Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Δρ. Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης: «Στην επικαιρότητα πάλι το θέμα του Αχελώου» (Video)

«Στην επικαιρότητα πάλι το θέμα του Αχελώου», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δρ. Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης
«Στην επικαιρότητα πάλι το θέμα του Αχελώου», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δρ. Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης με αφορμή και τη χθεσινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής.

«Στην επικαιρότητα πάλι το θέμα του Αχελώου», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δρ. Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

Την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου διεξήχθη Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας και ο λόγος ήταν η για μια ακόμη επαναφορά του θέματος της Εκτροπής παραγνωρίζοντας ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κος. Καλαβρουζιώτης:

«Ενθυμούμαι καλώς το τελευταίο συνέδριο που οργανώθηκε στο Μεσολόγγι για τον Αχελώο , που διοργάνωσε ο αείμνηστος συνάδελφος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Αιτ/νίας Παναγιώτης Κοντός, όπου επιστήμονες ανέπτυξαν διεπιστημονικά θέματα που σχετίζονται με τον Αχελώο.

Είχα δε από πλευράς μου την ευκαιρία να αναδείξω την σημασία του Αχελώου διαχρονικά στην ανάπτυξη της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου στην Μεσόγειο που προστατεύεται από τίς συνθήκες Natura και Φύση 2000.

Ταυτόχρονα όμως να παρουσιάσω ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ακαταλληλότητας του αρδευτικού νερού σε περιοχές της Θεσσαλίας μέσω της ανάπτυξης διαχειριστικών σχεδίων που στοχεύουν στην ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων αλλά και βιοστερεών.

Ανάγκη λοιπόν για μια αλλαγή εθνικής στρατηγικής στην οποία σημαντική θα είναι η Επαναχρησιμοποίηση, που προβάλλει διεθνώς σαν μια αειφορική περιβαλλοντικά μεθοδολογία και που βασικά αφορά την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων των Κ.Ε.Λ. της Χώρας μας.

Το 92% των συνολικών εκροών των Κ.Ε.Λ. πηγαίνει στους υδάτινους αποδέκτες με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, τη στιγμή που τουλάχιστον το 40% των ποσοτήτων αυτών θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί στην γεωργία αλλά και σε διάφορες χρήσεις, όπως πυρασφάλεια, αλλά και χρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Αν σαν Χώρα δεν προχωρήσουμε άμεσα στην προτεινόμενη μεθοδολογία μέσα από διαχειριστικά σχέδια των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδατικών πόρων, πολύ φοβούμαι ότι θα αναλισκόμεθα συνεχώς σε ατέρμονες συζητήσεις για υιοθέτηση πολυδάπανων πρακτικών για παράδειγμα αφαλάτωσης αλλά και του να αναμένουμε εκτροπές ποταμών (που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν) με γνώριμο παράδειγμα αυτό του Αχελώου.

Τέλος επιστρέψτε μου να σας παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου ένα βίντεο που αφορά τον Αχελώο και τη Λιμνοθάλασσα Ι.Π. Μεσολογγίου, με την βεβαιότητα αυτό το μεγάλο υδάτινο οικοσύστημα έχουμε την ευθύνη διαχρονικά να το προστατεύουμε (το βίντεο με αγγλική αφήγηση θα παρουσιασθεί στην Κίνα στα μέσα του Νοέμβριου στην 4η διεθνή συνάντηση για το Νερό και τον Πολιτισμό, που διοργανώνει η UNESCO γραφείο ανατολικής Ασίας και το China Institute of Water Resources and Hydropower Research (IWHR)».

 

Διαβάστε επίσης: Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου: «…Θεόπικρος! Γιατί;»

Advertisement

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ →