Συγκεκριμένα η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό του ιού, όπως είναι ότι «οι πιστοί προτού παρευρεθούν στη λειτουργία, θα πρέπει να σκεφτούν την υγεία τους και πιθανή μετάδοση του ιού στους υπόλοιπους», την ώρα που η προτροπή προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των ιθυνόντων του ναού «η πρώτη μας προτεραιότητα πάντα είναι η ασφάλεια των πιστών και των εργαζομένων στον ναό».
Στην Ιταλία που οι νεκροί έχουν φτάσει τους 233 και τα κρούσματα τα 5.883.
Με ανακοίνωση της η καθολική εκκλησία της Μεσίνα στην Ιταλία έκανε κάποιες προτάσεις προκειμένου να σταματήσει η σχετικά γρήγορη εξάπλωση του νέου κροναϊού.
«Αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση του κοροναϊού, θεωρείται σωστό να προβούμε σε κάποια μέτρα πρόβλεψης και υγιεινής. Να διανέμεται η Θεία Κοινωνία στα χέρια των πιστών και να αποφεύγονται οι χειραψίες».
Επίσης συνίσταται το δοχείο το οποίο περιέχει ιερό νερό να μείνει προσωρινά άδειο.
Ακόμα αρκετές εκκλησίες τόσο στον ιταλικό βορρά, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, όσο και στον νότο της χώρας, βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Οι θρησκευτικές Αρχές, στην Πάντοβα, στη Βιτσέντζα και στο Μιλάνο, που βρίσκονται κοντά στην κόκκινη ζώνη της Ιταλίας, έχουν αναστείλει όλα τις θρησκευτικές λειτουργίες και τα μυστήρια μέχρι την επόμενη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων του κατηχητικού.
Ακόμα στην Κρεμόνα έχουν κλείσει παρεκκλήσια, ενώ έχουν ζητηθεί και οι κηδείες να διεξάγονται σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Επίσης οι θρησκευτικές αρχές της Ρέτζιο Εμιλία έχουν ζητήσει από τους πιστούς να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία στα τοπικά κανάλια από το να πηγαίνουν στην εκκλησία, ενώ κάποιες εκκλησίες στη Βενετία κάνουν τη λειτουργία μέσω live στο Facebook και στο Παλέρμο έχει ζητηθεί από τους ιερείς να υπάρχει επίσκεψη κατ’ ιδίαν σε αρρώστους, μόνο σε πραγματικά αναγκαίες περιπτώσεις.
«Μοιάζει σημαντικό για εμάς, τη συγκεκριμένη περίοδο να ακολουθούμε τις οδηγίες των ιταλικών Αρχών και να κάνουμε μικρές θυσίες για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Η υγεία των ανθρώπων είναι η προτεραιότητα μας», τόνισε ο Βιτσέντζο Κοράντο, υπεύθυνος επικοινωνίας της ιταλικής Αρχιεπισκοπής στον Guardian.
Λειτουργία μέσω διαδικτύου στο Βατικανό
Συγκεκριμένα μέσω ίντερνετ θα πραγματοποιείται η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής, αποφάσισε το Βατικανό.
Μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στο Βατικανό την Παρασκευή και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης απαγορεύεται και η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της λειτουργίας από τον λατινοαμερικανό πάπα στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μάρθας, στον ξενώνα όπου διαμένει, μέσα στο παπικό κρατίδιο.
Στόχος των αποφάσεων αυτών είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας.
Για λόγους που σχετίζονται, πάντα, με τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού θα κλείσουν, μέχρι νεωτέρας, και τα αρχεία του Βατικανού.
Πλήττει το Καθολικό Πάσχα ο κορωνοϊός
Οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» και να αποφεύγει τελετουργίες που θα βοηθούσαν στην εξάπλωση του ιού από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι μέχρι σήμερα στην Ισπανία. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 365.
Στη Μαδρίτη, όπου έχουν εντοπιστεί 137 κρούσματα, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην φιλούν, ούτε να αγγίζουν τα πόδια του αγάλματος του Ιησού του Μεδιναθέλι του 17ου αιώνα. Οι πιστοί κατά παράδοση ξεκινούν τις προετοιμασίες για το Πάσχα την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου, φιλώντας τα πόδια του αγάλματος.
Αφίσες στη Βασιλική του Ιησού του Μεδιναθέλι υπενθυμίζουν στους πιστούς τη συμβουλή αυτή. Οι πύλες της εκκλησίας άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όμως μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν σχηματιστεί ουρές (όπως συνήθως) από κόσμο που περιμένει επί ώρες για να προσευχηθεί μπροστά στο άγαλμα.
«Δεν είναι σωστό που φέτος είναι τόσο λίγος ο κόσμος… Ο Ιησούς μας φροντίζει, μας προστατεύει, μας βοηθάει, θα έπρεπε να συνεχίσουμε να ερχόμαστε», είπε μια γυναίκα, η Πεπίτα Καρντόσο.
Μια άλλη εκκλησία, στην πόλη Ρόντα, που αρχικά σκόπευε να τηρήσει την παράδοση, τελικά φρόντισε να διασφαλίσει ότι οι πιστοί δεν θα αγγίζουν το άγαλμα της Παρθένου. «Δεν πρέπει να μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά να αναζητούμε λύσεις», εξήγησε μια άλλη πιστή.
Πολλοί ανησυχούν ότι οι γιορτές του Πάσχα, μια περίοδος που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ισπανία, φέτος θα διαταραχθούν αν οι αρχές απαγορεύσουν προσωρινά τις συναθροίσεις, όπως έγινε στη γειτονική Γαλλία.
Στην Πορτογαλία, η Επισκοπική Σύνοδος συνέστησε να αδειάσουν οι εκκλησίες τις κρήνες με τον αγιασμό και οι ιερείς να αποφεύγουν την επαφή με τους πιστούς. Η Πορτογαλία έχει 13 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι σήμερα.