Ειδήσεις
«Καθημερινή»: «Με τα τμήματα του Αγρινίου το νέο ΑΕΙ στην Πάτρα»
Την οξύτατη αντίδραση της κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) συνεχίζει να προκαλεί η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να απορροφηθεί από το ΕΑΠ μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, αυτό που δεν δέχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ηδη έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου του κ. Γαβρόγλου, και μέχρι χθες το απόγευμα οι υπογραφές είχαν ξεπεράσει τις 3.000.
Συγκεκριμένα, το κείμενο προς υπογραφή ζητεί «να μην ακυρωθεί ο ανοικτός και εξ αποστάσεως χαρακτήρας του ΕΑΠ, να μην ακυρωθεί ο σημαντικός κοινωνικός του ρόλος, να μη διαλυθεί το ΕΑΠ και μετατραπεί σε μόρφωμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κακέκτυπο προσάρτημα σε άλλο φορέα. Το ακαδημαϊκό έργο, η κοινωνική συμβολή και η αποστολή του ΕΑΠ είναι αναγνωρισμένα πανελλήνια και δεν θα πρέπει να γίνει “δορυφοροποίηση” του ΕΑΠ ή αλλοίωση του χαρακτήρα του μέσω ενοποίησης με άλλο συμβατικό ίδρυμα, που δεν σχετίζεται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές δεν χωρούν σε ένα ίδρυμα. Και το ΕΑΠ θα πρέπει να μείνει ίδρυμα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ενισχυθεί τουλάχιστον ακαδημαϊκά, οργανωτικά και δομικά για να παραμείνει ανοικτό, εξ αποστάσεως, δημοκρατικό, ευέλικτο, εναλλακτικό, σύγχρονο Ανοικτό Πανεπιστήμιο».
Για το θέμα, χθες, οι κοσμήτορες του ΕΑΠ συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε κάθετα αντίθετη στην πρόταση του υπουργείου. «Πρόκειται για δύο ιδρύματα –το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος– με διαφορετικό σκοπό και φιλοσοφία», ανέφερε στην «Κ» η κ. Κεραμέως. «Ο αντίκτυπος στους φοιτητές, τωρινούς και μελλοντικούς του ΕΑΠ, ενός τέτοιου εγχειρήματος συγχώνευσης ανοικτού και εξ αποστάσεως πανεπιστημίου με συμβατικό ίδρυμα (εγχείρημα το οποίο παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο), θα είναι μεγάλος, καθώς θα αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί ο χαρακτήρας του ΕΑΠ», λένε οι καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
«Αντικανονική διαδικασία»
Η αρχική πρόταση, βέβαια, ήταν το ΤΕΙ να συγχωνευθεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ωστόσο, αντιδρά η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αρνείται να απορροφήσει τα τμήματα θετικών επιστημών του ΤΕΙ.
Μάλιστα, η Πολυτεχνική Σχολή θεωρεί ότι «η διαδικασία που ακολουθείται είναι αντικανονική και αντίθετη με την αυτονομία των ΑΕΙ, ενώ η σειρά νομοσχεδίων για τις συγχωνεύσεις σε άλλα πανεπιστήμια δεν αφήνει κανένα περιθώριο ακαδημαϊκής προσέγγισης (π.χ. ένταξη διδασκόντων χωρίς εφαρμογή της διαδικασίας εκλογής μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τη νομοθεσία) και υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών (π.χ. αριθμός εισακτέων, επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών)».
Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του κ. Γαβρόγλου έγινε στο πόδι ενισχύονται από το γεγονός ότι, μετά την άρνηση της Πολυτεχνικής Πατρών, τώρα εξετάζεται να δημιουργηθεί νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Ο πυρήνας του νέου ΑΕΙ θα είναι τα τμήματα που έχουν έδρα σήμερα στο Αγρίνιο και ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τα «απορριφθέντα» τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.
Η ίδια ευελιξία αποτυπώνεται στην περίπτωση του ΤΕΙ Κρήτης. Αφού το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης αρνήθηκαν να το απορροφήσουν, επιτροπή διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας απεφάνθη ότι το ΤΕΙ Κρήτης μπορεί να μετατραπεί σε πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νικόλαος Εμμανουήλ Κατσαράκης, στο νέο πανεπιστήμιο θα δημιουργηθούν τρία νέα τμήματα, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει το ίδρυμά του «το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας». Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχουν πεισθεί, καθώς δεν έχουν δεχθεί την πρόταση να το απορροφήσουν.
kathimerini.gr