Άρθρα-Απόψεις
Π. Κατσούλης: Πρόταση για «Ερευνητικό – Εκπαιδευτικό Ιστορικό Πρόγραμμα»
Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821
Πρόταση
Στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Την 27η Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε η πρόσκληση «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και στοχεύει στην «ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».
Στην πρόσκληση αποτελούν «επιλέξιμες δράσεις οι εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές», γι’ αυτό και καταθέτω στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πρόταση, η οποία μπορεί – εφόσον εγκριθεί – να αποτελέσει τη δυναμική έκφραση μιας μορφωτικής σχέσης των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τον εορτασμό των 200 χρόνων.
Η πρόταση έχει τη μορφή ενός «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ». Μέσω αυτού ερευνητικές ομάδες έως 10 μαθητριών/μαθητών από κάθε Λύκειο του Νομού που επιθυμεί να συμμετάσχει διαδικτυακά αλλά και με φυσική παρουσία στο πρόγραμμα, να έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν για να αναδείξουν πτυχές της ιστορίας του Μεσολογγίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Ιστορικές πτυχές που θα αφορούν την περίοδο της επανάστασης του 1821, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τις ερευνητικές τους δεξιότητες πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την τοπική μας ιστορία.
Η επωνυμία του προγράμματος θα μπορούσε να είναι «Το Μεσολόγγι και η Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821: Ο τόπος μας στον κόσμο». Το πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει μία απλή καταγραφή γεγονότων εκείνης της ιστορικής περιόδου, αλλά θα επιχειρήσει μία διεπιστημονική προσέγγιση του τοπικού ιστορικού μας γίγνεσθαι. Θα προσπαθήσει να συνδυάσει ερευνητικά δύο ή και περισσότερα πεδία επιστημονικής γνώσης και να ξεπεράσει δημιουργικά τα συμβατικά όρια των δεδομένων επιστημονικών κλάδων.
Ως ερευνητικό πρότζεκτ, ενδεικτικά θα μπορούσαν οι θεματικές του ενότητες να συνδυάζουν την Ιστορία με τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, τη Μουσική, την Πολιτική, τη Γεωγραφία, τις Τέχνες, τον Τύπο, τα Δημόσια και Ιδιωτικά Αρχεία, την Οικονομία, την Παιδεία, τη Θρησκεία, την Προφορική Ιστορία, την Ενδυματολογία, την Τεχνολογία των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και την Ιατρική.
Προτεινόμενες Θεματικές Ενότητες:
– Η διαχρονική αξία της Εξόδου και το οικουμενικό της μήνυμα.
– Το Μεσολόγγι και ο Φιλελληνισμός.
-Ελληνική Επανάσταση και Ελληνική Αρχαιότητα («…Δι’ αυτά πολεμήσαμεν» Ι. Μακρυγιάννης).
– Σημαντικά πολεμικά γεγονότα στο Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.
– Ο ρόλος των ιστορικών προσωπικοτήτων που έδρασαν στην περιοχή.
– Μετακινήσεις πληθυσμών και ιδεών στην περιοχή/πρόσφυγες του πολέμου και της Ανεξαρτησίας.
– Εθνολογικά στοιχεία της περιοχής – Η περίπτωση «Ζαμπάντι» Βραχωρίου.
Προτείνω το πρόγραμμα να τεθεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο και να λειτουργήσει υπό την εποπτεία και την αιγίδα μιας σύμπραξης φορέων, οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος.
Προτεινόμενοι εποπτικοί φορείς:
- Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας
- Σύνδεσμός Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας
- Πανεπιστήμιο του Κάνσας (ΗΠΑ) – Τμήμα Θεάτρου
Χρονοδιάγραμμα εξαμηνιαίων ενεργειών:
- Εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος έως τα τέλη Δεκέμβρη.
- Ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής σχολείων έως τα τέλη Ιανουαρίου.
- Παρουσίαση αποτελεσμάτων διαγωνισμού στις Γιορτές Εξόδου 2021 (Απρίλιος 2021).
Όλες οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ερευνητικές/μαθητικές ομάδες, θα λάβουν μέσω δημόσιας εκδήλωσης ΕΠΑΙΝΟ από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η ομάδα των δέκα μαθητριών/μαθητών που θα επιλεγεί, θα επισκεφθεί και θα φιλοξενηθεί για ικανό χρονικό διάστημα στο Δήμο και στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
(Σημείωση: Το Πανεπιστήμιο του Κάνσας προτείνεται διότι ένεκα της αδελφοποίηση μας με το Δήμο του Κάνσας, διατηρούνται ουσιαστικοί πολιτιστικοί δεσμοί με το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου, το οποίο επανειλημμένα έχει συμμετάσχει με θεατρική παράσταση στο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων).
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός
Πρώην Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου