Πολιτική
Κλείνουν τα βράδια οι χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας
«Ο ιός δεν έφυγε και τρέφεται από τον εφησυχασμό», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί θα το πληρώσουμε», συμπλήρωσε. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης στις τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι αυτές είναι τα χερσαία σύνορα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα καταστήματα διασκέδασης, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ανακοίνωσε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί επεκτείνεται σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου στην χώρα, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη συχνότητα στα δρομολόγια των συγκοινωνιών προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, ενώ για τον σχεδιασμό του Δεκαπενταύγουστου ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι θα παρθούν, «όποια μέτρα χρειάζονται βάσει όσων συστήνουν οι ειδικοί. Αν χρειαστεί πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας».
Ειδικότερα για τα μέσα μεταφοράς, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός.
Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη, η οποία δεν θα κριθεί οριστικά, παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που – όπως είπε ο πρωθυπουργός – δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τραγωδία στην Βηρυτό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου στο τιτάνιο έργο της έρευνας και διάσωσης τραυματιών», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ. βρίσκεται ήδη στη Βηρυτό για το σκοπό αυτό. Η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρχές του Λιβάνου όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης εφόσον χρειαστεί».
Σε ερώτηση για την επιδότηση δανείων είπε ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία, καθώς η πλατφόρμα είναι δυναμικά φτιαγμένη. «Και με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες απορρίψεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια συν το γεγονός ότι οι πολίτες αίρουν το απόρρητό τους, θα είναι μια σύντομη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Για την πορεία του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας είπε ότι αυτή τη στιγμή στις μετρήσεις δεν αποτυπώνεται κάποια κάμψη, αντιθέτως οι κρατήσεις είναι πολύ ισχυρές για τον Αύγουστο και πολύ ικανοποιητικές και για τον Σεπτέμβριο. «Γι΄αυτό είναι χρέος όλων να διαφυλάξουμε αυτή τη σύντομη τουριστική περίοδο, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μια χρονιά που ξεκινάγαμε από το μηδέν» υπογράμμισε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις Η.Π.Α. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε – εάν δεν μπορούμε – να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».
in.gr