με το θέμα «Χρήση καρδιάς για δράση», υποστηρίζοντας τα άτομα να φροντίζουν την καρδιά τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παροτρύνουν τους ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη την καρδιαγγειακή υγεία παρέχοντας μια παγκόσμια πλατφόρμα δράσης.

«ΚΑΡΔΙΑ ΝΑΙ!»

Αυτή η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2024 είναι αφιερωμένη στο να παρακινήσει κάθε χώρα να αναπτύξει ή να υποστηρίξει εθνικά σχέδια δράσης για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η παγκόσμια πλατφόρμα δράσης στοχεύει να δώσει φωνή στις καρδιές.

Οι εθνικές πολιτικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ελλιπείς, ανεπαρκείς ή απλώς δεν υπάρχουν.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με 18.6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που αντιστοιχούν στο 33% των αιτιών θανάτου.

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα εννοούμε νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων όπως: τη στεφανιαία νόσο, την ισχαιμική καρδιακή νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την περιφερική αρτηριοπάθεια, τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό της αορτής κ.ά. με συχνότερη βεβαίως από όλα αυτά τα νοσήματα τη στεφανιαία νόσο.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να εκδηλωθεί είτε οξέος είτε χρονίως και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα πόνου στο στήθος, δύσπνοια, εύκολη κόπωση, κακή ανοχή στην άσκηση, οιδήματα των άκρων και αρρυθμίες.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα ύποπτα αυτά συμπτώματα ώστε όταν έχουμε την εκδήλωση κάποιου οξέος επεισοδίου να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε επείγουσα βάση χωρίς καθυστέρηση αλλά και σε χρόνια συμπτώματα να αναζητήσουμε έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το υποκείμενο αίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αθηροσκλήρωση.

Όσον αφορά τα αίτια εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολυπαραγοντικά.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους περιορίζουμε / θεραπεύουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας καθώς σε αυτούς αποδίδεται έως και το 80% της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, χρόνια νεφρική νόσος, καθιστική ζωή, έκθεση σε καυσαέρια.

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο – Covid-19: Επανέναρξη δειγματοληψιών από τις Κινητές Ομάδες Υγείας

Τελευταία νέα →