Connect with us

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Μέσα στον Φεβρουάριο η ψήφιση του ν/σ για ομόφυλα – Σύντομα μέτρα στήριξης για νέες οικογένειες

4d3knhwq scaled 1

Τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη αλλά και την εικόνα της χώρας μας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει παρουσίασε σε πλήθος επαφών και συζητήσεων ο πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Πολιτική σταθερότητα, αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αλλά και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή είναι τα πλεονεκτήματα που προέταξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των επαφών του. Ειδήσεις προέκυψαν οι δυο συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN και το Bloomberg.

 

Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι το διαχειρίστηκε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτός είναι ένας λόγος, που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. «Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και νομικές οδούς, για όσους θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά στο CNN.

Σήμερα, μιλώντας στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας και όσον αφορά στο θέμα που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα, του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, θα πάρει μετά τον δρόμο για τη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου. Ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και χθες στην παρέμβαση του στο φόρουμ του Νταβός λέγοντας ότι πρόκειται για μια προοδευτική μεταρρύθμιση, την οποία ενδεχομένως δεν θα περίμενε κανείς από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία εξέπεμψε από το Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

«Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε οικοδομήσει αυτό που θεωρώ ότι θα είναι μια βιώσιμη δυναμική. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό: φέρνουμε στη χώρα σημαντικό ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων. Το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό ρεκόρ. Αν κοιτάξετε τα ελληνικά spreads, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στα ισπανικά ομόλογα. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό θα ήταν εφικτό στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους αδύναμους οικονομικά πολίτες ως απάντηση στο κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας.

Υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει την αντιμετώπιση των ανισοτήτων κινητήρια δύναμη των πολιτικών μας. Αλλά, ξαναλέω, για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι μια οικονομία που να αναπτύσσεται, άρα χρειάζεσαι ένα υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους Έλληνες». «Ακόμα και τώρα, ξαναλέω, υπάρχει μια πραγματική κρίση γύρω από το κόστος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα» εξήγησε.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό μιλώντας στο CNN λέγοντας: «κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να το διαχειριστούμε με δίκαιη και αυστηρή πολιτική». Όπως είπε «το θέμα είναι ποιος καθορίζει ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι οι διακινητές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίσκεπτοι και ευθύνονται για πολυάριθμους θανάτους. Πρέπει εμείς να το καθορίζουμε. Επομένως, μπορείς να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, αλλά χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την απόφαση ενίσχυσης με 50 δισ. στην Ουκρανία, η οποία πρέπει να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα.

«Και είμαι αρκετά βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Ουγγαρίας και να πετύχουμε τη συμφωνία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσχέτισε την πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας με την προοπτική για νέες μεταρρυθμίσεις: «έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια, την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και μία ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αλλάξουμε τον ιστό της κοινωνίας, για να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας, σε μία περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει ποια ήταν η στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να βασίζομαι στα θετικά βήματα που έχουν κάνει και οι δύο χώρες[…]» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις στην πρώτη γραμμή

Με επενδυτικό πρόσημο οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, την πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων της Alphabet και τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με τους οποίους συζήτησε για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, τις οικονομικές της επιδόσεις, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Εποικοδομητική συνάντηση είχε και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με την οποία συζήτησαν για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014