Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο μεγιστάνας των νέων τεχνολογιών Ίλον Μασκ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Κιέβου ότι η υπηρεσία δορυφορικού Ίντερνετ Starlink που έχει αναπτύξει η εταιρεία ιδιοκτησίας του SpaceX χρησιμοποιείται από τα ρωσικά στρατεύματα στα μέτωπα του πολέμου με την Ουκρανία.
«Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία» καταλήγει το μήνυμα του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας SpaceX αναφέρεται ότι τα τερματικά της δεν είναι ενεργά στη Ρωσία και ότι δεν έχει πουλήσει ή προωθήσει ποτέ αυτήν την υπηρεσία στη Ρωσία, ούτε είχε στείλει εξοπλισμό σε τοποθεσίες στη Ρωσία. Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν συνεργάζεται σε κανένα επίπεδο με τη ρωσική κυβέρνηση ή το στρατό της χώρας.
Η Μόσχα επίσης απέρριψε τις ουκρανικές κατηγορίες, με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ να δηλώνει ότι το Starlink δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση στη Ρωσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει η προμήθειά του στη χώρα.
Προχθές Κυριακή, οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GUR) της Ουκρανίας ανέφεραν ότι υπέκλεψαν συνομιλίες μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών που αποκάλυπταν ότι τερματικοί σταθμοί Starlink είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούσαν κοντά στις πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην περιοχή του Ντόνετσκ. Μάλιστα, ανέβασαν υποκλαπείσες συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών στην πλατφόρμα Telegram.
Ο εκπρόσωπος τύπου της GUR Αντρέι Γιούσοφ δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ότι τα τερματικά Starlink δεν εισάγονται στη Ρωσία μέσα από επίσημα κανάλια, αλλά μέσα από παράλληλα κρυφά δίκτυα.
Πριν από ένα χρόνο, ο Μασκ είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής της κυβέρνησης Ζελένσκι, όταν είχε απορρίψει το ουκρανικό αίτημα να ενεργοποιήσει το Starlink για να βοηθήσει σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στον ρωσικό στόλο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.
Σε εκείνη την περίπτωση, ο Μασκ είχε ισχυριστεί ότι απέρριψε το αίτημα γιατί θα τον έκανε ρητά συνένοχο σε μια πολεμική ενέργεια σημαντικών διαστάσεων που θα κλιμάκωνε έτι περαιτέρω τη σύγκρουση.
Πηγές: Al Jazeera, Reuters