Επιστήμες
Τα κατοικίδια δεν μεταδίδουν κορωνοϊό, αλλά μολύνονται
Οι άνθρωποι μπορεί να μολύνουν τα κατοικίδιά τους με κορωνοϊό. Το αντίστροφο όμως οι ειδικοί δεν το θεωρούν πιθανό. Πάντως κάποια είδη ζώων, όπως το βιζόν, δεν αποκλείεται να μεταδίδουν τον ιό.
Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 540 σκυλιά και 277 γάτες στη Λομβαρδία, την περιοχή στην Ιταλία που επλήγη περισσότερο από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 3,4% ανάμεσα στους σκύλους και το 3,9% στις γάτες είχαν αντισώματα κορωνοϊού.
Η έρευνα σε ένα σχετικά υψηλό αριθμό ζώων πιστοποιεί ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολυνθούν από τους ανθρώπους με τον ιό SARS-CoV-2, ωστόσο το αντίστροφο δεν είναι πιθανόν.
Τα τεστ που έγιναν με δείγματα από τη μύτη, το στόμα και τον φάρυγγα ήταν αρνητικά σε όλα τα ζώα και ο κύκλος της ασθένειας ολοκληρωνόταν μετά από δυο εβδομάδες. Τα ζώα μελετήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.
Για την επιστημονική κοινότητα η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφλερ, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη. «Επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζαμε, ωστόσο ήταν καλό που έγινε μια έρευνα με μεγάλο αριθμό κατοικίδιων, μια και δεν ήταν τόσο απλό να διασφαλίσουμε δείγματα», λέει.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο…
Η έρευνα πιστοποιεί όσα μέχρι σήμερα διατεινόταν το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, ότι δηλαδή οι σκύλοι ή οι γάτες δεν παίζουν ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί η επαφή των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους.
Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ δεν υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι τα κατοικίδια πεθαίνουν από κορωνοϊό. Ακόμα και εάν μολυνθούν, δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οικόσιτα ζώα, όπως οι χοίροι ή τα κοτόπουλα, μπορεί να μολυνθούν με κορωνοϊό. Στο Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ γίνονται αυτή την περίοδο έρευνες με πολλά διαφορετικά είδη ζώων. Περισσότερο ευαίσθητα στον κορωνοϊό φαίνεται να είναι τα φέρετ και οι πτεροποδίδες όχι όμως οι χοίροι και τα κοτόπουλα. Μελέτες για βοοειδή μόλις ξεκίνησαν.
… ίσως όμως όχι μόνο
Το ερώτημα που θέτουν πάντως οι επιστήμονες είναι πώς μολύνθηκαν ολόκληρες φάρμες ζώων στην Ισπανία και την Ολλανδία. Εάν δηλαδή τα ζώα μόλυναν τους εργαζόμενους ή το αντίστροφο. Σε μια φάρμα που εκτρέφονταν βιζόν στην Λα Πουέμπλα της Βαλβέρδε στην Ισπανία, σε ένα χωριό μόλις 500 κατοίκων, 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Δυο μολύνθηκαν μετά το κλείσιμο της φάρμας.
Τα κρούσματα στην Ολλανδία διαπιστώθηκαν τον Απρίλιο και ο καθηγητής Βιμ φαν ντερ Πολ από το πανεπιστήμιο του Βάγκινγκεν δηλώνει πως ο τύπος του ιού στα βιζόν μοιάζει με τον τύπο που απαντά στους ανθρώπους και για αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.
Στην Λα Πουέμπλα θανατώθηκαν 92.000 βιζόν. Το 90% είχε μολυνθεί με τον ιό. Στην Ολλανδία θανατώθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια βιζόν. Συνολικά λειτουργούν 160 φάρμες βιζόν στην Ολλανδία και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μετά τη Δανία, την Κίνα, την Πολωνία και την Ισπανία.
DW – Αλεξάντερ Φρόιντ/ Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
skai.gr