Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

Ο «κακός» του παραμυθιού, μια σύγχρονη πραγματικότητα στην Αιτωλ/νία (Σκληρές εικόνες)

lykos cover

Καθημερινά έρχονται στο φως εικόνες από νεκρά ζώα, θύματα των λύκων που έχουν κατακλύσει περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας κλίμα απόγνωσης και απελπισίας στους κτηνοτρόφους

Ο «κακός» των παραμυθιών που διαβάζαμε μικροί, επέστρεψε στην Ελλάδα με πληθυσμό που κινείται συνολικά στα 1000 άτομα

Τα τελευταία χρόνια, μετά από μία περίοδο που είχαν ελαχιστοποιηθεί, φαίνεται πως οι λύκοι επέστρεψαν στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας σημαντικές αγέλες, με πληθυσμό που κινείται συνολικά στα 1000 άτομα. Αυτοί οι 1000 λύκοι στην Ελλάδα, εκτιμάται πως κατανέμονται σε 180 αγέλες και συναντώνται στην Αιτωλοακαρνανία, τον Έβρο, τη Δράμα, την Ήπειρο και αλλού.

Οι πληροφορίες περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη, συνεχώς διογκούμενη, καθώς λύκοι πάντα υπήρχαν στο ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας. Τα περιστατικά δεν αφορούν όμως μόνο ορεινές περιοχές, αλλά και πεδινές και κοντά σε αστικές περιοχές και όχι μόνο επίθεση λύκου και θανάτωση κυνηγόσκυλου, αλλά κυρίως φάγωμα του σκύλου. Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες είναι ανατριχιαστικές.

Στο έλεος των λύκων έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα κτηνοτροφικές μονάδες και σκυλιά κυνηγών και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια προβάτων αλλά και σε βοοειδή αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αποτελούν μάστιγα για την κτηνοτροφία.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αναφερθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις λύκων στην Ορεινή Τριχωνίδα που αποτελείται από χωριά του Δήμου Θέρμου και χωριά της ορεινής Ναυπακτίας αλλά και τμήματος του Παναιτωλικού και της ορεινής περιοχής του Δήμου Αγρινίου, αλλά και στην περιοχή της Κεχρινιάς Αμφιλοχίας, ενώ ένα απίστευτο περιστατικό κατέγραψε ο κ. Σπύρος Δημόπουλος, με ένα λύκο να κάνει «βόλτα» μέσα στα σπίτια κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη Ναύπακτο. (Δείτε βίντεο).

nafpaktos

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δ. Ναυπακτίας, κ. Γρηγόρης Σκαρλάτος, μιλώντας για την εμφάνιση μεγάλων αγέλων λύκων στη Ναυπακτία, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση «ανεξέλεγκτη», καθώς οι αγέλες επιτίθενται σε κυνηγόσκυλα και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ πλέον κατεβαίνουν πολύ κοντά σε οικισμούς και χωριά.

Στην Ορεινή Τριχωνίδα και πιο συγκεκριμένα στο Μαλευρό της Δημοτικής Ενότητας Παναιτωλικού «παλεύουν» με τους Λύκους που κάνουν επιδρομή στα κοπάδια που διαθέτουν εκεί οι κτηνοτρόφοι, ενώ στο έλεος των λύκων βρέθηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και σκυλιά κυνηγών στη Ναυπακτία με επιθέσεις να καταγράφονται σε σκυλιά στο Καστράκι Ναυπακτίας τα οποία κατασπάραξαν. (Δείτε βίντεο).

Οι κτηνοτρόφοι της Κεχρινιάς Αμφιλοχίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καταγγέλουν ότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιδρομές λύκων, τονίζοντας ότι κινούνται σε αγέλες, γεγονός που καθιστά όχι απλά δύσκολη τη βόσκηση αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο για τα κοπάδια, όσο και για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. (Δείτε βίντεο).

lykos kexrinia amfiloxias 1

lykos kexrinia amfiloxias 2

Οι ζημιές από λύκους αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα, με τις επιθέσεις να είναι πιο συχνές κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες, καθότι οι ενεργειακές ανάγκες των λυκόπουλων είναι πολύ μεγάλες. Παρά τις αναφορές και τις καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου από πλευράς της Πολιτείας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος (πρόληψη των ζημιών) στην κτηνοτροφία δεν υπάρχει μια και μοναδική μέθοδος, αλλά ο συνδυασμός μεθόδων είναι πιο αποτελεσματικός, όπως προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η οποία εξειδικεύεται σε ζητήματα διαχείρισης της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και άγριας πανίδας. Η χρήση των Ελληνικών ποιμενικών σκύλων, με κατάλληλη εκπαίδευση και σωστή διατροφή για την επιτήρηση του κοπαδιού, καθώς και η βελτίωση της περίφραξης και της ποιότητας κατασκευής μιας στάνης, μπορεί να μειώσει δραστικά τις απώλειες.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι την ευθύνη για την σωστή αντιμετώπιση του «κακού» λύκου δεν μπορούν να την αναλάβουν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι, αλλά αποτελεί κυρίως ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των αρμόδιων φορέων.


Agrinio365 Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr)

Νάντια Μπούτα

Advertisement

AgrinioTimes ©2014