Uncategorized
Καραγκούνης: «Αν ο Καμμένος θεωρεί μείζον ζήτημα το Σκοπιανό έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση»
«Στα εθνικά θέματα η Ν.Δ. δεν φοράει κομματική φανέλα» δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, υποστηρίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θετικός στην εξεύρεση λύσης αρκεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να καταλήξουμε, τελικά, σε λύση επωφελή για την Ελλάδα».
Ξεκαθαρίζει ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση στις κόκκινες εθνικές γραμμές» και αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο σημειώνει ότι «αν, πραγματικά, θεωρεί ότι το Σκοπιανό είναι ένα μείζον ζήτημα για τους ΑΝΕΛ θα έπρεπε να έχει ήδη να έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ σημειώνει ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που, ενώ ανήκει τυπικά στους δυτικούς θεσμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ, ουσιαστικά φέρεται με άλλο τρόπο» και εκτιμά ότι «το ΝΑΤΟ και η Δυτική Συμμαχία, τελικά, θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και σταθεροποιητικά στις αστάθμητες ενέργειες της Τουρκίας».
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα της Οικονομίας και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Καραγκούνης, εκτιμά ότι «αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση δεν φαίνεται στον ορίζοντας αυτή τη στιγμή» και επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ ότι «η πολιτική Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη ενός ακόμη μνημονίου».
Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Καραγκούνη, πιστεύετε ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ;
Απ. Προϋπόθεση για να απαντήσω στο ερώτημά σας είναι να γνωρίζω το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Η τελευταία φορά που ακούσαμε νέα από τον πρωθυπουργό ήταν η ενημέρωση που έγινε από τον Τύπο για τη Μακεδονία του Ίλιντεν. Την επιτομή δηλαδή του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Έκτοτε ό,τι μαθαίνουμε προέρχεται από τα σκοπιανά μέσα και τον φίλιο προς την κυβέρνηση Τύπο. Δεν είναι σοβαρή η στάση αυτή, δείχνει ότι χειρίζονται το ευαίσθητο εθνικό θέμα με πολύ επιπόλαιο τρόπο και ελπίζω να μην μας κοστίσει. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τον κ. Κοτζιά να μας ενημερώσει για τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων, ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να δεσμεύσει τη χώρα με μια συμφωνία και απάντηση δεν λάβαμε. Για αυτό σας το λέω ξεκάθαρα. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία υποχώρηση στις κόκκινες εθνικές γραμμές. Αν η κυβέρνηση έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό της, ας αντιληφθεί ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος. Ούτε από το λαό ούτε από τον κυβερνητικό της εταίρο. Που παρεμπιπτόντως αν πραγματικά θεωρεί ο κ. Καμμένος ότι το Σκοπιανό είναι ένα μείζον ζήτημα για τους ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και για όλους τους Έλληνες, θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ερ. Η ΝΔ, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συναινέσει σε μια σύνθετη ονομασία;
Απ. Η Ν.Δ. έχει κρατήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση. Αποδείξαμε ότι στα εθνικά θέματα δεν φοράμε την κομματική φανέλα, ούτε προσπαθούμε να αποκομίσουμε μικροκομματικά οφέλη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει κάτι απολύτως ξεκάθαρο. Για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας θα πρέπει η λύση να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τις γνωστές προϋποθέσεις καθώς και τους αναγκαίους όρους σωρευτικά, ώστε να καταλήξουμε σε ένα όνομα κοινής αποδοχής που δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών. Στη βάση αυτή λοιπόν, σας απαντώ: Ο Μητσοτάκης είναι θετικός στην εξεύρεση λύσης αρκεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να καταλήξουμε τελικά σε επωφελή λύση για την Ελλάδα.
Ερ. Η αιφνιδιαστική επιδείνωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την απόφαση της Τουρκίας να ακυρώσει τη συμφωνία για επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βγάζει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο επαναφέρουν φόβους ενός ελληνοτουρκικού επεισοδίου;
Απ. Θέλω να πιστεύω πως όχι. Για την τουρκική προκλητικότητα και για τα όσα κάνουν τον τελευταίο καιρό οι γείτονες δεν εκπλήσσομαι. Το έχω ξαναπεί. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που ενώ ανήκει τυπικά στους δυτικούς θεσμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά φέρεται με άλλο τρόπο. Αγνοεί τις σταθερές της Βόρειο Ατλαντικής Συμμαχίας. Ακριβώς γιατί μέσα της αισθάνεται και ομολογεί ότι οφείλει να έχει έναν άλλο στρατηγικό προσανατολισμό. Στην πραγματικότητα σκιαμαχεί με την παράδοση του Ατατούρκ, και αυτές οι αντιφάσεις την κάνουν πολύ επικίνδυνη. Έχω την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ και η Δυτική Συμμαχία τελικά θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και σταθεροποιητικά στις αστάθμητες ενέργειες της Τουρκίας. Τώρα βέβαια η κυβέρνηση εν μέσω αυτής της επικίνδυνης κατάστασης μπερδεύει τα χωρικά ύδατα με την αποκλειστική οικονομική ζώνη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους γείτονες, το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τα πράγματα.
Ερ. Στα της οικονομίας. Εκτιμάτε ότι η χώρα θα καταφέρει παρά τις αντίξοες συνθήκες στον ευρωπαϊκό νότο να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος;
Απ. Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, αλλά ο κόσμος όχι μόνο δεν πείθεται αλλά γνωρίζει και τι τον περιμένει. Επιμένουν να θέλουν να δανειστούν από τις αγορές με ένα επιτόκιο που αυτή την στιγμή λόγω των αναταράξεων στην Ιταλία είναι απαγορευτικό και αγνοούν τα 27 δισ. ευρώ που μένουν από το πρόγραμμα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ασφαλέστερη έξοδό μας στις αγορές. Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Οι άνθρωποι αυτοί θυμίζουν τους χειρότερους προπαγανδιστές καθεστώτων, που ενώ κατέρρεαν έλεγαν στο λαό τους «λίγο ακόμη και τελειώνουμε». Στην περίπτωση Τσίπρα το πράγμα είναι εξίσου απλό. Έφτασε πια σε ένα σημείο που δεν έχει άλλα λεφτά να πάρει από πουθενά. Η φορολογική βάση έχει τελείως εξαντληθεί και η ουσία είναι ότι την ελληνική οικονομία την κατάντησαν σε τέτοιο σημείο, που ακόμα και όταν πάει να πάρει, τελικά καταλήγει να δίνει. Το έχω ξαναπεί και να με θυμηθείτε: η πολιτική Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη ενός ακόμη μνημονίου και να φανταστείτε ότι τα μεγάλα υφεσιακά μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1/1/19».
ΑΠΕ-ΜΠΕ