Αυτοδιοίκηση
Καραμητσόπουλος: «Το όραμα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δ.Ε. εξαρτάται από την ενότητά μας»
Γιώργος Καραμητσόπουλος: «Το όραμα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας κερδίζει υποστηρικτές, από την ενότητα μας εξαρτάται να γίνει πραγματικότητα – Εύλογο το ερώτημα: Όταν η Κρήτη διαθέτει τρία ΑΕΙ γιατί η Δυτική Ελλάδα, που είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό και σε έκταση, δεν μπορεί να έχει δύο;»
Η κυβέρνηση όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου συμφωνεί με την πρόταση της επιτροπής για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρόταση αν εφαρμοστεί οδηγεί, μαζί με την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, σε περαιτέρω συρρίκνωση έως εξαφάνιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.
Αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται επί δεκαετίες, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, σε βάρος των Αιτωλοακαρνάνων έχει κουράσει πια. Δεν αντέχεται άλλο.
Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι βλέπουν καθαρά πλέον ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στον Νομό μας είναι το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Και είναι ενθαρρυντικό ότι όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται οι θεσμικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας που συντάσσονται με το όραμα αυτό.
Ήδη μετά τον Δήμο Αγρινίου και ο Δήμος Αμφιλοχίας και ο Δήμος Θέρμου έχουν με αποφάσεις-ψηφίσματα των Δημοτικών τους συμβουλίων εκφράσει το αίτημα για αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτοί οι τρεις Δήμοι πληθυσμιακά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει ξεκάθαρα παρόμοια θέση στήριξης του αιτήματος για αυτόνομο Πανεπιστήμιο.
Χρειάζεται βεβαίως και οι άλλοι θεσμικοί φορείς του Νομού να συνταχθούν και να στηρίξουν το αίτημα μας.
Μόνο όταν είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά αφήνοντας στη άκρη εγωισμούς, τοπικισμούς και κομματικές σκοπιμότητες μπορούμε να πείσουμε την κυβέρνηση να πάρει μια τόσο σημαντική πολιτική απόφαση όπως είναι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου.
Άρα το αποτέλεσμα του αγώνα μας εξαρτάται μόνο από μας, να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
Όσο για το επιχείρημα που εκφράζουν ορισμένοι αν είναι δυνατόν να υπάρξει και δεύτερο ΑΕΙ στην ίδια περιφέρεια το ερώτημα έχει απαντηθεί ήδη καθώς στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν όχι μόνο δυο, αλλά τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι μικρότερη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση.
Αν στην Κρήτη μπορούν να υπάρχουν τρία ΑΕΙ γιατί άραγε στην Δυτική Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρχουν δύο;
Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος