Άλλες Ειδήσεις
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική σήμερα και αύριο
Ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια ανθεκτική και βιώσιμη αλιεία.
Σε ανακοίνωση της Ε.Ε. με τίτλο «Η κοινή αλιευτική πολιτική σήμερα και αύριο» αξιολογείται η λειτουργία της κοινής αλιευτικής πολιτικής, 10 χρόνια μετά την τελευταία μεταρρύθμιση το 2013.
Η ανακοίνωση παρέχει επισκόπηση των στοιχείων που λειτουργούν και των απτών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί, καθώς και των τομέων όπου υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή και των προσπαθειών που εξακολουθούν να απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της Κ.Α.Π.
Ταυτόχρονα, προσφέρει μια μακρόπνοη προοπτική, καθώς παρέχει ένα όραμα και μια πορεία προς μια μελλοντική βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία.
Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κοινή αλιευτική πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δέχονται η αλιεία της Ε.Ε. και οι θάλασσες από τις οποίες εξαρτάται, παρέχοντας την αναγκαία σταθερότητα στον τομέα της αλιείας και επιτρέποντας στην Ε.Ε. να δώσει το παράδειγμα για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τρεις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται η πολιτική εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα:
- περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα
- αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία
- και λήψη επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων.
Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις για την επιτυχή εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής και ότι απαιτείται ταχύτερος και μεγαλύτερος διαρθρωτικός μετασχηματισμός για τη μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αυτό είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και για να βοηθηθεί ο τομέας να καταστεί ανθεκτικότερος, να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και να συμβάλει γρήγορα στην κλιματική ουδετερότητα.
Με βάση την αξιολόγηση της λειτουργίας της κοινής αλιευτικής πολιτικής, η ανακοίνωση ανοίγει μια νέα φάση συζητήσεων και συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της αλιείας (αλιείς, οργανώσεις παραγωγών, περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια, εθνικές αρχές, κοινωνία των πολιτών, κ.ά.). Στόχος είναι η δημιουργία κοινής αντίληψης όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμοι μακροπρόθεσμα και ότι παρέχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και οφέλη για την απασχόληση. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Επιτροπή προτείνει ένα «σύμφωνο για την αλιεία και τους ωκεανούς», το οποίο θα φέρει σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.