Η Κίνα ανακοίνωσε την αύξηση 7,2% στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της για το 2024, εν μέσω διαφθοράς στον στρατό και επίμονων εντάσεων για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει 1.665,5 δισεκατομμύρια γιουάν (231,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα, προϋπολογισμός υπερτριπλάσιος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η χώρα διαθέτει το 1,6% του ΑΕΠ στον στρατό, πολύ λιγότερο από τις ΗΠΑ (3,5%) ή τη Ρωσία (4,1%), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Πανομοιότυπο με αυτό του 2023, το ποσοστό της αύξησης επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών κατά την ετήσια συνεδρίαση της Βουλής, που ξεκίνησε την Τρίτη.
Ο ασιατικός γίγαντας διατηρεί μια «εύλογη αύξηση» στον στρατιωτικό του προϋπολογισμό για να «προστατεύσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα», εξήγησε τη Δευτέρα ο Λου Κινζιάν, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής συνόδου. Αυξάνεται εδώ και αρκετές δεκαετίες, σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη.
Η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, χώρες με τις οποίες η Κίνα ανταγωνίζεται για τον έλεγχο μικρών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εγείρει επίσης φόβους στην Ταϊβάν, ένα νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων που η Κίνα ελπίζει να επανενώσει με το έδαφός της, ή στην Ινδία, με την οποία μερικές φορές συγκρούεται κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων στα Ιμαλάια.
Από την πλευρά της, η Κίνα δηλώνει ότι ανησυχεί για τις στρατιωτικές συμμαχίες που έχουν δημιουργήσει οι περιφερειακοί της αντίπαλοι με τις ΗΠΑ ή ακόμα και με το ΝΑΤΟ, που τώρα παρουσιάζουν το Πεκίνο ως πρόκληση για τα συμφέροντα των μελών του.
Είναι ενδεικτική του κλίματος η δήλωση τον Ιανουάριο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που είπε ότι το Πεκίνο «έρχεται πιο κοντά μας» γιατί «το βλέπουμε στην Αφρική, στην Αρκτική, το βλέπουμε να προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα πέτυχε «ουσιαστική αύξηση στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών» ιδιαίτερα πέρυσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέιμς Τσαρ, ειδικός στον κινεζικό στρατό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με το SIPRI, το 2023 το Πεκίνο είχε 410 πυρηνικές κεφαλές (+60 σε ένα χρόνο), πολύ πίσω από την Ουάσιγκτον (3.708) και τη Μόσχα (4.489).
Τα σκάνδαλα διαφθοράς στο στρατό
“Τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς στον στρατό, ωστόσο, εγείρουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της πυραυλικής του δύναμης και τον επαγγελματισμό του στρατού”, δήλωσε ο Άνταμ Νι, αρχισυντάκτης του China Neican, ενημερωτικού δελτίου με πληροφορίες για την κινεζική επικαιρότητα.
Πέρυσι, η Κίνα άλλαξε υπουργό Άμυνας δύο φορές. Συνταξιούχος από τον Μάρτιο του 2023, ο πρώην υπουργός Wei Fenghe δεν εμφανίζεται πλέον δημόσια, όπως ακριβώς και ο διάδοχός του Li Shangfu, που απολύθηκε τον Οκτώβριο, χωρίς εξήγηση, μετά από μερικούς μήνες. Άλλες υψηλόβαθμες στρατιωτικές προσωπικότητες, ειδικά στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων, απολύθηκαν.
Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το SIPRI, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, 877 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ακολουθούν η Κίνα (292), η Ρωσία (86,4), η Ινδία (81,4), η Σαουδική Αραβία (75), το Ηνωμένο Βασίλειο (68,5), η Γερμανία (55,8) και η Γαλλία (53,6).
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν παγκόσμια παρουσία και δίκτυα συμμαχίας, κάτι που η Κίνα δεν μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα», επεσήμανε ο Άνταμ Νι. Η Ουάσιγκτον έχει εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, ενώ η Κίνα έχει μόνο μία, στο Τζιμπουτί.
Δεδομένων των αδυναμιών του κινεζικού στρατού φαίνεται λογικό ότι το Πεκίνο δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την επιθυμία να εμπλακεί σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ ή να εξαπολύσει εισβολή στην Ταϊβάν», σημειώνει ο Τζέιμς Τσαρ. «Αυτό που παραμένει ανησυχητικό, ωστόσο, είναι οι προστριβές με τους άλλους στρατούς στην περιοχή, που μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να εκφυλιστούν σε ανοιχτή σύγκρουση», πρόσθεσε.
Πηγή: Agerpres.ro