Ένα πρωτοφανές κύμα βίας ταλανίζει το τελευταίο διάστημα τον Ισημερινό, με την χθεσινοβραδινή κατάληψη για κάποιες ώρες ενός τηλεοπτικού στούντιο του ιδιωτικού καναλιού TC την ώρα ζωντανής μετάδοσης να αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό σε αυτό το γαϊτανάκι ανομίας και παραβατικότητας.
Ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Ντανιέλ Νομπόα εξελέγη με την υπόσχεση να κηρύξει τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μια δυσεπίλυτη εξίσωση που περιλαμβάνει εξεγέρσεις σε ελεγχόμενες από εγκληματίες φυλακές, απαγωγές αστυνομικών και δεσμοφυλάκων και βομβιστικές επιθέσεις.
Με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» από τον 36χρονο πρόεδρο, πολλές δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και καταστήματα παρέμειναν κλειστά εξαιτίας φόβων για βίαιες ενέργειες.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της λατινοαμερικάνικης χώρας Χάιμε Βέλα διαβεβαίωσε ότι ο στρατός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ή να διαπραγματευτεί με παράνομες οργανώσεις που σπέρνουν τον τρόμο στον πληθυσμό και σχολίασε ότι οι βίαιες αντιδράσεις των συμμοριών αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν πλήξει καίρια τις δομές των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο βίας για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
Η κλιμάκωση της βίας
Από την εποχή της πανδημίας, η οποία χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα, όχι μόνο εξαιτίας των απωλειών ανθρωπίνων ζωών, αλλά και από οικονομική άποψη, η κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σοβαρά στον Ισημερινό.
Οι βίαιοι θάνατοι ανήλθαν σε 8.008 το 2023, σχεδόν διπλάσιοι από το προηγούμενο έτος, με την κυβέρνηση να κατηγορεί για αυτήν την έκρηξη βίας την αυξημένη παρουσία στη χώρα των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.
Το «Σχέδιο Φοίνιξ»
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, λόγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντανιέλ Νομπόα ανακοίνωσε την εφαρμογή του «Σχεδίου Φοίνιξ» κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας εξειδικευμένης μονάδας συλλογής πληροφοριών, τον εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας με τακτικά όπλα, την κατασκευή σωφρονιστικών ιδρυμάτων υψίστης ασφαλείας και ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας σε λιμάνια και αεροδρόμια, ιδιαίτερα στο λιμένα της πόλης Γκουαγιακίλ, που εκτός από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θεωρείται και η κυριότερη πύλη διακίνησης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την αστυνομία την περασμένη Κυριακή η «εξαφάνιση» του αρχηγού της συμμορίας των Λος Τσονέρος Αδόλφο Μασίας ή αλλιώς «Φίτο» από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου εξέτιε ποινή 34 ετών, βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε τουλάχιστον έξι φυλακές, με περισσότερους από 150 δεσμοφύλακες να συλλαμβάνονται όμηροι των εξεγερμένων εγκλείστων.
Χθες Τρίτη η βία είχε εξαπλωθεί και στους δρόμους, με 10 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε ένοπλα επεισόδια, 7 αστυνομικούς να πέφτουν θύματα απαγωγής σε διάφορα περιστατικά ανά τη χώρα, ενώ τουλάχιστον σε 5 περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί εκρήξεις βομβών σε διάφορες πόλεις.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» διάρκειας 60 ημερών, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περιπολίες, να προχωρούν σε συλλήψεις και να εξουδετερώνουν μέλη των συμμοριών, ενώ επιβλήθηκε 6ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί σε όλη την επικράτεια του Εκουαδόρ.
Αργότερα μέσα στο χρόνο, ο νέος πρόεδρος έχει εξαγγείλει ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το οργανωμένο έγκλημα, με ερωτήματα για την άρση της απαγόρευσης έκδοσης Εκουατοριανών πολιτών σε ξένες χώρες όπου καταζητούνται και τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των ύποπτων εγκληματιών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, Reuters