Κοινωνία
Ημερίδα για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τον Φωτιστή του Γένους και την Ιόνια οδό
Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Φωτιστής του Γένους και η Ιόνια οδός», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Την ημερίδα ευλόγησε και χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ ΚΟΣΜΑΣ λέγοντας ότι ο Μεγάλος Δάσκαλος και Ισαπόστολος Άγιος Κοσμάς Αιτωλός περπάτησε πολλές φορές τη σημερινή Ιόνια Οδός διδάσκοντας το λόγο του Χριστού μας. Συνεχάρη τον Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και ευχήθηκε το αίτημα για παράλληλη ονομασία της Ιόνιας Οδού σε Διαδρομή Αγίου Κοσμά Αιτωλού να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία. Στη συνέχεια η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» υπό τη Διεύθυνση της Χοράρχουκ. Χρυσούλας Τασολάμπρου έψαλε τα απολυτίκια των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού και της Αγίας Σκέπης.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί:
Από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτη π. Παναγιώτη Σαβελώνα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εξήρε την προσπάθεια του Συνδέσμου και ευχήθηκε η Πολιτεία να εκπληρώσει το αίτημά του.
Από την Αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου η οποία στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που επιτελέστηκε την εποχή εκείνη από τον Άγιο και Προστάτη μας Κοσμά τον Αιτωλό και την μεγάλη προσφορά του τόσο στον τόπο μας όσο και στο Σκλαβωμένο Ελληνικό Γένος κηρύττοντας το λόγο του Θεού.
Από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Χρήστο Γερ. Σιάσο ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στην Αγιασμένη μορφή του Διδάχου της Ενωμένης Ρωμιοσύνης Πατρο – Κοσμά του Αιτωλού και στους λόγους που κέντρισαν το μεγάλο ενδιαφέρον του ιδίου και του Συνδέσμου στη συνέχεια είπε ότι:«…Μόνοι μας περπατήσαμε την Ιόνια Οδό ξεκινώντας από το Αντίρριο και αφού φθάσαμε στα Γιάννενα προχωρήσαμε μέχρι το Κολικόντασι της Αλβανίας. Εκεί, συναντήσαμε τον Άγιό μας, τον προστάτη μας Πατρο – Κοσμά που δι’ απαγχονισμού θανατώθηκε στις 24 Αυγούστου 1779.
Του υποσχεθήκαμε ότι η διαδρομή, που και αυτός περπάτησε κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού, να της δώσουμε μια παράλληλη ονομασία με το Άγιο όνομά του, δηλαδή σε «Διαδρομή Αγίου Κοσμά Αιτωλού»… Ορόσημο η σημερινή ημέρα για τον τόπο μας και όλοι μαζί, ας κάνουμε την επανάσταση, της αγάπης, της αλήθειας, του δικαίου. Σήμερα, το ζητούμενο είναι να τιμηθεί η ιστορική μνήμη του Αγίου μας και δι’ αυτής να ενισχυθεί η αυτοσυνειδησία μας, αυτό βεβαίως στις ημέρες μας, θα είναι το ελάχιστο που εμείς μπορούμε να κάνουμεμετά από 239 χρόνια για τον Προστάτη Άγιό μας… που κατόρθωσε να γίνει «Οπλίτης του Χριστού».
Ο κ. Σιάσος στη συνέχεια θέλησε και προσωπικά να ευχαριστήσει όλους αυτούς που συμπαραστάθηκαν σ’ αυτό τον αγώνα λέγοντας:
«…Προσωπικά, από αυτό εδώ το βήμα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που αντιπροσωπία του Συνδέσμου μας δέχτηκε στο Γραφείο του και ολόθερμα μας συμπαραστάθηκε σ’ αυτή μας την προσπάθεια,
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο και όλους τους Ιεράρχες που συμμετείχαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την θετική και ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που πήραν ώστε η Ιόνια Οδός να λάβει παράλληλη ονομασία σε ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ, και την οποία έστειλαν στον Αξιότιμο Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου που με μεγάλη χαρά, άμεσα, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνδιοργάνωση αυτής της Ημερίδας καθώς και την Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Παπαγεωργίου.
Όλους τους Φορείς και Συλλόγους που μας συμπαραστέκονται σ’ αυτή την προσπάθειά μας,
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καταξιωμένους εισηγητές και τους λοιπούς συντελεστές της Ημερίδας,
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά που δώσατε το δυναμικό παρών στο κάλεσμά μας αυτό για να μας ακούσετε και να σας ακούσουμε βγάζοντας και τα ανάλογα συμπεράσματα τα οποία, μέσα από τα γραπτά κείμενα και λόγο του θέματος, θα μείνουν στην ιστορία αυτού του τόπου».