Connect with us

Κοινωνία

ΙΑ’ Ιερατική Ημερίδα στο Αγρίνιο: «Η Yπακοή στην Εκκλησία»

ieratiki imerida agrinio

Με την καθιερωμένη ετήσια Ημερίδα έγινε η έναρξη των μηνιαίων Ιερατικών Συνάξεων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, για το νέο εκκλησιαστικό έτος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου. Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ενώ ιερούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμβρακίας πρωτοπρ. π. Δημήτριος Τσιαμάκης με τον διάκονο π. Σιλουανό Ψιλλιά.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ΙΑ’ Ιερατικής Ημερίδος, ο Σεβασμιώτατος καλοσώρισε τους ιερείς και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη για το νέο εκκλησιαστικό έτος. Ακολούθως παρουσίασε τον προσκεκλημένο ομιλητή της Ημερίδος πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Αυγουστίνο Μύρου, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Η  Yπακοή  στην  Εκκλησία».

Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η υπακοή στην oρθόδοξη εκκλησιαστική της διάσταση αποτελεί μυστήριο, διότι δεν κατανοείται με την λογική του πεπτωκότος ανθρώπου, για την οποία αποτελεί σκάνδαλο και μωρία, αλλά με την «λογική» της αποκεκαλυμμένης σοφίας του Θεού, για την οποία αποτελεί μεγίστη αρετή. Στην ουσία της η υπακοή είναι η παραίτηση από το ίδιον θέλημα. Είναι αυτό που ζήτησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ως προϋπόθεση για να τον ακολουθήσουμε: ”εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀκολουθείτω μοι” ».

Στη συνέχεια ανέφερε πολύ εύστοχα παραδείγματα υπακοής από την προφορική και γραπτή παράδοση της Εκκλησίας, τονίζοντας τα εξής:

«Παραδείγματα για αυτήν την αγιοπνευματική αρετή της υπακοής έχουμε τόσο στις Άγιες Γραφές, όσο και στα πατερικά και ασκητικά συγγράμματα. Ο πατριάρχης Αβραάμ υπήκουσε στην εντολή του Θεού, για να επιχειρήσει να θυσιάσει τον μονάκριβο γιό του, τον Ισαάκ. Η Υπεραγία Θεοτόκος διήλθεν όλον τον βίον της με υπακοή. Τέλειο πρότυπο υπακοής υπήρξεν ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήλθε στον κόσμο μας, ”γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δέ σταυροῦ”. Από τους πνευματικούς πατέρες, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, είναι αμέτρητα τα παραδείγματα που καταγράφονται στα εκκλησιαστικά συγγράμματα.

» Την εκκλησιαστική υπακοή την κατανοούμε καλύτερα, όταν προσεγγίσουμε το μυστήριο της Εκκλησίας ως σώμα Χριστού. Όπως στο ανθρώπινο σώμα ο εγκέφαλος δίνει τις εντολές, που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος, και τα μέλη του σώματος υπακούν χωρίς καθόλου αντιρρήσεις, κατά παρόμοιο τρόπο στο εκκλησιαστικό σώμα ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ως Κεφαλή του Σώματος της Εκκλησίας, δίνει τις πνευματικές εντολές, οι οποίες μεταφέρονται μέσω των αποστόλων και των διαδόχων τους στα διάφορα μέλη της Εκκλησίας και αυτά υπακούν με ελευθερία, με προθυμία και με χαρά, ώστε το εκκλησιαστικό σώμα να λειτουργεί αρμονικά».

Ο π. Αυγουστίνος αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπακοής από τον κάθε πιστό, που είναι α) η συναίσθηση της πραγματικής του εκκλησιαστικής ταυτότητος, β) η ενσυνείδητη συμμετοχή του στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, γ) η αυθεντική ταπεινοφροσύνη και δ) η γνήσια πνευματική αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους.

Επεσήμανε, επίσης, τα σημαντικά αποτελέσματα της ασκήσεως της εκκλησιαστικής υπακοής, που είναι η ισχυρή αντίκρουση των δαιμονικών επιθέσεων, η αντιμετώπιση των κακών λογισμών και γενικότερα η πνευματική θεραπεία από τα ποικίλα φθοροποιά πάθη. Επίσης, η υπακοή αναπαύει την ψυχή του επισκόπου ή του προϊσταμένου ή του Γέροντος, ενώ συγχρόνως ανακουφίζει την ψυχή του υποτακτικού, κατά την αποστολική προτροπή: «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καί ὑπείκετε· αὐτοί γάρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπέρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετά χαρᾶς τοῦτο ποιῶσιν καί μή στενάζοντες» (Εβρ. ιγ΄, 17).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Αυγουστίνος Μύρου, είπε:

«Τελικά η άσκηση της υπακοής στην Εκκλησία για τους πιστούς λαϊκούς, αλλά και για εμάς τους κληρικούς, δεν είναι μία τυπική εντολή, αλλά αυτό το θέλημα του Θεού, που ανυψώνει τον υπάκουο σε ”υψιπέτη αετό” και σίγουρα συντελεί τα μέγιστα στην τελείωση και σωτηρία του εαυτού του, αλλά και του ποιμνίου του».

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ο ομιλητής έδωσε τις ανάλογες διευκρινήσεις.  Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Κοσμάς, επεκτάθηκε σε άλλα πρακτικά θέματα δίνοντας στους ιερείς τις κατάλληλες οδηγίες, ενώ κλείνοντας την Ημερίδα ευχαρίστησε τόσο τον ομιλητή, όσο και τους ιερείς για την συμμετοχή τους, τονίζοντας την πνευματική ωφέλεια που προσφέρουν σε όλους  οι  Ιερατικές  Συνάξεις.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014