Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην Οδησσό της Ουκρανίας, η οποία σημαδεύτηκε από την πυραυλική επίθεση κοντά στην ελληνική αποστολή, μεταβαίνει στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα συζητηθεί το μανιφέστο εν όψει των ευρωεκλογών.
Οι μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2024-2029, αλλά και η προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να “ανάψουν” πράσινο φως στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα συζητήσουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και το αυξημένο κόστος ζωής.
Το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Το μανιφέστο εκτείνεται γύρω από μια συγκεκριμένα ατζέντα οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική:
- Ανταγωνιστικότητα & Οικονομία
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Ασφάλεια & Άμυνα
- Προσφυγικό – μεταναστευτικό
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προτείνει τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Μέσα από το μανιφέστο, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα τονίσουν ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το ΕΛΚ υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. «Είναι απαράδεκτη η ρητορική της Τουρκίας, που υποστηρίζει τη
Παράλληλα το ΕΛΚ:
- Προτείνει τη δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και την ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας.
- Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
- Εκφράζει την πρόθεση για τριπλασιασμό των δυνάμεων της Frontex, ώστε από 10.000 άτομα να φτάσει τις 30.000.
Σε χρόνο παράλληλο, ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Στο Συνέδριο του ΕΛΚ, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, παρουσίασε στην ολομέλεια έκτακτο ψήφισμα της ΝΔ, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.
Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία το ταξίδι Μητσοτάκη – Ευρωπαϊκή καταδίκη για την πυραυλική επίθεση
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βουκουρέστι έπειτα από επεισοδιακή επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Οδησσό, έστειλε μήνυμα στήριξης.
Η πρώτη επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την ξενάγησή του στο λιμάνι της Οδησσού, σημαδεύτηκε από πυραυλικό χτυπήματα κοντά στην ελληνική αποστολή σε αποστάση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Ακούστηκαν σειρήνες και στη συνέχεια ένας πολύ δυνατός κρότος, λόγω έκρηξης βαλλιστικού πυραύλου. Όλοι απομακρύνθηκαν άμεσα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στο σημείο ωστόσο που έπληξε ο πύραυλος σκοτώθηκαν άνθρωποι. Η Μόσχα επιβεβαίωσε την επίθεση.
“Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κι αυτό είναι καθημερινότητα“. Με αυτά τα λόγια πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς όλους από την Οδησσό.
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
Και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, καταδίκασε έντονα τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό. «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!» ανέφερε σε ανάρτησή του.
«Εκφράζω τη σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά τη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Η επίθεση, απόδειξη ότι πρέπει να σταλεί άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: ertnews.gr