Υγεία
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας την 20η ΝοεμβρίουΟ Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας την 20η Νοεμβρίου
Πιο αναλυτικά:
«Κάθε χρόνο, η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της Χ.Α.Π.» (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Χ.Α.Π. είναι μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες του ανθρώπου σήμερα.
Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως σιωπηλή ασθένεια.
Η Χ.Α.Π. αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Δυστυχώς, μόνο όταν το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί, ο ασθενής αρχίζει να έχει ανησυχητικά συμπτώματα που συχνά τον οδηγούν στο Νοσοκομείο.
Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή.
Σε αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή.
Τελικώς, ζει μια αναπηρική μορφή διαβίωσης, καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και την παροχή οξυγόνου
Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χ.Α.Π. δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.
Τα συμπτώματα της Χ.Α.Π. βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια.
Η παρουσία συμπτωμάτων είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και η έγκαιρη ανακάλυψη περιπτώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν, έχει κομβική σημασία στη διαχείριση και πρόγνωση της νόσου στο μέλλον.
Η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χ.Α.Π. για το 2024 είναι:
«Γνωρίστε τη λειτουργία του πνεύμονά σας»
Το φετινό θέμα έχει στόχο να τονίσει τη σημασία της μέτρησης της πνευμονικής λειτουργίας, γνωστή και ως σπιρομέτρηση.
Αν και η σπιρομέτρηση είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο για τη διάγνωση Χ.Α.Π., μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της υγείας των πνευμόνων σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση και άμεση θεραπεία πολλαπλών πνευμονικών ασθενειών».
Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Και ο Ιατρικός Σύλλογος για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη