Connect with us

Διεθνή

Ισπανία: Ένας μήνας αγροτικών κινητοποιήσεων και 30 κυβερνητικές  υποσχέσεις βελτίωσης – Έρχονται αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

farmers rally towards the european parliament offices in madrid spain

Η ερχόμενη Τετάρτη θα σηματοδοτήσει έναν μήνα διαμαρτυριών από Ισπανούς αγρότες, τέσσερις εβδομάδες με αποκλεισμούς δρόμων και μονάδες τρακτέρ που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η ανοιχτή διαδικασία για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (PAC), μαζί με σχέδιο 30 κυβερνητικών μέτρων.

Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους στις 6 Φεβρουαρίου, όπως έκαναν ήδη οι συνάδελφοί τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να καταγγείλουν θέματα που είναι κοινά σε όλους, όπως η γραφειοκρατία και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΓΠ ή ο ανταγωνισμός εισαγωγών από χώρες εκτός την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτές είναι οι πτυχές για τις οποίες, προς το παρόν, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα έχουν λάβει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αρχές, μετά από εβδομάδες συνεχούς κλεισίματος δρόμων, αποκλεισμούς σε κέντρα logistics, με τρακτέρ και ρυμουλκούμενων στις πόλεις και ορισμένων πράξεων διανομής και του φαγητού.

Τα κυριότερα σημεία  περιλαμβάνουν την πρόταση για εξαίρεση από τους ελέγχους όρων της ΚΑΠ για μικρότερες εκμεταλλεύσεις, τον εθελοντικό χαρακτήρα του ψηφιακού σημειωματάριου και την τροποποίηση των κανόνων ορθών γεωργικών πρακτικών σχετικά με την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση, στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ κάλεσαν την ΕΚ να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτές τις πρωτοβουλίες, ορισμένες από τις οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ταχεία νομοθετική μεταρρύθμιση, αλλά επεσήμαναν ότι «δεν επαρκούν» και ζήτησαν από το σώμα να ολοκληρώσει ένα πακέτο με «πιο φιλόδοξα» μέτρα.

Οι εκπρόσωποι των είκοσι επτά ήταν επίσης αισιόδοξοι για τη δυνατότητα θέσπισης «ρητρών» στο μέλλον, ώστε τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις με τα κοινοτικά προϊόντα.

«Πρέπει να μάθουμε τα διδάγματα από αυτό που συμβαίνει», είπε ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλανάς, ο οποίος αναγνώρισε ότι αν και «μια νέα περίοδος της ΚΑΠ συνεπάγεται πάντα περισσότερες διοικητικές δυσκολίες», η τρέχουσα είναι «περισσότερο μπέρδεμα.”

Ο Πλάνας έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τις πλειοψηφικές αγροτικές οργανώσεις, Asaja, COAG και UPA -υπεύθυνες για ορισμένες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις αυτών των ημερών- για να εξηγήσει αυτές τις προτάσεις μαζί με άλλες -έως 30- που καλύπτουν επίσης τις ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο του κλάδου.

Περιλαμβάνεται εδώ η δέσμευση της  ισπανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια κρατική υπηρεσία για την αύξηση της ικανότητας επιθεώρησης και νομικού ελέγχου της τροφικής αλυσίδας, ώστε να αποφευχθούν οι πωλήσεις με ζημία.

Η Asaja, η COAG και η UPA έχουν εκτιμήσει αυτές τις προόδους, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν περισσότερες κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις, και εργάζονται πάνω σε αυτό μαζί με την κυβέρνηση, σε διάφορες τεχνικές ομάδες, πριν συναντηθούν ξανά, αναμενόμενα στη μέση του την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν ανακοινώσει ημερολόγιο κινητοποιήσεων για τον μήνα Μάρτιο, αλλά δεν είναι οι μόνες που έχουν διαδηλώσει αυτή την περίοδο.

Οι αγρότες άρχισαν να κινητοποιούνται ανεξάρτητα ή να συμμετέχουν σε πλατφόρμες που προέκυψαν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το λεγόμενο 6F, αλλά και μαζί με άλλες οργανώσεις όπως η Unión de Uniones ή η Unió de Pagesos που, προς το παρόν, δεν έχουν διάλογο με την κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έτσι αυτές τις μέρες, με διακοπές της κυκλοφορίας σε δρόμους, στα σύνορα και σε κέντρα επιμελητείας σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας.

Η κινητοποίηση δεν ήταν άσχετη με την πολιτική και, μάλιστα, ένας πρώην εκπρόσωπος της Πλατφόρμας 6F παραιτήθηκε από αυτή τη θέση λόγω της «πολιτικοποίησης» που γινόταν σε αυτήν την ομάδα, κατά τη γνώμη του όχι οργανικά αλλά λόγω της χρήσης που έκαναν, από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική σφαίρα.

Ο Πλανάς επέκρινε επίσης ότι υπάρχουν «εξτρεμιστικοί τομείς» που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις νόμιμες διαδηλώσεις αγροτών με «ψευδή συμφέροντα».

Η κατάσταση στην ύπαιθρο έφτασε και στη Βουλή και τον τελευταίο μήνα υπήρξαν ερωτήσεις και ανακλήσεις προς την Κυβέρνηση για τις πολιτικές της στον τομέα αυτό και αρκετές ομάδες υπέβαλαν προτάσεις για βελτίωση του κλάδου.

Πηγή: EFE

Advertisement

AgrinioTimes ©2014