Ειδήσεις
Κατάθεση ερώτησης για τη «δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού Αιτ/νίας»
Ερώτηση για την υλοποίηση της πρότασης ,που αφορά στη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Πάνος Σκουρολιάκος στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και Τουρισμού.
Οι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη, να υπάρξει ένας συνολικός, βιώσιμος σχεδιασμός ,που θα αξιοποιεί και θα αναζωογονεί την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με το φυσικό πλούτο της περιοχής ,τονίζοντας ,πως η πρόταση, που έχει κατατεθεί από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού είναι μια συνεκτική πρόταση, η οποία συνδυάζει τα στοιχεία του πολιτισμού, του εναλλακτικού –θεματικού τουρισμού και του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης αναλυτικά:
Κατά το παρελθόν και με πολλές παρεμβάσεις , αναφερόμασταν στην ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού, βιώσιμου σχεδιασμού ,που θα αξιοποιεί και θα αναζωογονεί την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Το τελευταίο διάστημα αυτή η τάση γίνεται πόθος και διεκδίκηση ολοένα και περισσότερων Αιτωλοακαρνάνων ,που βλέπουν ύστερα από χρόνια να ανοίγονται μπροστά τους προοπτικές αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η λειτουργία της Ιόνιας Οδού ,καθώς και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο ,βγάζουν την περιοχή από τη χρόνια απομόνωση και φαίνεται το έδαφος μιας ανάπτυξης με οικολογικά και βιώσιμα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, είναι αντιληπτό, ότι λείπει ακόμη εκείνο το συνεκτικό σχέδιο ,που θα δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ενεργές κινήσεις πολιτών, μια συνεκτική πρόταση με την ονομασία «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας».
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της περιοχής με ταυτόχρονη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων, την υλοποίηση εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με τη φύση, την τοπική κοινωνία και την παραγωγή.
Η ανάληψη αυτών των δράσεων από κάποιον κεντρικό Φορέα σε συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιώτες ,θα μπορούσε να καταστήσει τη διαδρομή καινοτόμο τουριστικό προϊόν και θα εξασφάλιζε την αναγκαία υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση για την προβολή της σε στοχευμένα κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή, να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική-τουριστική εμπειρία.
Συνήγορος προς την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ,ότι αυτή η πρόταση αποτελεί ,πλέον, αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών ,των συλλόγων ,αλλά και άλλων φορέων της περιοχής. Στοιχείο που κρίνεται εξόχως σημαντικό ,διότι έχουμε δει αρκετές φορές εξίσου πρωτοπόρες δράσεις να μην καταλήγουν επιτυχώς, εξαιτίας της έλλειψης αυτού του απαραιτήτου συστατικού: της αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες.
Επειδή, λοιπόν, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί έναν τόπο με βαρυσήμαντη πολιτιστική κληρονομία
Επειδή, η αναβάθμιση και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής ταυτόχρονα με τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας
Επειδή, η έξοδος από τα μνημόνια προϋποθέτει ενδογενές αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αγγίζει τις περιφέρειες της χώρας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους
Επειδή, η ανάπτυξη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να βασίζεται σε μια ολιστική αντίληψη, που θα καθορίζεται από τα στοιχεία του πολιτισμού ,του εναλλακτικού –θεματικού τουρισμού και του αγροτο-διατροφικού συμπλέγματος
Επειδή,τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 βοηθούν στη δημιουργία τέτοιων ολιστικών παρεμβάσεων
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)Τι προτίθεται να κάνουν, ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο με την ονομασία «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»;
2)Υπάρχει άλλη παρόμοια αναπτυξιακή πρόταση, που να αναφέρεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και στην οποία να συνδυάζονται με ολιστικό τρόπο τα στοιχεία του πολιτισμού ,του περιβάλλοντος και του θεματικού τουρισμού;