Connect with us

Uncategorized

Από την Κίνα στην Αυστρία ο Νίκος Κοτζιάς για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών

kotzias maximou apantisi lavrof

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ειρηνευτική Διαδικασία), τις διατλαντικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, θα συζητηθεί η ενδυνάμωση του ρόλου της πολυμερούς διπλωματίας, παρουσία των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ κρατών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας της Αυστριακής Προεδρίας, με θέμα «Κρίσιμες Υποδομές και Ψηφιοποίηση».

Ακολούθως ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Κροατία, όπου το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στο Ντουμπρόβνικ Φόρουμ με θέμα «Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα, η Μεσόγειος, η Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια».

 

Οι συναντήσεις στην Σαγκάη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα φιλική ήταν η συνάντησή του το πρωί με τον δήμαρχο Σαγκάης Ying Yong, κορυφαίο κρατικό αξιωματούχο στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και σημαντικότερο λιμένα παγκοσμίως. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς της πόλης αυτής με την Ελλάδα και τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής τους.

Ήδη το τουριστικό ρεύμα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκατέρωθεν για προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει στην επικείμενη έκθεση Σαγκάης με αντικείμενο την εισαγωγή προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με σημαντικές εταιρείες που εδρεύουν στη Σαγκάη, σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι τεχνολογίες αιχμής. Είναι σημαντικό να πυκνώσουν οι επαφές μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο πλευρών καθώς και να τονωθούν οι σχέσεις μεταξύ πολιτών, μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και της τεχνολογίας, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές και σημειώνουν ότι σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει η καθιέρωση απευθείας πτήσης μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Ying τόνισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ των δύο λαών που ενώνονται από σημαντικούς πολιτισμούς πολλών αιώνων. Η παράμετρος αυτή επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών, σημείωσε και προσέθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η κατανόηση αυτή άλλωστε συνέβαλλε στη ραγδαία ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών από το 1972 που εγκαθιδρύθηκαν σινοελληνικές διπλωματικές σχέσεις μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε ακόμα στην αδελφοποίηση της Σαγκάης με τον Πειραιά ήδη από το 1985 και τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που διατηρεί ο ίδιος με προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη πρόσφατα. Επιθυμία του, μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και η προώθηση της συνεργασίας σε σειρά πρόσφορων τομέων, όπως η ναυτιλία και το εμπόριο. Εξέφρασε δε την επιθυμία να υποδεχθεί στη Σαγκάη υψηλόβαθμη ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία στην έκθεση για τις εισαγωγές προς την Κίνα τον προσεχή Νοέμβριο. Όπως επισήμανε, είναι η πρώτη ανάλογη έκθεση που πραγματοποιείται διεθνώς και η διοργάνωσή της ενδεικτική του ανοίγματος της Κίνας στον κόσμο. Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο απευθείας πτήσης προς την Αθήνα βρίσκεται υπό εξέταση.

Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση και εκτενής συζήτηση του υπουργού Εξωτερικών με την ηγεσία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, της πλέον έγκριτης δεξαμενής σκέψης της Σαγκάης, με αντικείμενο τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Οι παριστάμενοι Κινέζοι ακαδημαϊκοί, όπως επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, αναγνώρισαν τη θετική κινητικότητα που έχουν προκαλέσει οι ελληνικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, το περιεχόμενο των οποίων ανέπτυξε ενδελεχώς ο Ν. Κοτζιάς. Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προοπτικές του Κυπριακού, εξηγώντας στους συνομιλητές του τις διάφορες πτυχές του ζητήματος και αναδεικνύοντας τον πυρήνα του προβλήματος, ήτοι την παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τουρκικό στρατό.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Cosco Xu Lirong στην έδρα της εταιρείας, όπου και ξεναγήθηκε. Κατά τη συνάντηση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, κοινή επωδός ήταν η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Ο Χu Lirong ανέλυσε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στον κομβικό ρόλο του λιμένα Πειραιώς για την ανάπτυξη του εμπορίου στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συνεργασία της Cosco με την Ελλάδα, τονίζοντας τη γεωμετρική αύξηση του όγκου εμπορευμάτων που διακινείται μέσω Πειραιώς, αναδεικνύοντας τον σε κορυφαίο λιμένα παγκοσμίως, όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές και προσθέτουν: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πορεία αυτή θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εν γένει, ενώ ο Πειραιάς εκτός από σύμβολο της φιλίας μεταξύ των λαών μας, αποδεικνύεται και μοντέλο συνεργασίας για την προώθηση της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ανάλογες συνεργασίες αποκαθιστούν τη συνδεσιμότητα στο πλαίσιο δικτύων που υπήρχαν και σε προηγούμενους αιώνες, εξυπηρετώντας την ανάπτυξη, την ευμάρεια και την επικοινωνία των λαών.

newsit.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014