Πολλές Ιρανές γυναίκες δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Μαρτίου για να δείξουν την απόρριψή τους στην κρατική καταστολή των φεμινιστικών διαδηλώσεων που εξαπολύθηκαν από τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022 και όχι για να «νομιμοποιήσουν» την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Περισσότεροι από 61 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται στις κάλπες την Παρασκευή για να εκλέξουν τους 290 βουλευτές του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν πλέον οι συντηρητικοί, και τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του οργάνου που είναι αρμόδιο για την εκλογή του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση που μείνει κενή η θέση.
Οι εκλογές χαρακτηρίζονται από την αδιαφορία του εκλογικού σώματος λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, του αποκλεισμού των μεταρρυθμιστών υποψηφίων και της πολιτικής δυσαρέσκειας, η οποία τονίστηκε από τις διαμαρτυρίες που εξαπέλυσε ο θάνατος της Amini μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά το ισλαμικό πέπλο.
Κάποιες διαμαρτυρίες και καταστολές που πολλοί δεν ξεχνούν στην περσική χώρα.
«Το να ψηφίσω στις εκλογές της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα με έκανε συνεργό στα εγκλήματά τους», λέει στην EFE η Maryam, κάτοικος της Τεχεράνης.
Αυτή η 32χρονη γυναίκα ζήτησε το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας φωνάζοντας «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» μαζί με χιλιάδες νέους στους δρόμους της χώρας για μήνες, σε διαμαρτυρίες με έντονο φεμινιστικό τόνο που εξαφανίστηκε μετά από μια καταστολή που προκάλεσε 500 νεκρούς και στην οποία εκτελέστηκαν οκτώ διαδηλωτές, ένας από αυτούς δημόσια.
«Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε αυτό που συνέβη πριν από δύο χρόνια στις διαδηλώσεις», λέει η Maryam, η οποία ισχυρίζεται ότι ο αδελφός της «χτυπήθηκε βάναυσα» από την αστυνομία στις διαδηλώσεις.
Ένα συναίσθημα που συμμερίζεται η Νίκη, μια 34χρονη γραμματέας από την Τεχεράνη, η οποία επίσης διαδήλωσε το 2022 και το 2023.
«Δεν έχεις καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς ειρηνικά και όταν βγεις να διαμαρτυρηθείς δεν ξέρεις αν θα επιστρέψεις σπίτι ή όχι», επισημαίνει.
«Με το να μην ψηφίσουμε μπορούμε να δείξουμε ότι η πλειοψηφία δεν υποστηρίζει αυτό το σύστημα», λέει.
Για τη δικηγόρο Leila «δεν υπάρχει διαφορά» μεταξύ των 15.200 υποψηφίων που ανταγωνίζονται για μία από τις 290 έδρες στο ιρανικό κοινοβούλιο, επομένως δεν θα ψηφίσει «για να μην νομιμοποιηθεί» η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη ότι δίνει είναι νομιμότητα.
«Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να ψηφίζεις και να συμμετέχεις στο παιχνίδι του καθεστώτος, το οποίο νοιάζεται μόνο για την καλή συμμετοχή που του δίνει νομιμότητα», εξηγεί η δικηγόρος.
Για αυτήν, η καταστολή των διαδηλώσεων του 2022 «έπεισε» όσους είχαν ακόμα αμφιβολίες για το να ψηφίσουν ή όχι.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, εν μέσω εκκλήσεων για αποχή από δημόσια πρόσωπα όπως η φυλακισμένη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi, η οποία θεωρεί το μποϊκοτάζ ως «ηθική υποχρέωση για τους Ιρανούς που αγαπούν την ελευθερία και αναζητούν δικαιοσύνη».
Μια πρόσφατη έρευνα από κυβερνητικό κέντρο έδειξε ότι το 30% των Ιρανών θα συμμετείχε στις εκλογές, από 42% στις βουλευτικές εκλογές του 2020, το χαμηλότερο στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για τη μη ψήφο είναι ο αποκλεισμός υποψηφίων μεταρρυθμιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Ροχανί, υποψήφιος για τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων.
Αυτό το σώμα εκλέγεται κάθε οκτώ χρόνια και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεδομένης της μεγάλης ηλικίας του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, 84 ετών.
Ο ηγέτης έχει κάνει έκκληση για ψηφοφορία για την ενίσχυση της χώρας ενάντια στους εχθρούς, ενώ ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε ότι η ψηφοφορία «χτυπά τους αντιπάλους στο στόμα».
Κάποιες εκκλήσεις που είναι μάταιες για την πανεπιστημιακή Αρέζου, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει όσο οι θρησκευόμενοι κυβερνούν τη χώρα.
«Η επόμενη φορά που θα ψηφίσω θα είναι όταν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το μέλλον του πολιτικού συστήματος», λέει η Αρέζου.
Πηγή: EFE