Connect with us

Πολιτική

ΚΙΝ.ΑΛ.: Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έβγαλε εκτός πορείας τη σύγκλιση

fofi gennimata
Η διαφοροποίηση στελεχών από την επίσηµη γραµµή για θετική ψήφο άναψε νέες εστίες εσωστρέφειας και «τσαλάκωσε» την εικόνα του κόµµατος, την ώρα που διεκδικεί τον επαναπατρισµό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, έναν χρόνο µετά τις εκλογές, µε κυρίαρχη δηµοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη και µε ορατό τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να δώσουν καθοριστικές µάχες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έφερε στο προσκήνιο το νοµοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η ψήφισή του από τη Ν∆ µπορεί να είχε φυσικά προεξοφληθεί, αλλά δεν ήταν για την κυβερνητική πλειοψηφία η µοναδική ή η κεντρική επιδίωξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµφανίστηκε αποφασισµένος επί της ουσίας να επιβεβαιώσει στο τέλος της διαδικασίας τη σηµαντική διείσδυση του κόµµατός του στον χώρο του Κέντρου, κάνοντας αποδεκτές βελτιωτικές προτάσεις της κυρίας Γεννηµατά και του ΚΙΝΑΛ.

Aπάντησε -και όχι τυχαία- µετά την οµιλία και της κυρίας Γεννηµατά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα έκανε σοβαρή προσπάθεια να εµφανιστεί από την πλευρά του ως ο κυρίαρχος παίκτης στην Κεντροαριστερά. Η Φώφη Γεννηµατά προσήλθε µε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πλέον κάθε ίχνος αξιοπιστίας για τη διεκδίκηση της πολιτικής ηγεµονίας στον χώρο που κάλυπτε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα «ταυτοτικό» ζήτηµα και τα περί διαγραφών του πρώην πρωθυπουργού παραλίγο να βγάλουν αιφνιδιαστικά… εκτός πορείας το Κίνηµα Αλλαγής.

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις και οι «εικόνες» σύγκρουσης στην Ολοµέλεια µεταφέρθηκαν γοργά µετά το πέρας της ψηφοφορίας εντός του Κινήµατος Αλλαγής, όπου η Φώφη Γεννηµατά άρχισε να δέχεται τις πρώτες εισηγήσεις για να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη από την Κοινοβουλευτική Οµάδα. Οι πιο ψύχραιµοι που έφτασαν στο γραφείο της ή της τηλεφώνησαν την κρίσιµη στιγµή λέγεται ότι συνέστησαν την αποτροπή της ρήξης µε τον πρώην πρωθυπουργό, βλέποντας ότι στο τέλος της… ηµέρας δεν θα αποµάκρυναν το ενδεχόµενο διάλυσης του ΚΙΝΑΛ – του πολυκοµµατικού φορέα που αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, το κόµµα Παπανδρέου και την Κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά».

Σκληρά λόγια

Βουλευτές και στελέχη µιλούσαν µε ιδιαίτερα σκληρά λόγια και µετέφεραν στην κυρία Γεννηµατά την οργή τους για τη διαφορετική στάση Παπανδρέου – Καστανίδη. Στην αντίπερα όχθη παρέµεναν άλλοι που είχαν σοβαρές επιφυλάξεις µε την πρόταση Καµίνη – τη βάση της εισήγησης του ΚΙΝΑΛ για βελτιώσεις προς τα κυβερνητικά έδρανα. Οι αντιδράσεις έρχονταν από στελέχη τοπικών, νοµαρχιακών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, δηµοσιοποιούνταν µε ταχύτητα στα κοινωνικά δίκτυα και στη λογική ότι ένα προοδευτικό κόµµα δεν µπορεί να δέχεται περιορισµούς στις συναθροίσεις και στις διαδηλώσεις. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του κ. Παπανδρέου να απέχει από την ψηφοφορία ήταν για τους καλά γνωρίζοντες απολύτως αναµενόµενη.

Με την επιλογή αυτή ήθελε να αποτρέψει µια κίνηση ρήξης µε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ -που θα σηµατοδοτούσε η καταψήφιση του νοµοσχεδίου- και ταυτόχρονα να διατηρήσει «ζωντανές» τις απόψεις του για ιδεολογικά-ταυτοτικά ζητήµατα. Εµπειρος κοινοβουλευτικός θυµίζει, εν τω µεταξύ, ότι ο κ. Παπανδρέου είχε καταψηφίσει επί αρχηγίας Ευ. Βενιζέλου, χωρίς να διαγραφεί, δύο νοµοσχέδια: του Αρβανιτόπουλου για την Παιδεία που αποδοµούσε το νοµοσχέδιο ∆ιαµαντοπούλου και αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ίδιος άνθρωπος προσθέτει ότι µε την επιστροφή του στο ΚΙΝΑΛ δεν ήταν η πρώτη φορά που διαφώνησε σε ζήτηµα κεντρικής πολιτικής µε τη Φώφη Γεννηµατά. Συνέβη µε τις «Πρέσπες», όταν αποχώρησαν Ποτάµι και ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ, αλλά ο κ. Παπανδρέου, όντας τότε εκτός Βουλής, επέλεξε µε τη στάση του να στηρίξει την ανάγκη ενότητας του πολυκοµµατικού φορέα. Από εδώ και στο εξής όµως δεν θα είναι, ως φαίνεται, εύκολη η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο ΚΙΝΑΛ. Η κυρία Γεννηµατά το κατέστησε σαφές. ∆εν τράβηξε το χαρτί των διαγραφών. Προτίµησε την «επίπληξη» και το τελεσίγραφο. ∆εν παραχώρησε κατά κάποιους την «αριστερή ατζέντα» στους παπανδρεϊκούς και κέρδισε χρόνο για την «αντεπίθεση» του φθινοπώρου εν όψει της Συνδιάσκεψης.

Βέβαια, δεν απέφυγε το «τσαλάκωµα» της εικόνας του ΚΙΝΑΛ – την ώρα που διεκδικεί από τον «λαβωµένο ΣΥΡΙΖΑ» τον επαναπατρισµό ψηφοφόρων και χτίζει αναχώµατα προς την κυβερνητική πλευρά. Ολα τα κοµµάτια του παζλ άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους κατά την κρίσιµη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας την περασµένη Παρασκευή. Η δήλωση της κυρίας Γεννηµατά στην αρχή της συνεδρίασης, εκτός από τα τελεσίγραφα αναδείκνυε και τις βαριές κατηγορίες εναντίον των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη για το αποτέλεσµα της πράξης τους. Συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι οι αποδέκτες δεν ήταν µόνο εκείνοι αλλά και όποιοι στη συνέχεια θα διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις των οργάνων.

«Οποιος από σήµερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας» διαµήνυσε η κυρία Γεννηµατά, «επιβάλλοντας» το ύφος των προειδοποιήσεων και στην οµόφωνη απόφαση που έλαβε στο φινάλε και η Κοινοβουλευτική Οµάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας στο τελεσίγραφο της κυρίας Γεννηµατά, υπογράµµισε ότι υποστηρίζει τις απόψεις του διαχρονικά, ενώ φρόντισε να απευθυνθεί και σε εκείνους που τον κατηγορούν για γέφυρες µε την Κουµουνδούρου, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για εκείνον έξω από τις προοδευτικές δυνάµεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναµη, είναι ένας αναχρονιστικός, παλαιοκοµµατικός παλαιοκοµµουνιστικός οργανισµός» είπε χαρακτηριστικά και έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο µε τα κόµµατα για τη σύνταξη του νοµοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόµενος στην κυρία Γεννηµατά, επικαλέστηκε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε τις «αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του κόµµατος».

Αίσθηση προκάλεσε, δε, η αναγνώριση του λάθους του µε τη διαγραφή του Κώστα Σηµίτη παλαιότερα. Αφορµή στάθηκε η επισήµανση του Μιχάλη Κατρίνη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το λάθος των διαγραφών και την «ανθρωποφαγία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ από το 2007 µέχρι σήµερα που µας κυνηγάει».

Επέκρινε την ηγεσία

Ο κ. Κατρίνης ναι µεν διαφώνησε µε τη στάση των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, αλλά επέκρινε την ηγεσία λέγοντας ότι το νοµοσχέδιο έπρεπε να συζητηθεί σε ευρύτερο επίπεδο και λόγω της φυσιογνωµίας του και όταν έγιναν αντιληπτές οι αντιδράσεις. Ρώτησε µάλιστα τον Γιώργο Καµίνη αν συζητήθηκε ποτέ η πρότασή του (από το 2012) στο ΠΑΣΟΚ για τις διαδηλώσεις και ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων έγνεψε «όχι»! Μπορεί ο Κώστας Σκανδαλίδης να υποστήριξε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα δεν είναι «δικαστήριο» και γι’ αυτό δεν έπρεπε να ακουστεί η λέξη περί διαγραφών, αλλά η Νάντια Γιαννακοπούλου επέµεινε στη δική της άποψη ζητώντας «εδώ και τώρα» τη διαγραφή των δύο. Στον ίδιο επικριτικό τόνο και οι κυρίες Λιακούλη και Κεφαλίδου, ενώ ΚατρίνηςΜουλκιώτης και Πουλάς επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους προτρέποντας τη Χαριλάου Τρικούπη να συζητούν αναλυτικά στα κοµµατικά όργανα παρόµοιου χαρακτήρα νοµοσχέδια.

https://www.ethnos.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014