Connect with us

Πολιτική

Οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων – «Κλειδώνουν» σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου

mitsotakis tsiodras maximou koronoios 24 04 2020

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την κυβέρνηση, καθώς επιθυμία όλων είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με ασφάλεια.

Μπορεί η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας να έχει διαγράψει καλή πορεία, τα τελευταία όμως περιστατικά διασποράς του ιού σε δύο ιδιωτικές  κλινικές, σε δομές προσφύγων και καταυλισμούς Ρομά έχουν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στους ειδικούς όσο και στους κυβερνητικούς κύκλους.

Το Σάββατο «κληρώνει» για τη στρατηγική εξόδου, καθώς στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του  Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά και του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Το βράδυ της Παρασκευής, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Δ.Υ. κατέληξε στην πρότασή της για την άρση των μέτρων, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί στον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στις 12.00 σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργούς και συνεργάτες του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 27 Απριλίου μήνυμα του πρωθυπουργού όπου θα ξεδιπλωθεί το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου άρσης των μέτρων.

Το σχέδιο για την επάνοδο στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση μελετά ένα πλάνο βάθος χρόνου 63 ημερών, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού. Όπως έχουν δηλώσει και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς, είναι πιθανό να αυστηροποιούνται ξαφνικά τα μέτρα αν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.

Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Προς κατάργηση βαίνει και το SMS στο 13033, το οποίο φαίνεται ότι από τις 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν.

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιστροφή θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη στα μέσα Μαΐου και την επόμενη τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται ώστε να βοηθούν την τηλεργασία.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες.

Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) υπάρχει πρόταση να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτού χώρου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Από εκεί και πέρα, στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και  παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.

Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.

Τι θα γίνει με τα Σχολεία

Τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για την επαναφορά στην κανονικότητα και στην εκπαίδευση περιμένει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως το πρωί της Παρασκευής. Πάντως, ο Σωτήρης Τσιόδρας τάχθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων καθώς «τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και δεν είναι μεγάλος ο ρόλος τους στη διασπορά και μετάδοση της νόσου».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν εξετάζεται το σενάριο του Ιουλίου, αν και ίσως το σχολικό έτος παραταθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, μελετάται σταδιακό άνοιγμα ανά βαθμίδα και κατά προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαΐου – και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου – πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια.

Σχεδόν είκοσι μέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου, αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Μαθητές που είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους έχουν υποκείμενα νοσήματα θα παραμείνουν στο σπίτι και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η μάσκα το απαραίτητο… αξεσουάρ της νέας κανονικότητας

Με χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, θα μεταβούμε στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συστήνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και γενικότερα σε κλειστούς χώρους (ειδικά στα γραφεία και τους χώρους εργασίας).

Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθαρίζοντας ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών.

in.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014