Connect with us

Uncategorized

Καραγκούνης για θάνατο Ζακ Κωστόπουλου: H δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της

karagkounis dolofonia zak

Στη σκιά της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου στην Ελλάδα αλλά και συνολικά 369 τρανς ατόμων που δολοφονήθηκαν το 2018 σε όλο τον κόσμο οργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα ημερίδα αφιερωμένη στηΔιεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, τα τρανς θύματα μίσους σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 369 φέτος, την ώρα που ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 325. Το 85% των θυμάτων είναι γυναίκες και από αυτές το 62% εργάτριες του σεξ και το 65% γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες. Στην Ελλάδα σημειώθηκαν φέτος 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αυτά τα 47 ήταν περιστατικά με ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επίσης, το 18% των θυμάτων ήταν τρανς άτομα. Όπως επισήμανε η κ. Γαλανού οι διακρίσεις μίσους κατά τρανς προσώπων είναι κυρίως κατά προσφύγων ή αφορούν σε περιστατικά διακρίσεων, ενώ διαρκώς αυξάνονται και τα περιστατικά ενάντια στους τρανς άνδρες.

Σχετικά με τον νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου υπογράμμισε τη σημασία του, ωστόσο ανέδειξε μερικά από τα προβλήματά του, όπως τη δικαστική διαδικασία, το κόστος της διαδικασίας που ανέρχεται σε 420 ευρώ μόνο για τα παράβολα, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς προβλήθηκε βίντεο από παλιότερη ομιλία του Ζακ το 2011 για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αννέτα Καββαδία υπενθύμισε τα όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ενώ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου «που βαραίνει την αποψινή εκδήλωση και μας θυμίζει, μας υπογραμμίζει ότι τα ανθρώπινα, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα έχουν φυσική ανάγκη την αντίστοιχη νομοθεσία που τα προστατεύει αλλά για να ανθίσουν πρώτα από όλα έχουν ανάγκη την αλλαγή της κοινωνικής στάσης της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτά». Η κ. Καββαδία τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αναφέροντας την πολιτική Τραμπ στην Αμερική, την εκλογή Μπολσονάρου στη Βραζιλία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Πάλλης, παρατήρησε ότι «έχουμε κάνει πολλά ως τώρα αλλά ποτέ δεν θα φτάνουν γιατί στη φιλοσοφία μας είναι η παράσταση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου».

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, τόνισε ότι «υπάρχει κοινός τόπος όλων των φιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων για νομοθεσία απαλλαγμένη από τα προβληματικά και πολλές φορές δυσμενή στερεότυπα της παλαιότερης νομοθεσίας», ενώ για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σχολίασε ότι «η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της, θα βρει τους ενόχους και θα αποδώσει δικαιοσύνη». Επίσης, συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται τόλμη και παρρησία στις αποφάσεις μας και ότι πρέπει να είμαστε πολύ αποφασιστικοί στο να σπάσουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα».

Εκ μέρους του Ποταμιού, η Γιάννα Παναγοπούλου παρατήρησε ότι «σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης και νομοθεσίας είμαστε υποστηρικτές να κάνει η Πολιτεία τα αυτονόητα. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς γιατί είναι θέμα αντίληψης της κοινωνίας ότι πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να υλοποιείται στην πράξη».

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε ότι «οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε επίπεδο κυβερνητικό στην Ευρώπη έχουν προωθήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ωστόσο «στη χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν με βραδείς ρυθμούς και τα δικαιώματα χρειάζονται αγώνα για να κατοχυρωθούν».

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας, Πάνος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με διεμφυλικούς στο υπουργείο προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι «η τάση μας είναι να κρύβουμε την αλήθεια και να ντρεπόμαστε. Μπορεί να είμαστε σιωπηλοί αλλά δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε».

Μετά την ημερίδα ακολούθησε πορεία προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τους συμμετέχοντες να κρατούν κεριά στα χέρια.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα οργανώνονται σε πάνω από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014