Εγκεφαλογράφημα
Κηδεία – υπερπαραγωγή και τα περασμένα αυτοκρατορικά μεγαλεία…
Η αλήθεια είναι ότι ο θρήνος και ο κοπετός των Βορειοκορεατών για το θάνατο κάθε ηγέτη τους, που δεν φέρει άλλωστε και τον τίτλο του βασιληά, μοιάζει κάπως υπερβολικός σε σχέση με τον αντίστοιχο των Βρετανών, που συνιστά ταυτόχρονα ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
του Γιώργου Βαρεμένου
Μία νεκρώσιμη παράσταση, που καθηλώνει τον απλό πολίτη και του δημιουργεί την αίσθηση ότι συμπρωταγωνιστεί και ο ίδιος σε μία υπερπαραγωγή• σε ένα άλλο “The Crown”, μαζί με το αγαπημένο άλογο της βασίλισσας και τα δύο λατρευτά της σκυλάκια. Οι μέλισσες του Μπαλμόραλ ενημερώθηκαν για τον θάνατο της βασίλισσας, αλλά δεν προσκλήθηκαν στην κηδεία για ευνόητους λόγους. Λίγο το’ χεις να τσιμπήσουν τον γαλαζοαίματο πισινό κάποιου από το παρασιτικό βασιλικό σύστημα που συγκεντρώθηκε στην κηδεία-υπερθέαμα;
Ο πρόεδρος Μακρόν διέσωσε κάτι από το αντιμοναρχικό μεγαλείο της Γαλλικής Επανάστασης φορώντας αθλητικά παπούτσια. Αν είναι να κερδίσει κάνα πόντο στις δημοσκοπήσεις, μέχρι και κίτρινο γιλέκο μπορεί να φορέσει ο Πρόεδρος.
Τα πάντα στο Λονδίνο έγιναν στο όνομα της παράδοσης. Ο υπεράνω υποψίας για ριζοσπαστισμό, καθηγητής Θάνος Βερέμης, τόνισε καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη: «Πολλοί νομίζουν ότι αυτό που γίνεται στην Μεγάλη Βρετανία έχει σχέση με την παράδοση. Δεν είναι παράδοση• είναι μεσαίωνας.» Έχει δίκηο. Σίγουρα δεν είναι μόνο παράδοση. Κάποτε -λέω εγώ- ήταν παράδοση το αναχρονιστικό και βαρετό αγγλικό ποδόσφαιρο με τις ατέλειωτες σέντρες. Μέχρι που ήλθαν ξένοι προπονητές και παίκτες και τώρα έχουν το καλύτερο πρωτάθλημα, με ωραίο ποδόσφαιρο. Αποφάσισαν μάλιστα να σταματήσουν και την περίφημη παραδοσιακή boxing day, στα πλαίσια της οποίας παίζουν ποδόσφαιρο χριστουγεννιάτικα.
Προσοχή! Εκεί που δεν πέρναγε ο λόγος της παράδοσης, έπιπτε ράβδος κανονική. Συνελήφθη πολίτης που φώναξε στον πρίγκηπα Ανδρέα ότι είναι «ένας άρρωστος γέρος», επειδή ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο του μαστρωπού ανηλίκων Επστάιν. Η “Εστία” έγραψε, με αφορμή την κηδεία, ότι δικαιώνονται οι αξίες της Δύσης,. Και ο πρίγκηπας Άντριου μαζί; Άλλου είδους ράβδος έπεσε σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε αντιμοναρχική ιδιοκτήτρια ταβέρνας fish and chips, που άνοιγε σαμπάνιες. Αγγλική εφημερίδα έγραψε ότι θα την λυντσάρει το πλήθος. Ως προς τις συλλήψεις, η Guardian αναρωτήθηκε: «Δεν είναι η Βρετανία που παινεύεται ότι κατοχύρωσε το δικαίωμα στην έκφραση;» Για τις διαμαρτυρίες στα γήπεδα, δεν το συζητάμε. Ήταν το πιο εύκολο να τις χαρακτηρίσουν χυδαίες, ακόμη και εκεί που δεν ήταν. Η Σκωτία κι άλλες περιοχές πρέπει προφανώς να εγκαταλείψουν τα οράματα για ανεξαρτησία, στο όνομα της βασίλισσας. Εδώ μιλάμε για τα νεκραναστημένα οράματα μιάς πρώην αυτοκρατορίας. Όσο για τον πολίτη που είχε την αυθάδεια να αγγίξει το φέρετρο, έζησε το θαύμα απ’ την ανάποδη: κόντεψε να δει μαζί με την βασίλισσα τα ραδίκια ανάποδα, όταν βρέθηκε στο πάτωμα με τους φύλακες να του πιέζουν το κεφάλι.
Μέσα στον τελετουργικό χαμό, το BBC αποκάλεσε τον Παύλο Γλύξμπουργκ “πρίγκηπα της Ελλάδος”. Δεν έχουν πληροφορηθεί ότι, εδώ και 50 χρόνια καταργήθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα; Επιβιώνει βέβαια η κληρονομική δημοκρατία και μ’ αυτήν την έννοια στο BBC World κάλεσαν τον λάθος πρίγκηπα….
ΥΓ: Δεν είμαι σε θέση να ανασκευάσω τη θεωρία του Λεβί-Στρως και άλλων, που αμφισβήτησαν την έννοια της προόδου, αλλά αυτό που μου φαίνεται εύλογο είναι ότι, από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, η όποια πρόοδος σίγουρα δεν ήταν γραμμική.
* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.