Επιστήμες
Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;
Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου του δέρματος αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Συγκεκριμένα το 2017 διαγνώσθηκαν 87% περισσότεροι άνθρωποι με κακοήθη όγκο του δέρματος (μελάνωμα) απ’ ό,τι το 2007.
Η ΚΚΗ στην οποία είναι ασφαλισμένοι περίπου 1,7 εκ. πολίτες συνδέουν τη δραματική αυτή εξέλιξη με την αύξηση του αριθμού των ζεστών, ηλιόλουστων ημερών που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται και η ακτινοβολία UV. Αντίθετα, το γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) διαπιστώνει μεν μια αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του δέρματος, αλλά δεν διακρίνει κάποια άμεση σχέση με την αύξηση των θερμοκρασιών.
«Η ένταση των ακτινών UV δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία, αλλά κατά πόσο εκτίθεται κανείς σε αυτές και αν υπάρχει συννεφιά», επισημαίνει ο Γιόχεν Σβεν Ούτικαλ, διευθυντής του τμήματος που ειδικεύεται στον καρκίνο του δέρματος στο DKFZ.
Τι ευνοεί τον καρκίνο του δέρματος
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο τόπος διαμονής.
Έτσι ο κίνδυνος στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα αυξημένος επειδή εκεί δεν υπάρχουν τα στρώματα του όζοντος που προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο,τιδήποτε καρκινογόνο στο δέρμα εμφανίζει τις επιπτώσεις του μετά από 30 ή 40 χρόνια.
«Εάν κάποιος στην παιδική του ηλικία είχε καεί πολλές φορές από τον ήλιο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει ως ενήλικας καρκίνο του δέρματος, σε σχέση με κάποιον που κάηκε λιγότερο».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το 2014 περίπου 11.000 άνδρες και 10.300 γυναίκες διαγνώστηκαν με κακοήθη καρκίνο του δέρματος ενώ 1.800 άνδρες και 1.300 γυναίκες κατέληξαν.
Ενδείξεις για ένα λεγόμενο μελάνωμα που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί να είναι δυσπλαστικοί σπίλοι με ομιχλώδη όρια, ποικιλιοχρωμία, έπαρση ή διάμετρο πάνω από πέντε χιλιοστά.
Ο Γιόχεν Σβεν Ούτικαλ συμβουλεύει να αποφεύγεται ο ήλιος κατά τις μεσημεριανές ώρες, να χρησιμοποιείται ρουχισμός που καλύπτει το σώμα, καθώς και καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό.
Ακόμη και στη σκιά ο ήλιος μπορεί να είναι επικίνδυνος αφού και το νερό, για παράδειγμα, αντανακλά τις ακτίνες UV.
dpa