Αιτωλοακαρνανία
Ημερίδα ενημέρωσης ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων & Αιτωλ/νίας
Η Επιτροπή Αγώνα και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου σας προσκαλούν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις Εχινάδες Νήσους και στις Δυτικές Ακτές Αιτωλ/νίας και στη Νήσο Κάλαμο» που θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου 2021, ώρα 10:30 – 14:30 στο Ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ» (Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 – Αθήνα).
Τι θα φέρει η Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας
Η προς χωροθέτηση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, βρίσκεται κατά ένα μέρος και στα διοικητικά όρια του Δήμου Ξηρομέρου και οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ λειτουργούν 35 χρόνια περίπου και παράγουν σήμερα το 35% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής, χωρίς να συνυπολογίζεται η παραγωγή από τις δύο άλλες γειτνιάζουσες περιοχές της Οξειάς και της Κεφαλονιάς.
Με την θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα η στρεμματική καταλαμβανόμενη θαλάσσια έκταση και η ιχθυοπαραγωγή.
Ειδικότερα ο θαλάσσιος χώρος που παραχωρείται για τις ιχθυοκαλλιέργειες πολλαπλασιάζεται κατά 24 φορές σύμφωνα με τις προβλέψεις και το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα θαλάσσια μισθωμένα αδειοδοτούμενα στρέμματα, από 1.081 θα αυξηθούν σε 1783, ήτοι 64,9% αύξηση. Η παραγωγικότητα ψαριών από 20.137 τόνους ετησίως σήμερα θα φθάσει 54.649, ήτοι αύξηση κατά 172%.
Συνολικά όμως η Π.Ο.Α.Υ δεσμεύει θαλάσσια έκταση 16.230,01 στρέμματα για τις 10 διάσπαρτες παραγωγικές ζώνες και θαλάσσια έκταση 7.501,68 στρέμματα για τις 6 διάσπαρτες ζώνες υδρανάπαυσης. Συνολική δεσμευμένη θαλάσσια έκταση για τις ανάγκες της Π.Ο.Α.Υ 23.731,69 στρέμματα.
Επίσης για τις ανάγκες των ιχθυοπαραγωγικών μονάδων των 10 ζωνών θα χωροθετηθούν στρεμματικές εκτάσεις στη στεριά για βοηθητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες. Τα στρέμματα αυτών των εκτάσεων δεν αναφέρονται (κακώς) και υπολογίζονται σε χιλιάδες στρέμματα, καθώς και θέσεις ελλιμενισμού.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι όλες οι ακτές και οι παραλίες από Αστακό μέχρι τον Μύτικα και πέριξ του Καλάμου και Καστού θα μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών, με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση στη περιοχή και θα αποκλείσει τους άλλους κλάδους της οικονομίας και συγκεκριμένα την ελεύθερη αλιεία, τον τουρισμό, την παραθεριστική κατοικία και την αναψυχή των κατοίκων.
Αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί ως κορεσμένη από το 1995, με ειδικό πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Γεωργίας, για την οποία το 1999 έχουν εκδοθεί αποφάσεις της Νομαρχίας Αιτ/νίας για μετεγκατάσταση των μονάδων και στη συνέχεια έχει επιβαρυνθεί κι άλλο, τόσον από την μακροχρόνια λειτουργία των μονάδων χωρίς κανένα έλεγχο και άσκηση εποπτείας από τις αρχές, όσο και από παράνομες επεκτάσεις των μονάδων. Για την περιοχή μας δεν έχει προηγηθεί καμία αναλυτική μελέτη από την οποία να αποδεικνύεται ότι η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, χερσαίου και θαλάσσιου, είναι ικανή να αντέξει και να υποστηρίξει μία τέτοιου μεγέθους βιομηχανικής κλίμακας δραστηριότητα.
Τα παραπάνω συμβαίνουν στην περιοχή μας, που είναι ήδη διαπιστωμένη από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» η προκληθείσα βλάβη του οικοσυστήματος, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα προστατευόμενα είδη (θαλασσοπούλια, κοινό δελφίνι, ρινοδέλφινο, μεσογειακή φώκια και τη χελώνα καρέτα-καρέτα) καθώς και τη μόλυνση των ιχθυοαποθεμάτων της περιοχής.
Δεν είμαστε εναντίον του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών -αφού συνυπάρχουμε 35 χρόνια μαζί-, όμως διαφωνούμε με το συγκεκριμένο σχεδιασμό της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), που δεν θα λύσει τα προβλήματα, δεν οργανώνει, δεν βάζει σε τάξη, αλλά ήδη δημιουργεί πολλά περισσότερα.
Η χωροθέτηση των προτεινομένων παραγωγικών ζωνών, συμπίπτει επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος, που υποτίθεται ότι αυτό ακριβώς το πρόβλημα ερχόταν να επιλύσει. Δεν συμπεριέλαβε ούτε μία μετακίνηση μονάδας από τις 10 ζώνες για να υπηρετήσει το γράμμα και το πνεύμα του νομού, που είναι η συγκέντρωση των διάσπαρτων μονάδων, και αντί να πάνε οι διάσπαρτες μονάδες στην Π.Ο.Α.Υ, που θα δημιουργούνταν, πήγε η Π.Ο.Α.Υ στις διάσπαρτες μονάδες, ώστε απλά να κατοχυρωθούν οι θέσεις αυτές και να νομιμοποιηθούν οι υπερβάσεις των αδειών τους.
Η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ -που ευνοεί μόνο ένα κλάδο, όσο προσοδοφόρος κι αν είναι αυτός- θα λειτουργήσει καταστροφικά σε βάρος του περιβάλλοντος και των άλλων οικονομικών κλάδων. Η Π.Ο.Α.Υ αποτελεί θαλάσσια βιομηχανική περιοχή κι έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα με τις άλλες δραστηριότητες, ο δε φορέας διαχείρισής της διοικείται από τις ίδιες ιδιωτικές εταιρίες του χώρου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων και του κράτους.
Αυτό που σχεδιάζεται ερήμην μας -αφού δεν κληθήκαμε νόμιμα σε διαβούλευση για να ακουστούν οι απόψεις μας- η τοπική κοινωνία και ο Δήμος, δεν θα το δεχθεί.
Η Επιτροπή Αγώνα κατά της Π.Ο.Α.Υ μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμοθέτησή της θα προσφύγει στα Δικαστήρια (ΣτΕ και Ευρωπαϊκά).
Ζητάμε την απόσυρση του διοικητικού φακέλου της Σ.Μ.Π.Ε της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και τη δημιουργία μιας άλλης Σ.Μ.ΠΕ για Π.Ο.Α.Υ, αφού προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωραταξικός Σχεδιασμός και τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια, και που δεν θα περιλαμβάνει τη παράκτια ζώνη από Αστακό – Μύτικα – Κάλαμο, που θα είναι σύμφωνη με το νόμο, θα προστατεύει το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα, που δεν θ’ αποκλείει τους άλλους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ελεύθερη αλιεία και την παραθεριστική κατοικία και θα είναι προϊόν πραγματικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με δεσμευτική τη γνώμη τους και τη συμμετοχή τους στο φορέα διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ