Πολιτική
Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα
Κοινή ανακοίνωση Τομέων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την ανυπαρξία μέριμνας για τους πρόσφυγες που εκδιώκονται από τις δομές φιλοξενίας και τις νέες “φαραωνικές” δομές στην ενδοχώρα
Η κυβέρνηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημα της στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο αναλογικός επιμερισμός των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.
Αντί γι αυτό η κυβέρνηση αναλίσκεται σε προπαγάνδα και σε επίδειξη αυταρχισμού. Εναντίον των Ελλήνων και των προσφύγων. Χωρίς διακρίσεις.
Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη για την άμεση εκδίωξη όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από τις δομές που διαμένουν. Παράλληλα τους αφαίρεσε την οικονομική υποστήριξη, που, σημειωτέον, προερχόταν από ευρωπαϊκούς πόρους. Ως το τέλος του 2020 , πάνω από 35.000 άνθρωποι θα βρεθούν στους δρόμους και στις πλατείες. Το 50% είναι παιδιά. Είναι αυτό βιώσιμη προσφυγική- μεταναστευτική πολιτική;
Την ίδια στιγμή κατασκευάζει φαραωνικού τύπου δήθεν κλειστές δομές. Με αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων. Ακυρώνοντας στην πράξη την εξαγγελία της για αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην ενδοχώρα. Δημιουργώντας νέες “Μόριες” στην Μαλακάσα και αλλού. Καταδικάζει απερίσκεπτα τους αιτούντες άσυλο σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικού αποκλεισμού και γκετοποίησης. Καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε υποβάθμιση θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Εκθρέφει το “αυγό του φιδιού”.
Η κυβέρνηση, από σήμερα, θέτει σε λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα. Με δεδομένο ότι το 60% των αιτούντων άσυλο αποκτά το προσφυγικό καθεστώς ακόμα και μετά την “αυστηροποίηση” της σχετικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι αποφάσεις τους μετατρέπουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα σε κοινωνικό. Μέσα σε συνθήκες ύφεσης καταργούν την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Παραγνωρίζοντας ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων τους σε υγειονομικό επίπεδο.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος απαιτεί βιώσιμο σχεδιασμό εντός της χώρας και δυναμική διεκδίκηση εκτός αυτής. Μια κυβέρνηση που υποτάσσεται στις ιδεοληψίες της και τους “ισχυρούς” της ΕΕ είναι μοιραίο να αποτύχει. Σε βάρος των προσφύγων αλλά και των Ελλήνων πολιτών.