Connect with us

Uncategorized

Κανένα «μπλόκο» σε Πρέσπες – Σε Ολομέλεια ακόμη κι αν απορριφθεί σε Επιτροπή

vouli proupologismos

Τι σήμαινε η φράση Βούτση «νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής κι ο νοών νοείτω». Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Κανονικά και με τη βούλα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, φαίνεται ότι μπορεί να εισαχθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το κυρωτικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών είναι απορριπτική.

«Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής και ο νοών νοείτω». Αυτή η φράση του Προέδρου της Βουλής κατά το χθεσινό κλείσιμο της συζήτησης επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία σχολίασε εμμέσως τα πυρά της Ν.Δ. περί «κυοφορούμενου κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», μόνο τυχαία δεν θεωρείται όπως και η φράση ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Μία πιο προσεκτική ματιά στην παράγραφο 6 του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής, καταδεικνύει ότι η απόφαση μιας Επιτροπής δεν μπλοκάρει ουσιαστικά την εισαγωγή του νομοσχεδίου ή μιας διάταξης στην Ολομέλεια, αφού η άποψη των διαρκών Επιτροπών προς την Ολομέλεια είναι γνωμοδοτική και άρα η μη επίτευξη πλειοψηφίας δημιουργεί απλώς συμβολικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Πέραν της αρχής, που απορρέει από το άρθρο 70 του Συντάγματος, ότι το κυρίαρχο όργανο στη Βουλή για το νομοθετικό έργο είναι η Ολομέλεια και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι η Επιτροπή απλώς υποβάλει έκθεση πρότασης στην Ολομέλεια επί των νομοσχεδίων ή των προτάσεων νόμων με την πρότασή της.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού αναφέρει ότι:

«Mετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση, πoυ υπoγράφεται από τoν Πρόεδρo και τo Γραμματέα της επιτρoπής και περιέχει: α) τoν αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριάσεων μέσα στις oπoίες έγινε η επεξεργασία και η εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ, καθώς και τα oνόματα των Boυλευτών πoυ έλαβαν μέρoς σ’ αυτές· β) την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ ή την απόφασή της στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος και γ) τις τρoπoπoιήσεις πoυ έγιναν δεκτές και σε περίπτωση εκτεταμένων μεταβoλών τo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ όπως διαμoρφώθηκε από την επιτρoπή και έγινε δεκτό από τoν αρμόδιo Yπoυργό ή όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος».

Κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, υπογράμμιζαν ότι το τοπίο είναι απολύτως σαφές, χαρακτηρίζοντας «παρεμπίπτον» το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες για τη σύνθεση των διαρκών Επιτροπών, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση πιθανή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισαγωγή της στην Ολομέλεια, η οποία είναι αρμόδια να αποφασίσει.

Οι ίδιες πηγές, ανέσυραν την περίπτωση ρύθμισης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο σε νόμο του 2003, η οποία δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής αλλά εισήχθη κανονικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η απόσυρση και μη εισαγωγή στην Ολομέλεια της διάταξης για το φόρο στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες που έγινε το 2015 λόγω κάθετης διαφωνίας του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ. ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και όχι υποχρεωτική βάσει Κανονισμού.

Στον αντίποδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης σε άτυπες συζητήσεις με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αν και συντάσσονταν με την άποψη ότι η Ολομέλεια είναι το κυρίαρχο όργανο για το νομοθετικό έργο, τόνιζαν ότι διαδικασία κατά την οποία διατάξεις νομοσχεδίων θα περνούν από τις Επιτροπές χωρίς πλειοψηφία και θα εισάγονται έτσι στην Ολομέλεια προς ψήφιση, θα συνιστά συμβολικά τεράστια πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και θα είναι «κωμικό».

skai.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014