Connect with us

Εκδηλώσεις

Σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση του βιβλίου «Οι αγρότες στην Ελληνική ιστορία» (Photos)

geoponon panagiotopoulos 2

«Σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου όλοι μας είμαστε ή είμασταν αγρότες και όλοι έχουμε πλείστες μνήμες που μας ταυτίζουν με το θέμα του βιβλίου, είναι επόμενο να το αγκαλιάσουμε όπως έκανε και το κοινό στην παρουσίαση αυτή, και να θέλουμε να προσεγγίσουμε τον συγγραφέα όπως και έγινε», αναφέρει ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Με εξαιρετική επιτυχία και σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο ολοκληρώθηκε η πρώτη, στην Ελλάδα, παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη μας, ιστορικού, Δημήτρη Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία – Από την Επανάσταση στην παγκοσμιοποίηση» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτική Στερεάς Ελλάδας και οι εκδόσεις Πατάκη την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στο Αγρίνιο.

Μίλησαν για το βιβλίο, με προσεγγίσεις διαφορετικές, αλλά αλληλοσυμπληρωματικές, ο Ηλίας Ντζάνης Γεωπόνος, πρώην Προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, ο Βασίλειος Πατρώνης Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Συγγραφέας που είναι Ιστορικός, Υπεύθυνος Κέντρου Τεκμηρίωσης Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με συντονιστή τον Γεωπόνο Ζαχαρία Σκορδόπουλο.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν άνω  των εκατό πενήντα ενδιαφερομένων πολιτών και μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι: Κωνσταντίνος Ζώης, Μίμης Σκορδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Ιωάννης Φαρμάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κύριος Δημήτριος Τραπεζιώτης, ο κ. Νίκος Υφαντής πρ. Αντινομάρχης, ο κ. Ιωάννης Βαϊνάς, πρώην βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος Αγρινίου, οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο : κ. Νικόλαος Κούτσιας  (πρόεδρος του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής του Παν. Πατρών στο Αγρίνιο), Γεώργιος Τσιάμης, Αναστάσιος Ζώτος, Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Παναγιώτης Κανάτας, ο πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς, η Μαρία Χρυσικοπούλου: Πρόεδρος Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας, κα Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του εργαστηρίου “Παναγία Ελεούσα”, η κα Λαμπροπούλου, δ/ντρια υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς Αγρινίου. Επίσης εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού χώρου: Σάββας Βλάχος, προϊστάμενος ΔΑΟΚ ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλης Φέζος προϊστάμενος ΕΛΓΑ Αγρινίου, Ακριβή Κούκη Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου, ο Θοδωρής Τσιλίκας υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πολλοί Αγρινιώτες και κάτοικοι της  περιοχής μας που είναι αδύνατον να καταγραφούν όλοι.

Την εκδήλωση άνοιξε  η πρόεδρος του Συνδέσμου  Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Βασιλική Καραπαπά η οποία ευχαρίστησε τον συγγραφέα που εμπιστεύτηκε   το Σύνδεσμο Γεωπόνων για την οργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου, την Ιστορική Αρχαιολογική εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος για την άμεση ανταπόκρισή της στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τον Δήμο Αγρινίου για την υποστήριξη, τις εκδόσεις Πατάκη τους ομιλητές και τον συντονιστή, και μεταξύ άλλων τόνισε πως: 

«Ο πρωταρχικός ρόλος της γνώσης της ιστορίας, είναι να μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να διακρίνουμε τα σημαντικά προβλήματα. Και μέσω του παρελθόντος να έχουμε μια σφαιρική και αντικειμενική αντίληψη για να καταλάβουμε το παρόν, την εποχή, τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Γνωρίζοντας το παρελθόν και έχοντας χάρη σε αυτό καταλάβει καλά το παρόν είναι δυνατόν να προβλέψουμε, να βελτιώσουμε, να προγραμματίσουμε  το μέλλον»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρεία Δυτική Στερεάς Ελλάδας ο κ. Γεώργιος Σταμάτης ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και τη συνεργασία των δύο Συλλόγων και αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε  μεταξύ άλλων ότι: «Ο  Δημήτρης Παναγιωτόπουλος με καθαρό λόγο, με αντικειμενικότητα και ευθυκρισία περιγράφει, κρίνει, σχολιάζει στιγμές της ελληνικής αγροτιάς, ειδικεύοντας στους κρίσιμους αιώνες από την επανάσταση του 1821 έως τις μέρες μας» και δήλωσε την «πεποίθηση ότι το βιβλίο του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου θα αποτελέσει εφαλτήριο για γόνιμη σκέψη, θρυαλλίδα για ουσιαστική συζήτηση και πηγή αναφοράς για περαιτέρω επιστημονική έρευνα και ιστορική τεκμηρίωση»

Πρώτος ομιλητής ο κ. Ηλίας Ντζάνης τόνισε ότι ο αγρότης ως δρών  υποκείμενο σε όλη τη μακραίωνα ιστορία του ανθρώπου από τη πρώτη γεωργική επανάσταση μέχρι σήμερα έχει μικρή παρουσία στα ιστορικά κείμενα. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς διαχρονικά ή έχουν ασχοληθεί περιστασιακά ή αγνόησαν ή υποτίμησαν την δράση και τη συμμετοχή του δρώντος προσώπου και όταν ασχολήθηκαν περισσότερο στάθηκαν  στη ΓΕΩΡΓΙΑ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ, ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΡΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ.

Έγινε εστίαση στις σημαντικότερες στιγμές και αναφορές στον αγρότη της Ελληνικής χερσονήσου, από την Ομηρική και Κλασσική Εποχή, του Ρωμαϊκούς Χρόνους την Αλεξανδρινή Περίοδο, το Βυζάντιο και την Οθωμανική Σκλαβιά, όπου καταδεικνύεται αφ΄ ενός η καταλυτική προσφορά του αγρότη αλλά και αφετέρου  η αποσιώπηση της προσφοράς, πλην εξαιρέσεων με κυριότερους εκπροσώπους Ρωμαίους συγγραφείς και λιγότερο Έλληνες ιστορικούς και φιλοσόφους. Επίσης επισημάνθηκε η κοινωνική μορφογένεση της ελληνικής αγροτικής τάξης κατά τη υστεροβυζαντινή περίοδο που καθορίζει ακόμα και τις σημερινές εξελίξεις στον αγροτικό χώρο. Ακολούθως παρουσιάστηκε η επική πορεία του Έλληνα αγρότη κατά την Μετεπαναστατική περίοδο μέχρι σήμερα και η τεράστια προσφορά του στους ελληνικούς αγώνες, στη συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών και στον εξωστρεφή προσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας και της αγροτικής τάξης.  Μεγάλο μέρος της εισήγησης καταγράφει τις εξελίξεις του αγροτικού κόσμου στον 20ο αιώνα και τη μεγάλη προσφορά των αγροτών, των συνεταιριστών και των γεωτεχνικών όχι μόνο στην αντιμετώπιση των επισιτιστικών αναγκών, αλλά και στην αποκατάσταση των προσφύγων και στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. Τα στοιχεία για το δρών ιστορικό υποκείμενο, τον αγρότη,  που ή αγνοούνται ή διαφεύγουν  από τις καταγραφές των ιστορικών αναλυτών παρουσιάζει ο συγγραφέας Δημήτρης Παναγιωτόπουλος καθαρά ή υπόρρητα σε όλες τις σελίδες του έργου του. Φέρνει τον αγρότη στη κεντρική σκηνή της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και συνακόλουθα της  οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Ελλήνων. Και αυτό ακριβώς διαφοροποιεί ποιοτικά και αιρετικά προς όλη τη σύγχρονη ελληνική  ιστοριογραφία τον Δημήτρη Παναγιωτόπουλο  και τον καθιστά σημείο αναφοράς για τη μελλοντική ιστορική έρευνα.          

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Βασίλη Πατρώνη ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον συγγραφέα και το έργο του αφού εδώ και χρόνια γνωρίζονται και συνεργάζονται. Ο κ. Πατρώνης ανέφερε ότι αποτελεί ασφαλώς ένδειξη του αυξημένου αγροτικού βάρους της περιοχής μας το γεγονός ότι σήμερα ένας άλλος Αιτωλοακαρνάνας – ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος – αναλαμβάνει να παρουσιάσει μια ανανεωμένη σύνθεση του αγροτικού ζητήματος, αξιοποιώντας την πλούσια ερευνητική και βιβλιογραφική παραγωγή που μεσολάβησε στο μεταξύ. Επίσης ευχαρίστησε το κοινό για την προσοχή του.

«Η συζήτηση φορτίστηκε συγκινησιακά όταν από απλή παρουσίαση μετατράπηκε σε κατάθεση ψυχής από τον συγγραφέα και τους ομιλητές που αναφέρθηκαν σε μνήμες που  συντροφεύουν όλους μας, γεγονός που άγγιξε το κοινό που ταυτίσθηκε με το «άρωμα» του βιβλίου. 

Σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου όλοι μας είμαστε  ή είμασταν αγρότες και όλοι έχουμε πλείστες μνήμες που μας ταυτίζουν με το θέμα του βιβλίου, είναι επόμενο να το αγκαλιάσουμε όπως έκανε και το κοινό στην παρουσίαση αυτή, και να θέλουμε να προσεγγίσουμε τον συγγραφέα όπως και έγινε.

Ευχόμαστε ολόψυχα, το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο γιατί αξίζει να βγει από τις πανεπιστημιακές αίθουσες και να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες», καταλήγει ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

***Στην εκδήλωση δε χρησιμοποιήθηκαν πλαστικά και η ημέρα της εκδήλωσης τυγχάνει να ήταν η παγκόσμια ημέρα νερού ως μικρό φόρο τιμής στον πλανήτη μας.

panagiotopoulos 2

panagiotopoulos 3

panagiotopoulos 1

panagiotopoulos 4

panagiotopoulos 5

image0

panagiotopoulos book cover 1

panagiotopoulos 6

Advertisement

AgrinioTimes ©2014