Υγεία
Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: 28 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία που τιμάται 28 Απριλίου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία που τιμάται 28 Απριλίου.
Πιο αναλυτικά:
«Η 28η Απριλίου 2025 σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας.
Το 2025, το κεντρικό θέμα της ημέρας αφορά τις επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Με τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των εργασιακών διαδικασιών και την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η ανάγκη για προσαρμογή των στρατηγικών υγείας και ασφάλειας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας και τις επαγγελματικές ασθένειες με τρόπους που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν πριν από λίγα χρόνια.
Η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών και AI στους χώρους εργασίας φέρνει νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον να εργάζονται με έξυπνες συσκευές, ρομπότ, ΑI συστήματα και ανάλυση μεγάλων δεδομένων (bigdata), γεγονός που επηρεάζει την ασφάλεια, την υγεία τους και τις συνθήκες εργασίας με ποικίλους τρόπους, όπως η ψηφιακή υπερφόρτωση, η εργασιακή απομόνωση λόγω της απομάκρυνσης από φυσικά περιβάλλοντα εργασίας και η έκθεση σε ψυχολογικές πιέσεις λόγω της συνεχούς χρήσης τεχνολογίας και του φόβου απώλειας θέσης εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης.
Η συνεχής συνδεσιμότητα μέσω υπολογιστών και κινητών συσκευών επηρεάζει την αποδοτικότητα, την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων.
Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και η αδυναμία αποσύνδεσης δημιουργούν μια «ψηφιακή εξάντληση» που έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων όπως είναι τα αυξημένα επίπεδα άγχους, καταθλιπτικά συμπτώματα και εργασιακή εξάντληση (burnout).
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, από τη διάγνωση επικίνδυνων καταστάσεων μέχρι την πρόληψη ατυχημάτων μέσω έξυπνων συστημάτων.
Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η προσωπική τους υγεία και ασφάλεια».
Διαβάστε επίσης: Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού από 24 έως 30 Απριλίου
