Βουλή
ΚΙΝ.ΑΛ.: Καταθέτουν υπογραφές οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης
Η εμφάνιση Γερουλάνου και Κεγκέρογλου αιφνιδίασε πολλούς – Θα συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνται;
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς αναμένεται να ανακηρυχθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες των Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη για την ηγεσία του κόμματος, ενώ αναμένεται να δοθεί και μία προθεσμία περίπου πέντε ημερών στους Παύλο Γερουλάνο και Βασίλη Κεγκέρογλου να συγκεντρώσουν τις υπογραφές, που απαιτούνται.
Οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης πρόκειται να καταθέσουν κανονικά τις υπογραφές σήμερα, εντός δηλαδή του αρχικά προσδιορισμένου χρόνου. Η σχετική δέσμευση για την κατάθεση των υπογραφών (5000 μελών ή 45 μελών της Κεντρικής Επιτροπής), λήγει σήμερα, αλλά η δραματική τροπή με την υγεία της Φώφης Γεννηματά, η οποία δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο και αποχώρησε από την κούρσα την Τετάρτη, άλλαξε τα δεδομένα.
Μετά από έντονες διεργασίες και πολύ παρασκήνιο, οι κύριοι Γερουλάνος και Κεγκέρογλου ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την αρχηγία και με επίσημο αίτημά τους στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) ζήτησαν μικρή παράταση, για την οποία κανείς εκ των τριών άλλων υποψηφίων είχε αντίρρηση. Η παράταση όμως αυτή, σύμφωνα με την άποψη και των τριών, δεν μπορούσε παρά να αφορά μόνο τις νέες υποψηφιότητες, ώστε όσοι έχουν ήδη τις υπογραφές και τις καταθέσουν σήμερα θα ανακηρυχθούν αμέσως υποψήφιοι και να μην συρθεί όλη η διαδικασία με βάση τις κινήσεις των νέων ενδιαφερομένων. Η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί.
Οι χθεσινές εξελίξεις με την εμφάνιση στην κούρσα των κυρίων Γερουλάνου και Κεγκέρογλου αιφνιδίασε πολλούς και ίσως να διαμορφώνει ένα εντελώς νέο πεδίο αναμέτρησης για την ηγεσία. Πολλοί εκτιμούσαν ότι εάν υποψήφιοι παρέμεναν στους 3 (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης), ίσως ο νέος αρχηγός να εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή (στις 5 Δεκεμβρίου). Με πέντε υποψήφιους όμως αυτό το σενάριο απομακρύνεται.
Προϋπόθεση βέβαια για να μπουν επίσημα στην κούρσα της διαδοχής οι κύριοι Γερουλάνος και Κεγκέρογλου είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνται, δυνατότητα που πάντως δεν αμφισβητείται τουλάχιστον για τον πρώτο.
Πάντως και οι δύο νέες υποψηφιότητες προήλθαν από την προσπάθεια τόσο των ίδιων, όσο και άλλων στελεχών, να εκφραστεί εκείνο το κομμάτι του «γεννηματικού μπλοκ», που μετά την αποχώρηση της Φώφης ήθελε να εκφραστεί διακριτά και ξεκάθαρα. Βέβαια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε από χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν δίνει «χρίσμα» σε κανέναν, ούτε εμπλέκεται στη μάχη, άρα ουδείς έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί ως να την «εκπροσωπεί», πολύ δε περισσότερο κάποιος από τους συνεργάτες της. Γι’ αυτό και την υποψηφιότητα του κ. Κεγκέρογλου αντιμετωπίστηκε από το επιτελείο της προέδρου με αμηχανία, έως και δυσφορία, καθώς θεωρήθηκε ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το «κενό» για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του κ. Γερουλάνου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν είχε κρύβει από παλιότερα τις ηγετικές του φιλοδοξίες, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, που τον έφεραν δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του κόμματος στην Αθήνα, χάραξε διακριτή πορεία. Παρότι απέφυγε αρχικά να μπει στην κούρσα, βλέποντας ότι οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης είχαν ήδη πάρει θέση απέναντι στην Φώφη Γεννηματά, τελικά οι εξελίξεις τον οδήγησαν να επανεξετάσει τη θέση του. Όπως δηλώνει, στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες και μάλλον αυτό ήταν και το κριτήριο που η Χ. Τρικούπη και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, αποδέχθηκαν την ανάγκη να παραταθεί η προθεσμία για τις υπογραφές και να δοθεί η δυνατότητα να εμφανιστούν κι άλλες υποψηφιότητες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια εάν και πόσο μπορούν να αλλάξουν οι δύο νέες υποψηφιότητες – κυρίως φυσικά του Παύλου Γερουλάνου -τους συσχετισμούς που ήδη διαμορφώνονταν στη μάχη για την ηγεσία. Αν και σε ποιο βαθμό θα εκφράσουν το γεννηματικό μπλοκ, αν και πόσο θα ανακόψουν τη δυναμική των άλλων τριών (και ποιος ή ποιοι εξ αυτών θα έχουν απώλειες) και αν θα φέρουν στις κάλπες κόσμο, που δεν είχε μέχρι τώρα την πρόθεση να ψηφίσει. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό αποκτά νέο ενδιαφέρον.
protothema.gr