Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασαν το σχέδιο αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ολοι οι πολίτες θα έχουν προσωπικό γιατρό, στο δήμο που διαμένουν, έως το τέλος του έτους.
Οσοι δεν επιθυμούν να έχουν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ (στον οποίοι οι επισκέψεις θα είναι δωρεάν) ή γιατρό από τις δημόσιες δομές, τους δίνεται η δυνατότητα να ορίσουν ως προσωπικό γιατρό, το δικό τους ιδιώτη γιατρό, ο οποίος δεν έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, θα τον πληρώνουν οι ίδιοι.
Οι πολίτες, οι οποίοι δεν θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, έως το τέλος του έτους, θα αντιστοιχιστούν με συγκεκριμένο γιατρό της περιοχής τους (από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας).
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι είτε παθολόγος, είτε γενικής ιατρικής και το ιατρείο του θα λειτουργεί στο δήμο, στον οποίο διαμένει ο πολίτης.
Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού είναι εκείνος που αφορά στην πρόληψη των ασθενειών. Γιαυτό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος των εγγεγραμμένων πολιτών στο γιατρό αυτό, θα αποτελεί κριτήριο για την απόδοσή του και θα συνδέεται με τις αποδοχές του.
Εάν για παράδειγμα ο πληθυσμός αναφοράς ενός προσωπικού γιατρού έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων (στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου), τότε, θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, πέραν της αμοιβής του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν «ποινές».
Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας (Εξωνοσοκομειακής) Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται να γίνουν 1.375 προσλήψεις: 360 γιατροί, 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και 30 πανεπιστημιακοί γιατροί.
Οι τριάντα πανεπιστημιακοί γιατροί θα στελεχώσουν τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία αναμένεται να ιδρυθούν στις πόλεις, στις οποίες λειτουργούν Ιατρικές Σχολές:Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τη θέσπιση δύο ισχυρών οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς:
· Με σκοπό την αντιμετώπισης της έλλειψης παθολόγων και γιατρών Γενικής Ιατρικής, στη χώρα μας (καθώς οι νέοι γιατροί δεν προτιμούν τις δύο αυτές ειδικότητες), εκείνοι, οι οποίοι θα τις επιλέγουν, θα λαμβάνουν ετήσιο μπόνους ύψους 30.000 ευρώ, (πλέον των αμοιβών τους), επί πέντε χρόνια, με τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για άλλη μία πενταετία.
· Ένα χρυσό καλωσόρισμα (Golden Hello) θα έχουν και οι γιατροί, οι οποίοι θα επιστρέψουν, στη χώρα μας, από νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε Κύπρο, Μ. Βρετανία και άλλες χώρες. Θα λάβουν εφάπαξ μπόνους έως του ύψους των 100.000 ευρώ.
Τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2024 και σε αυτά, πέραν της παροχής υψηλής ποιότητας φροντίδας για τους ασθενείς, θα εκπαιδεύονται οι νέοι γιατροί στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ενώ θα αποτελούν και σταθμούς Τηλεϊατρικής, ώστε να στηρίζουν το έργο των γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών.
Η εφαρμογή των διατάξεων του υπό κατάρτιση – σήμερα- νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ συμμετέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν, με αυτό το θέμα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν παρών και ο επικεφαλής του Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα κ. Joao Brenda.