Αθλητισμός
Κατάργηση εκτός έδρας γκολ: Έτσι το βίωσαν οι ελληνικές ομάδες
Η κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ και τα πρώτα «θύματά» της. Ακόμα μια αλλαγή στο ποδόσφαιρο, τις συνέπειες της οποίας βίωσαν εξαρχής οι Α.Ε.Κ. και Ολυμπιακός.
Χρόνο με τον χρόνο -ελέω της εισόδου της τεχνολογίας- το ποδόσφαιρο αλλάζει. Ωστόσο, η απόφαση που ανακοίνωσε η UEFA το μεσημέρι της 24ης του περασμένου Ιουνίου δεν αφορούσε κάποια καινοτομία, αλλά ορισμένα… ξεμπερδέματα με το παρελθόν: Ύστερα από 56 χρόνια (από το 1965) συνεχούς εφαρμογής του, ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ θα έπαυε να υφίσταται σ’ όλες τις διοργανώσεις της (ανδρών, γυναικών και νέων). Αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021-22.
Μια συζήτηση, η οποία είχε αρχίσει χρόνια πριν, που ουσιαστικά πάρθηκε από την Επιτροπή Διοργανώσεων στις 28 Μαΐου και η οποία απλά κατοχυρώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή έναν μήνα αργότερα. Το άρθρο 20.01 λοιπόν δεν θα υπήρχε πια.
Πλέον, όταν ο συνολικός αριθμός τερμάτων δύο ομάδων στα μεταξύ τους διπλά παιχνίδια είναι ίσος, το δεύτερο παιχνίδι θα οδηγείται στην παράταση (κι εν συνεχεία στα πέναλτι, εάν χρειαστεί) ανεξαρτήτως του εάν μία εκ των δύο έχει καταφέρει να φανεί πιο εύστοχη στην έδρα της αντιπάλου της.
«Το εκτός έδρας γκολ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε. Η κατάργησή του, ωστόσο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις της UEFA τα προηγούμενα χρόνια. Αν και δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου εξέφρασαν ανοικτά την άποψή τους υπέρ της κατάργησής του.
Οι ομάδες που παίζουν εντός έδρας το πρώτο ματς μέχρι τώρα φοβούνται να επιτεθούν, μήπως δεχθούν ένα γκολ που θα έδινε στον αντίπαλο ένα σημαντικό αβαντάζ. Πολλοί εστίασαν στην αδικία, ειδικά στην παράταση, καθώς η ομάδα που έπαιζε εντός έδρας πολλές φορές έπρεπε να σκοράρει δύο γκολ, αν είχε σκοράρει ένα εκείνη που έπαιζε εκτός. Σήμερα το εντός έδρας πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο παλαιότερα», σημείωνε εξηγώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της, Αλεκσάντερ Τσέφεριν.
Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτή η «κοσμογονική» -σε σχέση με το πώς μεγάλωσε η τεράστια πλειονότητα του φίλαθλου κοινού- απόφαση θα επηρέαζε τόσο άμεσα ΚΥΡΙΩΣ τις ελληνικές ομάδες. Διότι, ναι, «θύματα» της αλλαγής έπεσαν με τη μία οι Α.Ε.Κ. και Ολυμπιακός, κατά σειρά.
Το πρώτο… σκωτσέζικο ντουζ
Η ομάδα που είχε την ατυχία να λάβει την πρώτη «κρυάδα» της… νέας τάξης πραγμάτων ήταν η βοσνιακή Μπόρατς, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Κλουζ στον α’ προκριματικό γύρο του Champions League.
Υπό άλλες συνθήκες, το μοναδικό τέρμα που σημείωσε ο Παναγιώτης Μωραΐτης στην ήττα (3-1) του πρώτου αγώνα στη Ρουμανία θα της αρκούσε, δεδομένου ότι μετέπειτα στην έδρα της στις 13 Ιουλίου επικράτησε 2-0 (με τον Έλληνα επιθετικό να σκοράρει πάλι). Ωστόσο, πλέον, δεν υφίστατο ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και ως εκ τούτου οι δύο ομάδες -με συνολικό σκορ 3-3- έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση, με τους φιλοξενούμενος να παίρνουν την πρόκριση χάρη σε γκολ στο 118′.
Μία μέρα αργότερα, η Αλασκέρτ βίωνε εν μέρει τις συνέπειες του νέου κανονισμού. Στο πρώτο ματς, στην έδρα της Κόναχς είχε έρθει ισόπαλη 2-2. Το μετέπειτα 0-0 στην Αρμενία αντί για την επόμενη φάση, την οδήγησε στο έξτρα ημίωρο. Βέβαια, εκεί έκανε το καθήκον της και με τέρμα στο 113′ πανηγύρισε την πρόκριση (κρατήστε το για αργότερα).
Η ώρα του Ολυμπιακού
Η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί το… πάθημα της Α.Ε.Κ. Όμως, κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι αυτή, δεν λέει να την προσπεράσουμε. Στις 10 Αυγούστου, λοιπόν, ο Ολυμπιακός -έχοντας προκριθεί προηγουμένως επί της Νέφτσι- έδινε τον αγώνα ρεβάνς με τη Λουντογκόρετς στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού. Το παιχνίδι του «Γ. Καραϊσκάκης» είχε λήξει ισόπαλο 1-1, με τον Αγκιμπού Καμαρά να συστήνεται στο «ερυθρόλευκο» κοινό με το συρτό του σουτ που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 87′ (έχοντας περάσει εντός παιχνιδιού ένα τέταρτο νωρίτερα).
«Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μια μεγάλη αλλαγή στο ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που κατά καιρούς ευνοούσε τις μεγάλες ομάδες. Ένα γκολ εκτός έδρας μπορούσε να καθορίσει την πρόκριση. Όταν το παιχνίδι κρινόταν στις παρατάσεις και σκόραρε ομάδα που αγωνιζόταν εκτός έδρας, αυτό το γκολ καθόριζε ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Είναι κάτι, το οποίο ήταν μια προστασία, μπορούμε να πούμε, για κάποιες ομάδες. Τώρα αλλάζουν πολλά, μετά την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ. Τώρα τα πράγματα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά». Λόγια του Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν τη σύγκρουση των «ερυθρόλευκων» με τη Νέφτσι.
Κι αν η ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού δεν χρειάστηκε να μάθει πώς λειτουργεί ο νέος κανονισμός στις αναμετρήσεις με τους Αζέρους, το βίωσε από πρώτο χέρι στο παιχνίδι της Βουλγαρίας. Υπό κανονικές (παλιές) συνθήκες, το 2-2 της κανονικής διάρκειας θα ισοδυναμούσε με πρόκριση των Πειραιωτών στα Playoffs. Αντ’ αυτού, το ματς οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός άντεξε παρά το αριθμητικό του μειονέκτημα (αποβολή Μπα στο 86′), για να γνωρίσει τον οδυνηρό αποκλεισμό στα πέναλτι (4-1), με τους Βαλμπουενά και Χασάν να αποβαίνουν μοιραίοι. Μάλιστα, επρόκειτο για το μοναδικό συναπάντημα του συγκεκριμένου γύρου που κρίθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Διπλό το κακό για τη Μονακό
Έχουμε περάσει στη φάση των Playoffs και η Μονακό τίθεται αντιμέτωπη με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Πρώτη αναμέτρηση στη Γαλλία, με τους Ουκρανούς να φεύγουν με το «διπλό» (0-1). Η ομάδα του Πριγκιπάτου φάνηκε αποφασισμένη στη ρεβάνς. Για του λόγου το αληθές πήγε προηγούμενη 2-0 στα αποδυτήρια. Το γκολ του Μάρλος στο 74′ (2-1) έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Όμως η «ατυχία» της Μονακό (λόγω και της αλλαγής του κανονισμού) δεν έμεινε εκεί, καθώς στο έξτρα ημίωρο ο Αγκιλάρ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, δίνοντας στη Σαχτάρ το εισιτήριο για τους «χρυσοφόρους» ομίλους.
Να σημειωθεί ότι προς διάψευση των ισχυρισμών όσων εναντιώθηκαν στην αλλαγή -σύμφωνα με τους οποίους θα ευνοούνταν οι δυνατοί-, τόσο στο παράδειγμα της Μονακό, όσο και σ’ εκείνο του Ολυμπιακού, είδαμε την ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ να εκμεταλλεύεται την κατάργηση του κανονισμού.
Το… ανεπηρέαστο Europa League
Μόλις ένα ζευγάρωμα της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης θα είχε άλλον τελικό νικητή, εάν δεν είχε παρθεί η προαναφερθείσα απόφαση από την UEFA.
Και πάλι μπροστά μας η Αλασκέρτ. Συγκεκριμένα, εν αντιθέσει με τα προκριματικά του Champions League, η κατάργηση του εν λόγω κανονισμού τη βοήθησε, φτάνοντας μέχρι την παράταση στο δεύτερο παιχνίδι της με την Καϊράτ Αλμάτι για τον γ’ προκριματικό γύρο (είχε μεταπηδήσει σ’ αυτόν, μετά τον αποκλεισμό της από τη Σέριφ). Στο εκτός της 0-0, στο εντός 2-2. Για να πάει σε έξτρα 30λεπτο, να βρει το γκολ και να προκριθεί. Με τους Καζάκους να αποτελούν ακόμα μία ομάδα με υψηλότερο μπάτζετ που την «παθαίνει».
Ο οδυνηρός αποκλεισμός της Α.Ε.Κ
Κακά τα ψέματα: Η Α.Ε.Κ. για τον αποκλεισμό της από τη Βελέζ στον β’ προκριματικό γύρο του νεοσύστατου Europa Conference League δεν μπορεί να ψάχνει δικαιολογίες στο ότι είχε αλλάξει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ (οι αργοπορημένες μεταγραφικές κινήσεις η κυριότερη αιτία αυτού).
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι έστω κι αν ηττήθηκε 2-1 στο εκτός έδρας ματς, το γκολ του Πέτρου Μάνταλου στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων της κανονικής διάρκειας της ρεβάνς στο Ο.Α.Κ.Α., θα της αρκούσε για να βρεθεί στην επόμενη φάση. Παρόλα αυτά, ύστερα από μια παράταση δίχως τέρματα, ο αγώνας οδηγήθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, όπου ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς έδειξε για πρώτη φορά τα διαπιστευτήριά του, αλλά οι Ανσαριφάρντ, Λόπες και Αραούχο δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, με τη βοσνιακή ομάδα να περνά στην επόμενη φάση. Μάλιστα, προς τιμήν των οπαδών των «κιτρινόμαυρων», οι τελευταίοι στο τέλος -και παρά την πικρία τους- χειροκρότησαν την ηρωική προσπάθεια του ποδοσφαιρικού… Δαυίδ.
Σε μια διοργάνωση, της οποίας οι προκριματικοί γύροι προσέφεραν και τα περισσότερα σχετικά παραδείγματα του θέματος, αφού πέραν της «Ένωσης», «θύματα» της κατάργησης του εκτός έδρας γκολ έπεσαν και οι Στεάουα Βουκουρεστίου, Σαντ Τζούλια, Χάιντουκ, Μόλντε και Σότσι Χάμαρμπι.
Μανώλης Μουσουράκης – sport-fm.gr