Connect with us

Διεθνή

ΗΠΑ: Γενετιστές κοντά στο να «αναστήσουν» μαμούθ από βλαστοκύτταρα ασιατικού ελέφαντα

ap101119115109 scaled 1

Ένα τολμηρό σχέδιο γενετικής μηχανικής για την αναδημιουργία του μαλλιαρού μαμούθ, του γίγαντα με ελεφαντόδοντα από την Εποχή των Παγετώνων που εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια, πλησιάζει στο να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως μετέδωσε το CNN.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ζωντανό, υγιές υβρίδιο μαμούθ-ελέφαντα που θα μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με τον εξαφανισμένο πρόγονό του και το οποίο – εάν απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον σε μεγάλους αριθμούς – θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εύθραυστου οικοσυστήματος της αρκτικής τούνδρας.

Η αναβίωση αυτού του εξαφανισμένου είδους είναι ένα έργο στο οποίο ο γενετιστής George Church του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εργάζεται με πάθος για περισσότερο από μια δεκαετία. Το σχέδιο επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο Church ίδρυσε την Colossal Biosciences μαζί με τον επιχειρηματία Ben Lamm και έλαβε ενίσχυση κεφαλαίων και το έργο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού. Πολλές προκλήσεις παραμένουν άλυτες, όπως η ανάπτυξη τεχνητής μήτρας ικανής να παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη ενός μωρού ελέφαντα, αλλά η Colossal Biosciences ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Οι ερευνητές πέτυχαν να επαναπρογραμματίσουν κύτταρα από έναν ασιατικό ελέφαντα – το πλησιέστερο ζωντανό είδος μαμούθ – σε εμβρυϊκή κατάσταση, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από κύτταρα ελέφαντα. Αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα, γνωστά ως επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (κύτταρα SPI), μπορούν να διεγερθούν στο εργαστήριο για να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου ελέφαντα. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους ερευνητές που προσπαθούν να δώσουν στον ασιατικό ελέφαντα τα γενετικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να επιβιώσει στην Αρκτική – συμπεριλαμβανομένης της μαλλιαρής γούνας, ενός μονωτικού στρώματος λίπους και μικρότερων αυτιών.

Τα βλαστοκύτταρα δίνουν επίσης στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν καλύτερα τη μοναδική βιολογία του ασιατικού ελέφαντα. Για το μέγεθός τους, αυτοί οι ελέφαντες είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί στον καρκίνο και οι λόγοι για αυτό δεν είναι καλά κατανοητοί. Για προφανείς λόγους, τα φυσικά έμβρυα ελέφαντα είναι δύσκολο να μελετηθούν – τα βλαστοκύτταρα θα επέτρεπαν στους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα τεχνητό έμβρυο ελέφαντα που θα αποκάλυπτε το μυστήριο της ανάπτυξης του εμβρύου σε κανονικό όν.

Το κλειδί για την αναβίωση του μαμούθ βρίσκεται στα βλαστοκύτταρα του ελέφαντα

Μόλις τροποποιηθούν με γενετικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με μαμούθ, τα κύτταρα του ελέφαντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση ωαρίων και σπέρματος και ενός εμβρύου που θα μπορούσε να εμφυτευθεί σε ένα είδος τεχνητής μήτρας. Η όλη διαδικασία θα πάρει χρόνια. Η Colossal Biosciences θέλει να χρησιμοποιήσει τεχνικές κλωνοποίησης παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν το 1996 για να γεννήσει το πρόβατο Dolly. Παρόλο που η τεχνολογία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, μερικές φορές δεν λειτουργεί και οι επικριτές λένε ότι είναι ανήθικο να χρησιμοποιούνται ζώα υπό εξαφάνιση ως υποκατάστατα, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας.

«Πιστεύω ότι ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος ελέφαντας θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» και θα μπορούσε να τηρήσει την εξάχρονη προθεσμία του Lamm το 2021, είπε ο Church. Εάν η πρόβλεψη του Lamm γίνει πραγματικότητα, το πρώτο γενετικά αναδημιουργημένο μαμούθ θα γεννηθεί το 2027. Η ομάδα Colossal έχει ήδη αναλύσει γονιδιώματα από 53 μαλλιαρά μαμούθ που προέρχονται από DNA που ανακτήθηκε από απολιθώματα μαμούθ που ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη, κάτι που βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν ακριβώς ποια γονίδια δίνει στο μαμούθ τη μοναδικότητά του. Οι γενετιστές θέλουν να δημιουργήσουν μαμούθ χωρίς χαυλιόδοντες ελεφαντόδοντου για να μην κυνηγηθούν από λαθροκυνηγούς.

Η Colossal ανακοίνωσε επίσης σχέδια να επαναφέρει την τίγρη της Τασμανίας (μαρσιποφόρος λύκος) το 2022 και το πουλί dodo το 2023, αλλά το πιο προηγμένο έργο είναι να αναστήσει το μαμούθ.

Πηγή: digi24.ro

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014