Uncategorized
Καραγκούνης: Να αλλάξει το «πρόσωπο» της Δικαιοσύνης
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης συμμετείχε σε ημερίδα για την οικονομία το brexit και τη δικαιοσύνη ως πυλώνας ανάπτυξης, χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Καραγκούνης ανέπτυξε το θέμα Δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.
Επανέλαβε την άποψή του ότι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης κατέχει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πολιτική κάθε σύγχρονης χώρας. Από την επαγγελματική του εμπειρία και όχι από την πολιτική του ιδιότητα, έχει εντοπίσει ότι το πρώτο που εξετάζει ένας πιθανός επενδυτής είναι την οικονομική και την πολιτική κατάσταση της χώρας, συνυπολογίζει το φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, αξιολογεί τη δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά πάνω απ’ όλα ερευνά την παράμετρο δικαιοσύνη. Και δυστυχώς αν δεν έχει απογοητευτεί από τα προηγούμενα σίγουρα τρομάζει από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος και από την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της.
Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται και δυστυχώς λαμβάνουν χαρακτήρα αρνησιδικίας οφείλονται κυρίως στον μεγάλο όγκο των υποθέσεων προς εκδίκαση αλλά και στον ρυθμό εκδίκασης των υποθέσεων που είναι χαμηλότερος του ρυθμού εισαγωγής νέων. Το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, η μη τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης και η έλλειψη κωδικοποίησης επίσης επιβαρύνουν το σύστημα μαζί με τη γραφειοκρατία και τελικά οδηγούν στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας δηλαδή στη μείωση των επενδύσεων. Επίσης, έντονες είναι και οι ελλείψεις τόσο σε αριθμό όσο και σε εξειδίκευση στο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στο δικαστικό σώμα όσο και στο διοικητικό προσωπικό.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των αποτυχιών της ίδιας της πολιτείας σε θέματα όπως την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, ή τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 που σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζει τη σημερινή στρεβλή νομική πραγματικότητα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξει το «πρόσωπο» της Δικαιοσύνης αλλάζοντας συγχρόνως και την επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας.
• Προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών σε όλο το φάσμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης
• προώθηση του μηχανισμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και του plea bargain
• έναρξη χρήσης της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος υποχρεωτικής ενδικοφανούς προσφυγής για πολλές κατηγορίες διοικητικών διαφορών.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των Δικαστών σε μια γκάμα υποθέσεων είτε ποινικές είτε αστικές είτε διοικητικές με:
• Πρόσληψη εξειδικευμένων γραμματέων
• Σύγχρονη χαρτογράφηση των δικαστηρίων και των αναγκών που μπορούν να καλύψουν
• Εκσυγχρονισμό των κτιριακή υποδομών (δικαστηρίων)
• Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με τη σύγχρονη κωδικοποίηση και με τους Βασικούς Κώδικες να ξαναγραφούν από την αρχή.
Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταρρύθμιση που ως υφυπουργός Δικαιοσύνης προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς και που αφορά την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Ένα έργο που έπρεπε τώρα να λειτουργεί καθολικά σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και που δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στην πρώτη πιλοτική φάση χωρίς να έχει παραδοθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η σχετική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του έργου σε 15 μήνες, δηλ. τον 10/2015, και φθάσαμε στο 12/2018 χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί.
Κλείνοντας τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη από εμπνευσμένους πολιτικούς, με βούληση και που με ένα ελάχιστο πλαίσιο συναίνεσης και συνεννόησης θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διαπιστώσεις αλλάζοντας καταλυτικά τη σημερινή κατάσταση.
parapolitika.gr