Εγκεφαλογράφημα
Κλεισούρα: Ήταν κάποτε ένας δράκος… (Photos)
Ίσως δεν γνωρίζετε την ιστορία με την Κλεισούρα και τον δράκο που απελευθερώθηκε καθώς η Γη άνοιξε στα δύο και δημιουργήθηκε το επιβλητικό φαράγγι.
Μετεωρίτης έσχισε τον ουρανό και έπεσε με ορμή στην κορφή του βουνού Αράκυνθος. Ευθύς η Γη άνοιξε και χώρισε σαν τη φρατζόλα το ψωμί που ο πεινασμένος εργάτης κόβει βιαστικά.
Μόλις καταλάγιασε ο τρομερός θόρυβος από την πτώση του μετεωρίτη και έκατσε ο κονιορτός, ακούστηκε ένα βρυχητό, απόκοσμο, τρομαχτικό.
Από μια τρύπα στο βουνό ξεπρόβαλε ένα τεράστιο κεφάλι δράκου, που έβγαζε φωτιές από τα ρουθούνια του. Για χιλιάδες χρόνια ο δράκος ήταν ο φόβος και ο τρόμος ζώων και ανθρώπων που τολμούσαν να πλησιάσουν το φαράγγι.
Έβγαινε από τη σπηλιά του και κατάκαιγε ότι έβλεπε με τα μεγάλα κατακόκκινα μάτια του.
Έτσι πέρασαν τα χρόνια μέχρι που κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγινε μια συμπλοκή ανάμεσα σε κάποιον Κουμπούρα και σε έναν Τούρκο στρατιωτικό.
Η συμπλοκή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Χρυσοβέργι, ανήμερα της Αναστάσεως, κοντά στο 1700. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ο Τούρκος στρατιωτικός και να τραπεί σε φυγή ο Κουμπούρας για να σωθεί. Κρύφτηκε λοιπόν σε ένα σπήλαιο που βρίσκεται απέναντι από τη σπηλιά του δράκου. Όσο ήταν στο σπήλαιο ο Κουμπούρας έβλεπε ένα φως κάθε νύχτα στο βάθος του σπηλαίου. Περιέργως ο δράκος δεν τολμούσε να πλησιάσει τη σπηλιά αυτή με το παράξενο φως.
Όταν μίλησε ο Κουμπούρας για αυτό στους χωρικούς της περιοχής, εκείνοι έψαξαν το σημείο που τους υπέδειξε και ανακάλυψαν ένα αγίασμα και κοντά του μία εικόνα της Παναγίας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ανεγέρθη το πρώτο εκκλησάκι, που το γνωρίζουμε σήμερα σαν Μονή της Αγίας Ελεούσης ή αλλιώς Ζωοδόχου Πηγής.
Έκτοτε ο δράκος δεν ξαναβγήκε από την σπηλιά, η οποία φαντάζει σκοτεινή και απρόσιτη στην απέναντι από τη Μονή απότομη πλαγιά, βρίσκοντας μάλλον κάποιο πέρασμα διαφυγής στο εσωτερικό του βουνού, ψάχνοντας από τότε νέα έξοδο ασφαλή για να απελευθερώσει τις φλόγες του κατακαίγοντας το βουνό.
Λέγεται δε ότι λίγο πιο κάτω σε μια προσπάθειά του να βγει, άφησε το αποτύπωμά του στον βράχο.
Φυσικά θα καταλάβατε ότι η ιστορία αυτή είναι αποτέλεσμα της «μαγείας» που μου ασκεί η Κλεισούρα κάθε φορά που την επισκέπτομαι.
Πόσες μα πόσες παρόμοιες ιστορίες δεν ακούμε σε όλη την Ελλάδα, για σπηλιές και μοναστήρια που είναι κτισμένα κοντά τους η στην είσοδό τους.
Οι φωτογραφίες μου ίσως σας πείσουν για όσα περιγράφω στην ιστορία μου…
Βιολόγος – Αντιπρόεδρος Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας