Πολιτισμός
Καβάλα: Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού
Μπορεί ο κορωνοϊός να κρατά κλειστή τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, οι υπάλληλοί της, ωστόσο, συνεχίζουν να «γεννούν» ιδέες ώστε να γίνουν πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες οι ατέλειωτες ώρες μικρών και μεγάλων, μέσα στο σπίτι.
Έτσι, η Δηµοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και η Οµάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραµυθάδες» αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία ακόμη φορά και να συνδιοργανώσουν διαγωνισµό συγγραφής παραμυθιού με την υποστήριξη του δήμου Καβάλας. Μάλιστα, ο τίτλος του παραμυθού μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ: «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη Γη»!
«Ζούµε σε µια εποχή που πολλές δύσκολες καταστάσεις έχουν περάσει την πόρτα του σπιτιού µας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας Κατερίνα Κουμανίδου και συνεχίζει: «οι αξίες µας κλονίζονται, ταλαντεύονται στα δύο άκρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και οι συνθήκες μας καλούν να είμαστε ενωμένοι και δημιουργικοί. Η διάθεσή µας, από τη µια στιγµή στην άλλη, δέχεται πρωτόγνωρες μεταπτώσεις. Πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς τρόπο να είμαστε δημιουργικοί, όχι μόνο εμείς οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Έτσι, λοιπόν, καλούµε όσους ενδιαφέρονται να λάβουν µέρος στον διαγωνισµό συγγραφής παραµυθιού, που διοργανώνουμε από κοινού με τους “Παραμυθάδες”. Σε αυτόν τον διαγωνισµό δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες, πέρα από το θέµα µας, αλλά και την ανάγκη να είναι κάτι καινούργιο, κάτι δικό σας, κάτι σημερινό».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Οµάδας Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραµυθάδες» Χρήστος Τσίρκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι «είναι ώρα να επιστρέψουμε σε δοκιμασμένες μεθόδους αξιοποίησης του χρόνου που παραμένουμε στο σπίτι».
«Είναι µια ευκαιρία», τονίζει, «να ανατρέξουμε στη βιβλιοθήκη µας διαβάζοντας κάποια βιβλία που µας “ξέφυγαν” και έμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστηµα. Να αξιοποιήσουμε τις δωρεάν πλατφόρμες με βιβλία και βιλιοθήκες ή να στραφούµε προς την ταινιοθήκη μας και να θυµηθούµε ταινίες που µας τράβηξαν το ενδιαφέρον, αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες για να καλύψουµε δηµιουργικά και αισιόδοξα τις ώρες μας. Μια τέτοια δραστηριότητα φιλοδοξούμε να είναι και η συγγραφή ενός παραμυθιού».
Όπως εξηγεί ο κ. Τσίρκας, δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των συμμετεχόντων ή και τον αριθµό. Θα µπορούσε το κείμενο που θα προκύψει να είναι µια οµαδική δουλειά, προϊόν µιας οικογένειας ή δύο φίλων. Ο διαγωνισµός θα διαρκέσει µέχρι και τις 26 Απριλίου. Τα παραµύθια θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@paramythades.org, µαζί µε µία υπεύθυνη δήλωση, που θα αποσταλεί στη διάρκεια του διαγωνισµού. Με το πέρας της ημερομηνίας υποβολής, η κριτική επιτροπή θα διαβάσει, θα αξιολογήσει και θα ψηφίσει τα καλύτερα. Τα παραµύθια αυτά θα αναρτηθούν στις σελίδες: www.paramythades.org, και http://library.kavala.gov.gr/». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 6946816535 (Χρήστος Πασ. Τσίρκας).
Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχουν οι: Σπύρος Κιοσσές, ΕΔΙΠ Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Έλενα Χουσνή Έλενα, συγγραφέας- εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Βλαστάρης, διευθυντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, υποψήφιος Διδ. Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νέα Μπούρα, παιδαγωγός, συγγραφέας, παραμυθού, Χρύσα- Μαρία Ταβανλή, ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στη συστημική θεραπεία και Ευδοκία Φανερωμένου, φιλόλογος.
ΑΠΕ – ΜΠΕ