Connect with us

Πολιτική

Στο κόκκινο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι Τούρκοι έφεραν τους Ρώσους για ασκήσεις

sto kokkin 1114576 tiurkia stolos 6 696x419 1

Από μία κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας, τις απανωτές NAVTEX, τις απαντήσεις της Ελλάδας και εσχάτως τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά των Ρώσων με την άδεια των Τούρκων. Δύο νέες ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο αφορούν σε ασκήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Η Άγκυρα ανακατεύει την τράπουλα.

Επί της ουσίας, με τις NAVTEX η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση. Είναι προφανές πλέον πως η Aνατολική Μεσόγειος παίρνει φωτιά. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχει υπερσυγκέντρωση δυνάμεων και συγκεκριμένα οι στόλοι: Ελλάδας, Τουρκίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας. Στην Κύπρο επίσης υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις, ενώ Ισραήλ και Αίγυπτος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η πρώτη άσκηση των Ρώσων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και αφορά ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στο ερευνητικό Oruc Reis, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Η δεύτερη NAVTEX μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου αφορά ρωσικές ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επικίνδυνη προπαγάνδα της Άγκυρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το δημοσίευμα της «DieWelt» στο οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή στους στρατηγούς του για «θερμό» επεισόδιο, είτε βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αφήνοντας εμβρόντητους τους στρατηγούς που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορεί να συμβεί μία πολεμική σύγκρουση χωρίς θύματα.

Την Τετάρτη (2/9) ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα της Die Welt και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Ο Χαμί Ακσόϊ αναφέρει χαρακτηριστικά: «H είδηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Die Welt για την ανατολική Μεσόγειο και κάνει αναφορά στη χώρα μας είναι εντελώς δημιούργημα φαντασίας.

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας βασιζόμενος σε αυτό το δημοσίευμα το οποίο είναι δημιούργημα φαντασίας, δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της ανατολικής Μεσόγειο και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στην διεθνή πρακτική και στο δίκαιο.

Αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψευδή ας σταματήσουν τα βήματα τα οποία αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά: Έχουμε 100% δίκιο

«Γραμμή» για πολιτική λύση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win δίνει τώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι:

«Στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη νότια Κύπρο. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

«Η οικονομία μας είναι μια χαρά»

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%», ανέφερε.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014