Connect with us

Slider

Κίνηση ενεργών πολιτών Αμφιλοχίας: Επιβάλλεται υπευθυνότητα για το Αιολικό πάρκο στον Πεταλά

tsoukas evangelos

Το θέμα των ΑΠΕ δεν σχετίζεται μόνο με μια απλή τεχνολογική μετάβαση για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινωνίας αλλά αποτελεί ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, αφού διεπόμαστε από την αντίληψη ότι η ενέργεια είναι ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που συνδέεται με ένα συνολικό σχεδιασμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναφερόμαστε σε μια ενεργειακή πολιτική που θα προωθεί με ορθολογικό τρόπο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και με βασικό κριτήριο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

  Βασικός πυλώνας ενός τέτοιου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η ΔΕΗ, που μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μοντέλο, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των ΑΠΕ, προφανώς, συμπεριλαμβανομένων. Κατανοούμε, βέβαια, πως σύμφωνα με Κανονισμούς που εισήγαγε το δίκαιο της ΕΕ και οι οποίοι εφαρμόζονται άμεσα από τα κράτη μέλη αλλά και Οδηγίες που ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αρμόδια για την εποπτεία της εγχώριας αγοράς ενέργειας, την χορήγηση αδειών για την άσκηση ενεργειακών δραστηριοτήτων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.

  Η μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή είναι όσο ποτέ αναγκαία για την πατρίδα μας και σχετίζεται άμεσα με την εναρμόνιση με τον οδικό χάρτη της μετάβασης σε μια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα το 2050, σύμφωνα με τις επιταγές της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών αερίων των αναπτυγμένων χωρών. Εκτός αυτού όμως σχετίζεται και με την ανάγκη διασφάλισης του ενεργειακού ανεφοδιασμού της χώρας αλλά και της ενεργειακής αυτάρκειας που θα καλύπτεται από όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό εισαγωγής ενεργειακών φορτίων και πρώτων υλών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και τα (μικρά) υδροηλεκτρικά μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Όμως, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών των αέριων ρύπων να μην υποσκελίζεται από πιθανή μόνιμη και μη αντιστρεπτή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ.

 

Δημιουργία αιολικού πάρκου στον Πεταλά

 

  Μεταξύ των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου στη θέση “Πεταλάς” ξεκίνησαν οι εργασίες, με την διάνοιξη δρόμου αρχικά, ώστε να κατασκευασθεί Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 48MW της εταιρείας «SPIDER ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» (ανήκει στην Protergia, συμφερόντων του Ομίλου Μυτηλιναίου), που θα περιλαμβάνει 24 ανεμογεννήτριες ισχύος 2MW η καθεμία. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1633 ( τεύχος 2) με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2014, πρόκειται για μια επένδυση «συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 54.177.687 ευρώ. H συνολική ενίσχυση ανέρχεται στα 20.835.537 ευρώ), δηλαδή ποσοστό 38,46%, που χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής».

  Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση η οποία, προφανώς, αποσκοπεί στο μέγιστο δυνατό κέρδος για τον εμπλεκόμενο όμιλο επιχειρήσεων. Ωστόσο, θεωρούμε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση γιατί προωθεί την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας (ήπια μορφή ενέργειας) και δίνει περιθώρια για την διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών για την περιοχή μας.

  Παρόλα αυτά, κατασκευάζεται σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως «καταφύγιο άγριας ζωής» και είναι αναπόφευκτο να προκαλεί ανησυχίες στους συνδημότες μας. Ήδη, από τα πρώτα στάδια κατασκευής του έργου, η χρήση του υπάρχοντος επαρχιακού οδικού δικτύου προκαλεί οχλήσεις στην περιοχή οι οποίες σταδιακά θα ενταθούν. Εξάλλου, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον βοηθητικό δίκτυο δρόμων που θα συνδέει τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους. Επίσης, δεδομένης της γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 εκφράζονται ανησυχίες για την πιθανότητα να βρίσκεται πάνω σε μεταναστευτική οδό πτηνών, γεγονός που θα έχει την αναπόφευκτη συνέπεια της θανάτωσης πτηνών που θα προσκρούουν πάνω στις έλικες της ανεμογεννήτριας.

  Επειδή διαπιστώνεται η ανυπαρξία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου αλλά και για τις μελλοντικές ευνοϊκές προοπτικές που ενδεχομένως θα προκύψουν αν διεκδικηθούν, θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του ζητήματος αυτού. Αφού δεν το έπραξε η δημοτική αρχή, ως όφειλε, θα το επιδιώξουμε εμείς, αφουγκραζόμενοι τη δικαιολογημένη ανησυχία των συνδημοτών μας.

    Ως δημοτική παράταξη θα φέρουμε προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα αυτό, θέλοντας να ανοίξει έστω και καθυστερημένα (όχι με δική μας ευθύνη) η συζήτηση αυτή στην τοπική κοινωνία. Απώτερος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για την επένδυση αυτή υπεύθυνα και με την παρουσία της τοπικής κοινωνίας, των δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπων της περιφέρειας και των βουλευτών του νομού.

  Θέλουμε να επισημάνουμε ότι επιβάλλεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους και σίγουρα το συγκεκριμένο ζήτημα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές κορώνες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς καλούμε σε ειλικρινή διάλογο όλες τις δημοτικές παρατάξεις που κινούνται στη λογική προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και αγωνιούν για την προώθηση ενός διαφορετικού κοινωνικά και οικολογικά προσανατολισμένου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014